Top potravina v tehotenstve: Čokoláda!
Zdroj: thinkstock.com
Je známe, že tehotné ženy majú rôzne chute – od nakladanej zeleniny, cez korenené jedlá až po čokoládu. Tie, ktoré neodolajú čokoláde, robia podľa vedcov najlepšie!
Konzumácia čokolády v tehotenstve má pozitívny vplyv na placentu a rast plodu. Tiež znižuje riziko nebezpečných tehotenských komplikácií, napríklad obávanej preeklampsie. Aj keď určite je vhodnejšie dať si kvalitnú tmavú čokoládu obsahujúcu antioxidanty flavonoly, podľa výsledkov najnovšej štúdie vedcov z Université Laval v kanadskom Quebecu má v tehotenstve pozitívny vplyv aj obyčajná čokoláda.
Deväť dôvodov, prečo je prvé tehotenstvo lepšie ako druhé
Vedci z si v štúdii všímali 129 žien, z ktorých polovica si dopriala denne po dobu 12 týždňov 30 gramov klasickej čokolády a polovica 30 g čokolády s vysokým obsahom flavonolov, teda kvalitnej tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa a kakaového prášku. Hodnotili výskyt a priebeh preeklampsie, gestačnej hypertenzie, všímali si hmotnosť placenty a pôrodnú hmotnosť žien. Ukázalo sa, že neexistujú žiadne rozdiely, či už žena konzumovala klasickú čokoládu alebo čokoládu s vysokým obsahom flavonolov. Avšak, v oboch skupinách sa ukázalo výrazné zlepšenie pri dopplerovskom meraní prietoku krvi oproti ženám, ktoré si čokoládu v tehotenstve nedopriali. „Táto štúdia ukazuje, že čokoláda má pozitívny dopad na placentu, rast plodu a rozvoj ďalších žiadúcich účinkov a to nie iba výhradne a priamo pre obsah flavonolov,“ povedal spoluautor štúdie Emmanual Bujold.
Prečítajte si tiež:
Sedem šialených vecí, ktoré sa dejú s vagínou v tehotenstve