Tridsiaty prvý týždeň tehotenstva

Tridsiaty prvý týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2014-06-05 12:01:16 |

Boľavý chrbát a kríže, pálenie záhy, únava, problémy so spánkom... Aj toto sú typické znaky vysokého štádia tehotenstva. Oddychujte a myslite na odmenu, ktorá vás už o pár týždňov čaká.

Ako bábätko rastie

Bábätko v tomto týždni meria okolo 41 cm a váži zhruba dve kilá. Každé sa vyvíja svojim tempom, preto tieto údaje berte iba ako orientačné. Fázu najrýchlejšieho priberania má ešte pred sebou, začne od nasledujúceho týždňa. Tento týždeň je pre drobčeka zase významný tým, že sa mu v pľúcach začína tvoriť tekutina – surfaktant, ktorý im pomôže otvoriť sa pri prvom nádychu. Bez neho by nebolo bábätko schopné samostatne dýchať. Pľúca  však ani týmto nie sú úplne dozreté a potrebujú ešte nejaký ten čas.

Bábätko výraznejšie reaguje na zvuky nielen pohybom, ale aj rýchlejšou srdcovou frekvenciou. Vďaka pribúdaniu podkožného tuku sa rysy jeho tváre zaobľujú, miznú vrásky a farba kože sa z červenej mení na ružovú. Dúhovka je tmavomodrá a taká zostane aj nejaký čas po pôrode. Až neskôr nadobudne stálu farbu, ktorá sa už meniť nebude. S istotou ju budete môcť určiť po pol roku od narodenia.

Poloha v maternici by už mala byť definitívna, najčastejšia a zároveň ideálna je hlavičkou dole. Ak sa doteraz bábätko do nej nepretočilo, pravdepodobne sa mu to už nepodarí. Nie je to však pravidlo a niekedy sa tak stane aj krátko pred pôrodom. Niektoré maminy radia nevzdávať to a od nasledujúceho týždňa skúšať zopár cvikov či použiť odskúšané metódy, vďaka ktorým by sa ešte drobček otočiť mohol. Ktoré sú to?

1. Most - v ľahu na chrbte si podložte panvu, aby bola zhruba 30 cm vyššie ako hlava a vydržte 10, maximálne 15 minút. Skúste si to zopakovať denne dvakrát. Ak sa bábätko pretočí, mali by ste to cítiť a urobiť podrep s nohami čo najďalej od seba, aby hlavička mohla zostúpiť do panvovej dutiny.

2. Mačací chrbát - dajte sa na všetky štyri, hlavu skloňte nižšie a zadok vystrčte. Vydržte tiež asi 10 minút a opakujte dvakrát denne.

3. Plávanie - vraj zaberá, ak plávate a po chvíli urobíte vo vode párkrát stojku. Bez dobrého  partnera, ktorý bude na vás dozerať, to však radšej neskúšajte.

4. Všímajte si, ako sedíte. Snažte sa mať kolená vždy nižšie ako panvu.

5. Spite na ľavom boku.

6. Svieťte v tme baterkou na brucho smerom k panve. Ak je váš drobček zvedavý, možno ho takto prekabátite, lebo sa bude chcieť pozrieť, odkiaľ svetlo prichádza.

Ak sa bábätko neotočí, vôbec nebuďte nešťastná. Môže sa tak stať aj počas prvej doby pôrodnej. Poloha koncom panvovým dole neznamená automaticky cisársky rez. Je na rozhodnutí pôrodníka, aký spôsob pôrodu konkrétne vo vašom prípade zvolí.

Keby sa bábätko narodilo v tomto týždni, jeho šanca na prežitie je vyše 95-percentná, aj keby asi muselo dostať steroidy na rýchlejšie dozretie pľúc.

Ako sa cíti tehuľka?

Veľké bruško, ktoré ešte stále nedosiahlo svoj vrchol, vám už riadne prekáža. Pomocou je iba dostatok oddychu, na ktorý využite čas aj cez deň. Doteraz by ste mali pribrať do 9 do 13 kilogramov.

Nočný spánok je čím ďalej tým horší, bežné je časté prebúdzanie sa, po ktorom len ťažko zaspávate. Môže sa stať, že budete mať nepríjemné sny spojené s blížiacim sa pôrodom. Čítajte ľahšiu literatúru a snažte sa nestresovať.

Typické sú častejšie bolesti chrbta a pre rozširujúcu sa panvu vás potrápia aj bolesti v oblasti krížov.

Nie je ničím neobvyklým, že začínate viac zabúdať a ste roztržitejšia ako predtým. Organizmus sa už pripravuje na pôrod a vaša myseľ sa naň sústreďuje.

V posledných týždňoch tehotenstva môžete mať zvýšenú chuť do jedla, no na druhej strane vás neobíde nepríjemné pálenie záhy. Pomôcť si môžete tým, že budete jedávať častejšie menšie porcie. Vyhýbajte sa koreneným, slaným, mastným a presladeným jedlám.

Niektoré maminy si užijú nepravé, tzv. Braxton-Hicksove kontrakcie, ktoré trvajú zhruba 30 sekúnd a sú nepravidelné. Na rozdiel od pravých kontrakcií sa nestupňujú. Sú výsledkom toho, že maternica sa spevňuje a sťahuje.

Nezabúdajte na pravidelné natieranie bruška, ktorého elasticita povoľuje. Vzniknuté strie nezmiznú, aj keď časom vyblednú. Niektorým ženám bohužiaľ ani hydratovanie pokožky nepomáha, určite to však treba vyskúšať.

Objem krvi vo vašom tele je veľmi vysoký, srdce jej obsahuje asi o 75 ml viac ako bežne. Dôležité je preto sledovať tlak krvi. Ak sa zvýši priveľmi, dôvodom môže byť tehotenská preeklampsia, ktorú musí mať pod kontrolou lekár.

Vyšetrenia

Ak ešte nemáte za sebou druhý ultrazvukový screening, pri ktorom lekár určuje polohu plodu v maternici, kontroluje tlkot srdca bábätka, sleduje množstvo plodovej vody, lokalizuje placentu a jej štruktúru, absolvujete ho tento alebo budúci týždeň. Lekár tiež zmeria hlavičku, bruško a stehennú kosť bábätka, podľa čoho sa dá vyrátať jeho predpokladaná hmotnosť.

Aktivity na tento týždeň

Už je tu čas, aby ste si začali pripravovať veci do pôrodnice a porozmýšľali nad praktickými záležitosťami spojenými s vašim pobytom v pôrodnici a po ňom. Ak ešte nemáte pediatra, nájdite si ho a dohodnite sa s ním na prvej prehliadke bábätka po príchode domov. 

Fotogaléria


Foto: photl.com, parentsconnect.com
Zdroj: az, parentsconnect.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia