Tridsiaty ôsmy týždeň tehotenstva

Tridsiaty ôsmy týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-10 12:01:00 |

Vaše bábätko v brušku je už pripravené na život vonku a vám nezostáva iné, iba čakať, kedy sa pôrod spustí. Môže to byť o chvíľu, ale aj o štyri týždne.

Ako rastie bábätko

V priemere drobček meria okolo 50 centimetrov a váži niečo medzi 3 až 3,5 kilogramami.  Už je krásny ružový vďaka podkožnému tuku. Aj keď sa vám po pôrode bude zdať „pokrčený“, pokožka sa dá rýchlo do poriadku. Predstavte si, že vy by ste deväť mesiacov plávali vo vode...

Bábätko má už všetko  vyvinuté. V črevách sa nahromadilo mekonium alebo inak povedané smolka – čierna hmota obsahujúca prehltnutú plodovú vodu a rozpadnuté bunky, ktorú bude vylučovať v prvých stoliciach. Niekedy sa môže stať, že bábätko vylúči túto hmotu ešte v bruchu a vtedy je nutné zabrániť jej vdýchnutiu odsávaním. Na plienkach v prvých dňoch po pôrode môžete nájsť aj škvrny hrdzavej či tehlovej farby. Nemusíte sa ľakať, nie je to krv, ale soli kyseliny močovej, ktoré sa vylučujú a je to úplne normálne.

Ako sa cíti tehotná žena

Posledné dni či týždne tehotenstva nie sú práve prechádzkou ružovou záhradou, no určite sa dajú vydržať. Spríjemnite si ich oddychom, spánkom a prechádzkami. Venujte sa partnerovi. Ak už jedno či viac detí doma máte, nuda u vás určite nehrozí. Rovnako ste menej náchylné na depresiu, ktorou niektoré ženy pri konci tehotenstva trpia. Spôsobuje ju únava, lebo o plnohodnotnom spánku v tomto období možno hovoriť iba ťažko, ako aj strach z nadchádzajúceho pôrodu. Niektoré tehotné ženy zase majú potrebu všetko nanovo upratovať. Ak vám to urobí radosť, pustite sa do toho, no s mierou.

Viaceré budúce maminy si už dávnejšie všimli, že z prsníkov im vyteká tzv. kolostrum. Ak k nim nepatríte, nemajte obavy, mlieko sa vám spustí po pôrode. Možno sa vám to zdá nepravdepodobné, no na ten môžete čakať ešte aj štyri týždne. O tom, či je pôrod už na spadnutie alebo ešte nejaký ten týždeň si bruško ponosíte, sa dozviete od lekára, ktorého teraz už treba navštevovať každý týždeň.

Aj keď opuchy nôh a členkov sú v posledných týždňoch tehotenstva normálne, ak spozorujte výraznejšie opuchy, viac ako mierne opúchajúce ruky, tvár (najmä v okolí očí) alebo zrazu začnete nápadne priberať na váhe, hneď sa obráťte na lekára. Je možné, že máte preeklampsiu, pri ktorej tehotným ženám stúpne enormne tlak, v moči je nadlimitné množstvo bielkovín a dochádza k poruchám pečeňových funkcií. V takom prípade je potrebné vyvolať pôrod, lebo neliečená preeklampsia môže narobiť veľa zdravotných problémov.  Varovným príznakom sú tiež bolesti hlavy, zmeny videnia, intenzívna bolesť v nadbrušku, nevoľnosť či zvracanie. Pri pravidelných kontrolách tlaku a moču lekár túto komplikáciu odhalí včas a nemusíte sa obávať komplikácií.

Ak ešte nerodíte, skontrolujte si tašku do pôrodnice a doklady, ktoré budete potrebovať. Porozdeľujte rodinným príslušníkom posledné úlohy pred odchodom do pôrodnice. Pripravte si telefón na pediatra, ktorému v prvých dňoch po pôrode treba zavolať a dohodnúť sa na termíne kontroly bábätka.  Okrem toho už iba relaxujte a pripravujte sa psychicky na nového člena rodiny.

Aj keď sa hovorí, že pôrod bolí, adrenalín a očakávanie urobia svoje, takže naozaj budete na tieto chvíle spomínať ako na najkrajšie a najemotívnejšie v živote. Potvrdia to až na nejaké výnimky snáď všetky maminy, ktoré majú pôrod za sebou. Keby to bolo naozaj také strašné, predsa by nešli do toho znovu a všetci by sme boli jedináčikovia. Takže hlavu hore, máte pred sebou nádherné okamihy...  

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: babycenter.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia