Tridsiaty tretí týždeň tehotenstva

Tridsiaty tretí týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-07-03 12:01:25 |

Koniec tehotenstva sa blíži priam míľovými krokmi a vy si toto jedinečné obdobie užijete už iba pár týždňov. Aj keď vám nie je najpohodlnejšie, budete na to spomínať s láskou.

Koža bábätka v brušku sa začína vyhladzovať vďaka neustále sa ukladajúcemu tuku a je čím ďalej rozkošnejšie. Aj s nožičkami meria okolo 44 centimetrov a váži cez dve kilá. Do pôrodu v termíne ešte zhruba kilogram priberie, takže vaša hmotnosť tiež pôjde o trochu hore.

Väčšina orgánov a kosti drobčeka sú už vyvinuté, pľúca potrebujú ešte nejaký čas, preto by sa ešte nemusel ponáhľať von. Kosti lebky nie sú spojené, čo bábätku umožní prechod pôrodnými cestami. Počas pôrodu je tlak na hlavu bábätka taký silný, že niekedy sa narodia s jej mierne zdeformovaným vzhľadom, časom sa však zaguľatí. Tieto kosti úplne zrastú až začiatkom dospelosti, aby dovtedy mohol rásť mozog a ďalšie tkanivá v detskom veku.

Bábätko v brušku už dokáže kopu vecí, akurát ešte neplače. To si užijete, až príde na svet. Väčšinu času prespí, deň a noc nerozlišuje a nebude ani nejaký čas po pôrode. Na gymnastiku má už málo miesta, tak sa hýbe menej. Keď však kopne, stojí to za to. Znie to neuveriteľne, no svalové vlákna maternice sa natiahli až 500 násobne, tak si predstavte, aký veľký priestor teraz zaberá. „Radosť“ vám určite spôsobuje neustále nutkanie na cikanie, lebo drobček tým, ako sa posúva nižšie, stále viac tlačí na močový mechúr. Nič s tým nenarobíte, treba to vydržať. Často ciká aj bábätko v brušku, ktoré pije amniotickú tekutinu, prostredníctvom ktorej spoznáva nové chute. Na rozdiel od vás to má však jednoduchšie, lebo nemusí stále behať na toaletu.

Ak by sa narodilo v tomto týždni, nemali by hroziť takmer žiadne komplikácie a niekedy už nie je u bábätiek, narodených v 33. týždni, potrebná ani pľúcna ventilácia. Samozrejme, muselo by byť pod drobnohľadom odborníkov.

Ako sa cíti tehuľka

V ideálnom prípade by ste doteraz mali pribrať od 9 do 12 kilogramov. Ak ste „nabrali“ viac, no cítite sa dobre, netrápite sa s veľkými opuchmi či vysokým tlakom, všetko by malo byť v poriadku. Ak sa vám však niečo nezdá, radšej sa obráťte na lekára, lebo neprimerané pribratie môže byť spôsobené aj prílišným zadržiavaním vody v tele, čo môže byť spôsobené tehotenskými zdravotnými komplikáciami. 

Posledné týždne tehotenstva patria k tým najnepríjemnejším. Okrem veľkého brucha a únavy sa často zhoršia opuchy, pálenie záhy, problémy s hemoroidami, objaví sa výraznejšia dýchavičnosť a niektoré budúce maminy s hrôzou sledujú, ako im praská koža na brušku. Vzniknuté strie síce nezmiznú úplne, no po pôrode sa zjemnia, rovnako ako aj kŕčové žily. Ťažké sú tiež prsia. Pomáha oddychovanie, natieranie, jemné masáže, opatrné cvičenie, častejšie jedenie malých porcií a vyhýbanie sa stresu.

Normálne v tomto období je aj to, ak cítite miernu pálivú či tupú bolesť, brnenie alebo necitlivosť v prstoch a zápästiach. Na svedomí to majú opuchnuté zápästné tkanivá v tehotenstve. Pomôcť by mohlo užívanie vitamínu B6. Úľavu vám prinesie aj to, keď si ruku podopriete vankúšom alebo niečím spevníte. Ak si vaša práca vyžaduje opakujúce sa pohyby rúk, napríklad na klávesnici alebo na montážnej linke, často si ruky preťahujte a pocvičte si s nimi.

Mnoho žien sa v tejto fáze tehotenstva cíti veľmi sexi a ich partneri to potvrdzujú. Možno budete musieť urobiť nejaké úpravy, no pre väčšinu tehotných žien, ktoré nemajú zdravotné komplikácie, nie je intímny život problémom ani v tomto období.

Ak ešte nie ste na materskej, na ktorú majú tehotné ženy právo nastúpiť 6 až 8 týždňov pred plánovaným dátumom pôrodu, delí vás od nej už iba pár dní. Materská dovolenka nie je povinná a ženy, ktoré sa cítia dobre, nemusia na ňu nastúpiť. Ideálne je poradiť sa o možnostiach v pobočke Sociálnej poisťovne.

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk, parentsconnect.com
Zdroj: az, parentsconnect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia