Tridsiaty šiesty týždeň tehotenstva

Tridsiaty šiesty týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-04 12:01:53 |

Milé maminy, máte pred sebou nanajvýš mesiac času dovtedy, než sa drobček vypýta na svet. Je na čase dokončiť všetky prípravy, aby ste si prvé dni s ním naplno užili.

Ako bábätko rastie?

Bábätko meria do 50 centimetrov a váži zhruba 2,7 kila. Do pôrodu bude priberať približne štvrť kilogramu týždenne. Ak by sa narodilo teraz, bolo by síce o niečo menšie ako deti narodené vo vypočítanom termíne, nemalo by však mať už nijaké zdravotné problémy súvisiace s predčasným pôrodom.

Tuk, ktorý sa bude až do pôrodu ukladať pod kožou bábätka, mu pomôže po príchode na svet regulovať telesnú teplotu. Drobček v maternici sa už správa tak, ako sa bude správať aj po pôrode. Usmieva sa, mračí, robí rôzne grimasy, otáča sa za svetlom aj za zvukom, striedajú sa uňho fázy spánku a bdenia. Jediná vec, ktorá ho oddeľuje od vonkajšieho sveta, sú vaše pôrodné cesty, do ktorých sa onedlho vyberie.

Miesta v maternici je už naozaj málo. Pohybov je menej, no o to viac ich pocítite. Snáď každá budúca mamina si všimne, že občas pod kožou cítiť obrysy drobčekovho chrbátika, zadočku, lakťov alebo aj pätičiek. Od minulého týždňa začalo posúvanie sa bábätka do panvy, najčastejšie hlavičkou dolu a vám by sa malo existovať pohodlnejšie. Mnohé tehotné ženy ocenia, že zrazu sa dokážu zhlboka nadýchnuť a všeobecne sa im celkom ľahko dýcha. Na druhej strane, treba byť pripravená na ešte častejšie behanie na toaletu, no to sú len „kozmetické chybičky krásy,“ na ktoré po pôrode rýchlo zabudnete.

Tvár bábätka už nie je vráskavá a ani lanugo, teda jemné ochlpenie, už tak husto nepokrýva telíčko. Kým niektoré sa narodia bez neho, iní drobci sa týchto chĺpkov nezbavia ešte v maminom bruchu, ale až krátko po pôrode. Vôbec to neprekáža. Ďasná bábätka sú tiež pevné, aj keď prvé zúbky sa v nich objavia najskôr po treťom mesiaci života.

Nechtíky na rukách aj nohách už prekrývajú celé brušká prstov, len sú jemnejšie. Aj keď po pôrode, keď si drobček doškrabe líčka, sa vám veru jemné zdať nebudú. Ešte pred pár rokmi dostávali bábätká už na oddelení šestonedelia rukavičky, v súčasnosti sa však od toho upustilo. Benefity z toho, že si drobček môže rúčkami chytať tváričku, hrať sa s nimi a dotýkať sa mamy, prevyšujú nevýhodu toho, že sa bábätká často poškriabu.

Kosti bábätka sú pevné, no pružné. Lebkové švy nie sú spojené, vďaka čomu dokáže hlava prejsť pôrodným kanálom. Na hlávke má každé dieťatko dve fontanely umožňujúce rast lebky a mozgu. Zatvárajú sa okolo deviateho mesiaca, no niekedy to môže trvať aj 18 mesiacov. Pediater ich na každej poradni kontroluje. Hlavička dieťatka je veľmi citlivá, preto buďte na túto oblasť bábätka mimoriadne opatrní.

Ako sa cíti budúca mamina?

V posledných týždňoch tehotenstva sa budete cítiť veľmi nemotorne. Snažte sa čo najviac oddychovať a užívať si posledné dni bez malého krikľúňa. V ideálnom prípade by ste mali doteraz pribrať asi 13 kilogramov, do pôrodu môže pribudnúť ešte jedno kilo.

Dbajte na to, aby ste ešte pred pôrodom stihli zorganizovať všetky „technické“ záležitosti“ – kto bude strážiť staršieho súrodenca, keď pôjdete po pôrodnice, či máte pripravené všetko pre bábätko, najmä oblečenie, postieľku či vajíčko. Ak to už máte dávno vyriešené, zabudnite na upratovanie a nekonečné prípravy príbytku a choďte si zaplávať. Aj keď si myslíte, že v plavkách vyzeráte strašne, v skutočnosti ste krásna a voda vám urobí len dobre na ubolený chrbát aj kĺby.  

Snažte sa ležať na boku, dlhé ležanie na chrbte nie je vhodné. Maternica tlačí na cievy vedúce k srdcu a môžete aj omdlieť.  Vyhýbajte sa tiež mastným jedlám a uprednostňujte malé porcie. Pred spánkom už nejedzte vôbec. 

Vaše pôrodné cesty sa už pripravujú na pôrod, cítite falošné kontrakcie, bolesti v podbrušku. Prsia sú ťažké  a zväčšujú sa tiež bradavky. Tehotné ženy, ktoré majú z pôrodu strach, pociťujú čím ďalej tým väčšiu úzkosť a môžu ich prenasledovať nepríjemní sny. Odožeňte obavy od seba a verte tým maminám, ktoré tvrdia, že silné emócie sprevádzajúce pôrod potlačili ich bolesti. Zverte sa so svojimi obavami partnerovi či , kamarátke a keď máte pocit, že to nezvládnete, obráťte sa aj na odborníka. Pohoda a pocit radosti z pôrodu urobia veľmi veľa.

Je najvyšší čas rozhodnúť sa pre anestéziu pri pôrode. Ak si aj myslíte, že to pôjde bez epidurálu, vždy je lepšie absolvovať školenie o tejto možnosti, zaplatiť si ju a ak tento spôsob nevyužijete, pôrodnica vám peniaze vráti späť. Existujú aj iné spôsoby tlmenia bolestí, mali by ste sa o nich už na najbližšej kontrole porozprávať s pôrodníkom.

Čakáte už nervózne a sledujete svoje telo, či vám neoznamuje, že už to začalo? Jednoznačný návod na zistenie neexistuje, no ak vám odtečie plodová voda (verte, len málokedy si to možno pomýliť s únikom moču), cítite kotrakcie, ktoré sa stávajú pravidelnými a stupňujú sa alebo začnete krvácať, neváhajte, zoberte tašku a choďte.

Z praktických záležitostí by maminy, ktoré nie sú vydaté, mali myslieť na priezvisko bábätka. Ak na príslušnom miestnom alebo mestskom úrade oficiálne nevyplníte Dohodu o priezvisku dieťaťa a priznanie otcovstva, bude sa volať po vás.

Ak ste ešte neabsolvovali kultivačné vyšetrenie z pošvy zamerané na zistenie prítomnosti streptokokov skupiny B, čaká vás to tento alebo budúci týždeň.  Ak vo vašej pošve túto baktériu zistia, pred pôrodom vám do žily aplikujú antibiotiká. Kým pre vás je baktéria neškodná, bábätku by mohla uškodiť veľmi.


Foto: thinkstock.com, parentsconnect.com
Zdroj: parentsconnect.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia