Mladí muži sú dnes na tom horšie ako štyridsiatnici!

Mladí muži sú dnes
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-25 00:30:59 |

Ak sa páru nedarí počať bábätko, ešte stále hľadáme príčiny skôr u žien. Realita však ukazuje, že to dávno neplatí!

„Príčinou neplodnosti je ženský problém v 30 percentách, čisto mužský je v ďalších 30 percentách. 25-30 percent predstavuje množstvo párov, kde je problém u oboch súčasne a 10-15 percent zostáva nevysvetliteľných,“ prezrádza čísla MUDr. Oktavián Kuchárik, urológ z Kliniky reprodukčnej medicíny, gynekológie a urológie Iscare Reprofit. Ešte alarmujúcejšie je zistenie, že spermiogram – laicky povedané „obrázok“ životaschopnosti spermií – majú dnešní štyridsiatnici oveľa lepší ako mladí muži vo veku dvadsať rokov!

Môže za to životný štýl

Zdá sa teda, že jednou z príčin zníženej plodnosti mužov je aj súčasný životný štýl. Nielen neduhy ako fajčenie či pitie alkoholu, ale aj športovanie, práca a strava. „Interné faktory, ktoré sa podieľajú na zníženej plodnosti mužov, môžu byť charakterizované poruchami tvorby spermií, poruchami priechodnosti semenotvorných kanálikov a ejakulačnými disfunkciami. No často sú na príčine aj externé faktory ako životný štýl a životné prostredie,“ hovorí Kuchárik.

„Za hlavné príčiny sa považuje kontaminácia potravy, vody a vzduchu rôznymi chemickými látkami, ktoré pôsobia na endokrinný systém a ovplyvňujú vývoj semenníkov alebo narušujú sám o sebe citlivý genetický kód spermií.“ Doslova zabijakmi „potvoriek s bičíkom“ sú narkotiká, alkohol a nikotín. „Ten má na množstvo životaschopných spermií priam devastačný účinok,“ upozorňuje lekár. „Ich pohyblivosť a teda schopnosť počať potomka znižuje aj obezita, sedavé zamestnanie, tesné oblečenie či dokonca časté bicyklovanie.“


Chcete dievčatko? Tatino by mal sledovať svoju váhu


Citlivé spermie

Vo väčšine prípadov, kedy je schopnosť muža oplodniť ženu znížená, navonok všetko funguje ako má. Nechýba mu chuť milovať sa ani erekcia. A predsa to nejde! „Ako som už spomenul, spermie sú nesmierne citlivé a na nezdravé životné podmienky človeka okamžite reagujú. U niektorých mužov preto dochádza k zníženiu ich počtu, u iných k zníženiu pohyblivosti alebo správneho tvaru. To všetko má vplyv na schopnosť spermií preniknúť hrdlom krčka maternice ženy a potom do vajíčka,“ vysvetľuje urológ.

Nie všetky poruchy sú spôsobené vonkajším prostredím či životným štýlom. Za zhoršené parametre spermiogramu môžu napríklad aj genetické problémy, porucha produkcie hormónov, autoimunitné ochorenie, zápalové ochorenia či nepriechodnosť močovej rúry. „Medzi príčiny mužskej neplodnosti zaraďujeme aj niektoré anatomické problémy a tiež poruchy ejakulácie, keď k nej buď vôbec nedochádza alebo muž ejakuluje do močového mechúra,“ hovorí Kuchárik. Ďalej upozorňuje na to, čo mnoho mužov už počulo, ale nebralo to príliš vážne: zvýšená teplota semenníkov negatívne vplýva na tvorbu spermií! „Mali by to brať vážne, pretože je to fakt,“ prízvukuje urológ. „Tesná bielizeň, ale aj prehrievanie semenníkov vplyvom toho, že má muž v lone väčšinu času notebook, tvorbe spermií neprospieva, naopak!“

Doktor, pomôžte!

Ak sa páru dlhšie nedarí počať potomka, ako prvá ide k lekárovi žena. Chyba! Na čo strácať čas, keď môžu obaja partneri súčasne zistiť, ako na tom sú a aké majú šance? Buď môžu spoločne zájsť ku gynekológovi alebo žena k svojmu doktorovi a muž k urológovi. „V týchto ambulanciách sa dajú urobiť niektoré základné vyšetrenia. Predpokladom úspešnej liečby je presná diagnostika, ku ktorej treba mať detailné hormonálne, funkčné, morfologické a genetické rozbory. Tie sa nedajú urobiť v ambulancii všeobecného lekára, no treba si ich žiadať, pretože nie je na čo čakať. Realitu treba poznať čím skôr, pretože potom sa dá aj čím skôr pomôcť,“ nabáda k aktivite lekár.

V prípadoch zhoršených hodnôt spermiogramu niekedy stačí zmena životného štýlu: vzdanie sa cigarety, pohárika, ale aj nadmernej fyzickej záťaže. Do jedálneho lístka je potrebné zaradiť vitamínové doplnky, aby sa zvýšili hladiny vitamínov E a C a ešte sa treba obrniť trpezlivosťou, pretože spermie dozrievajú 90 dní, takže zmena k lepšiemu sa prejaví najskôr po troch mesiacoch!

Lekári v centrách asistovanej reprodukcie vedia pomôcť aj v prípadoch, keď zmena životného štýlu nestačí. Na rad môžu prísť hormóny, antibiotiká alebo chirurgický zásah. „Ten využívame napríklad v prípadoch, keď je narušený transport spermií zo semenníkov alebo nadsemenníkov. Netreba sa báť, nie je to nič drastické. Každopádne dnešná medicína vie pomôcť s počatím aj v prípadoch, ktoré ešte pred pár rokmi nemali skoro žiadnu šancu. Len netreba dlho čakať na to, že sa niečo spraví samo. To, čo treba, je čo najskôr vyhľadať pomoc lekára,“ uzatvára urológ.  

Prečítajte si tiež:

Biologické hodiny nezastavia ani muži

Na otehotnenie má vplyv aj strava budúceho otecka

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, Iscare Reprofit
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia