Top potravina v tehotenstve: Čokoláda!

Top potravina v tehotenstve:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-03 00:30:20 |

Je známe, že tehotné ženy majú rôzne chute – od nakladanej zeleniny, cez korenené jedlá až po čokoládu. Tie, ktoré neodolajú čokoláde, robia podľa vedcov najlepšie!

Konzumácia čokolády v tehotenstve má pozitívny vplyv na placentu a rast plodu. Tiež znižuje riziko nebezpečných tehotenských komplikácií, napríklad obávanej preeklampsie. Aj keď určite je vhodnejšie dať si kvalitnú tmavú čokoládu obsahujúcu antioxidanty flavonoly, podľa výsledkov najnovšej štúdie vedcov z Université Laval v kanadskom Quebecu má v tehotenstve pozitívny vplyv aj obyčajná čokoláda.


Deväť dôvodov, prečo je prvé tehotenstvo lepšie ako druhé


Vedci z si v štúdii všímali 129 žien, z ktorých polovica si dopriala denne po dobu 12 týždňov 30 gramov klasickej čokolády a polovica 30 g čokolády s vysokým obsahom flavonolov, teda kvalitnej tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa a kakaového prášku. Hodnotili výskyt a priebeh preeklampsie, gestačnej hypertenzie, všímali si hmotnosť placentypôrodnú hmotnosť žien. Ukázalo sa, že neexistujú žiadne rozdiely, či už žena konzumovala klasickú čokoládu alebo čokoládu s vysokým obsahom flavonolov. Avšak, v oboch skupinách sa ukázalo výrazné zlepšenie pri dopplerovskom meraní prietoku krvi oproti ženám, ktoré si čokoládu v tehotenstve nedopriali. „Táto štúdia ukazuje, že čokoláda má pozitívny dopad na placentu, rast plodu a rozvoj ďalších žiadúcich účinkov a to nie iba výhradne a priamo pre obsah flavonolov,“ povedal spoluautor štúdie Emmanual Bujold. 

Prečítajte si tiež:

Bude to chlapec či dievčatko?

Sedem šialených vecí, ktoré sa dejú s vagínou v tehotenstve

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia