Fajčenie v tehotenstve ničí DNA dieťaťa

Fajčenie v tehotenstve ničí
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-08-01 00:01:25 |

Ste fajčiarka a k odhodeniu cigarety vás nedonútilo ani to, že nosíte pod srdcom bábätko? To je smutné. Nová štúdia zistila, že výrazne poškodzujete DNA svojho nenarodeného dieťaťa.

Fajčenie v tehotenstve, ktoré bohužiaľ nie je až tak ojedinelým javom, má často za následok predčasný pôrod, nízku pôrodnú hmotnosť bábätka, prináša väčšie riziko syndrómu náhleho úmrtia, rázštepu pery alebo podnebia a ďalšie zdravotné komplikácie. Niektoré sprevádzajú deti aj v dospelom živote a často sú s fajčením mamy v tehotenstve spájané aj problémy dieťaťa so správaním.

Aj keď  výskum biologických mechanizmov, ktoré účinky fajčenia vyvolávajú, je zatiaľ veľmi obmedzený, jedným z vysvetlení sú epigenetické zmeny. Tie nastávajú vtedy, keď environmentálne faktory, ako je spomínané fajčenie alebo strava, chemicky modifikujú DNA otočením určitých génov, ktoré sa buď „zapnú“ alebo naopak, „vypnú.“ Jednou takouto epigenetickou zmenou je metylácia DNA, ktorá znemožňuje prístup proteínov (proteíny zabezpečujú funkčnosť génu) na DNA tým, že na gén v DNA sa naviažu metylové skupiny (uhlík s tromi vodíkmi) a proteíny túto DNA už nedokážu rozpoznať.

Negatívne zmeny DNA sa potvrdili len u bábätiek fajčiarok

Tím vedený Christinou Markunas z Národného inštitútu environmentálnych zdravotných vied skúmal zmeny v metylácii DNA u dojčiat, ktoré boli počas vývoja v maternici vystavené tabakovému dymu svojich mám. Použili dáta detí s ráštepom pier alebo rázštepom podnebia z Nórska. Vedci hodnotili metyláciu DNA vo vzorkách krvi 889 detí krátko po pôrode. Fajčenie minimálne v prvom trimestri potvrdilo 287 matiek. DNA ich ratolestí vykázali epigenetické zmeny, ktoré sa nenašli ani u jedného bábätka nefajčiacej mamy. Tím u detí fajčiarok identifikoval 110 génov so zmenenou metyláciou, z toho 10 je úplne novopotvrdených. Práve u týchto sa ukazuje jasná spojitosť medzi závislosťou na nikotíne a placentárnym a embryonálnym vývojom. 

Štúdia je podľa Markunas len malým krôčikom v odhaľovaní rôznych vplyvov na bábätko v maternici a jeho vývoj, no prináša jednoznačné dôkazy o veľmi škodlivom vplyve fajčenia, ktorému sa nemá ani najmenšiu šancu brániť. 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: iflscience.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia