Priveľa cukru škodí, najmä v tehotenstve!

Priveľa cukru škodí, najmä
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-08-06 00:01:53 |

Všetci vieme, že jesť veľa cukru nie je pre nás dobré, a platí to hlavne v tehotenstve. Vedeli ste, že jeho prehnaná konzumácia bráni mozgu bábätka normálne sa vyvíjať?

S cukrom by sme mali byť opatrní vždy, no tehotenstvo je tým obdobím, kedy by sme si ho mali odrieknuť v čo najvyššej miere. Experti varujú, že ak sa budúca mamička nevie vzdať potravín s množstvom cukru, pankreas vyvíjajúceho sa bábätka musí bojovať s jeho odbúravaním a kapacity na vývoj mozgu sú obmedzené. Tehotné ženy by preto mali príjem cukru obmedziť na minimum.

Cukor škodí mamine aj bábätku

Štúdie tiež potvrdzujú, že s vysokým príjmom cukru súvisí aj rozvoj gestačného diabetu v tehotenstve, neprimeraný rast plodu, ako aj riziko cisárskeho rezu. Americkí vedci finišujú v súčasnosti so štúdiou s tehotnými ženami a ich deťmi, u ktorých si všímali vplyv cukru po dobu piatich rokov. Zameriavajú sa na spojitosť príjmu cukru so schizofréniou, autizmom či iným poruchami mozgu.

Zlé výsledky v škole? Obmedzte deťom cukor...

Mnohí odborníci si nedávajú servítku pred ústa a hovoria o cukre ako o bielom jede, ktorý negatívne ovplyvňuje tak fyzické, ako aj psychické zdravie človeka. Nadmerná konzumácia sladkých potravín môže stáť podľa nich aj za školskými výsledkami detí. Za horšími známkami tak netreba vidieť iba lajdáckosť či lenivosť ratolesti, ale aj vysokú hladinu cukru ovplyvňujúcu pozornosť, sústredenie a iné kognitívne funkcie. Ak sa školák zhorší, porozprávajte sa s ním, pokúste sa spoločnými silami vysadiť mu z jedálnička sladké a možno budete prekvapení. Nejde však iba o známky.

Sladené nápoje, ktoré deti zvyčajne milujú, majú napríklad priamu súvislosť s rozvojom depresie v dospelosti. Stačí si uvedomiť, že ekvivalentom jednej plechovky limonády je desať lyžičiek cukru! Nadmerná konzumácia cukrov má za následok obezitu, vysoký krvný tlak, cukrovku, kardiovaskulárne ochorenia, ale aj rakovinu či Alzeimerovu chorobu, ktorá sa inak nazýva cukrovkou mozgu.

Cukru jeme priveľa

Väčšina ľudí si pravdepodobne nemyslí, že konzumuje príliš veľa pridaných cukrov, v skutočnosti sa však nachádzajú takmer vo všetkom. Často robíme chybu v tom, že v snahe obmedziť sladké jeme veľa mliečnych výrobkov, slaných pochúťok a mäsa, lenže tie vyvolávajú chuť na sladké. Zmena v stravovaní by sa tak mala udiať komplexne, nielen obmedzením klasických sladkostí, ale aj iných potravín.

Ako obmedziť cukor?

1. Jedzte ovocie. Všetci vieme, že "zakázané ovocie" je najlákavejšie. Našťastie, v tomto prípade je zdravou voľbou. Čerstvé ovocie obsahuje vlákninu a vitamíny spolu s prírodným cukrom. Stačí uprednostniť jeden kus ovocia namiesto pohára ovocného džúsu.

2. Pite veľa vody. Občas, keď máte chuť na sladké, môže to byť jednoducho smäd.

3. Ovocné šťavy či malinovky pite vždy zriedené s čistou vodou z vodovodu alebo s perlivou vodou.

4. Cvičte. Fyzická aktivita má zmysel vždy. Tehotné ženy podľa expertov dokonca môžu vďaka cvičeniu predchádzať alebo liečiť gestačný diabetes.

5. Pri pečení nepoužívajte cukor. Nahraďte ho agáve sirupom, javorovým sirupom, medom či v súčasnosti v mikrobiotike populárnym amasaké. Sladkých ingrediencií pridajte vždy menej ako je napísané v recepte.

6. Vyraďte z jedálnička polotovary, konzervy a všetky vopred spracované potraviny. Pri nákupe si všímajte na etiketách množstvo pridaného cukru.

7. Ak máte doma absolútnych „sladkomilov,“ namiesto celej čokolády im dajte len jednu tabuľku, namiesto balíka cukríkov iba jeden a podobne. Aj keď zo začiatku budú protestovať, ak nepopustíte, zvyknú si na menší príjem sladkého. Rovnako prísni buďte k sebe a v tehotenstve dvojnásobne!

 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az, divinecaroline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia