Chcete otehotnieť? Doprajte si týchto sedem potravín

Chcete otehotnieť? Doprajte si
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-09-25 12:01:29 |

O tom, čo môžete a nemôžete jesť počas tehotenstva, sa už popísalo veľa. Môžu však niektoré potraviny pomôcť aj vtedy, keď sa o bábätko iba snažíte? Experti tvrdia, že áno.

Nasledujúcich sedem potravín patrí medzi tie, ktoré podporujú plodnosť a mali by ste si ich určite dopriať:

Strukoviny

O pozitívnych účinkoch strukovín vieme všetci.  Konzumovať by sme si ich mali minimálne raz za týždeň. Ak sa snažíte otehotnieť, servírujte si ich aj častejšie. Vedci z harvardskej školy verejného zdravia si všímali 19 000 žien, ktoré chceli otehotnieť. Zistili, že u tých, ktoré mali vyšší príjem živočíšnych tukov, bola až o 39 percent vyššia pravdepodobnosť problémov s oplodnením. Naopak, tie, ktoré si dopriali viac rastlinných bielkovín, mali problémy s otehotnením skôr výnimočne. Takže, hádžte cícer do šalátu, hrášok, fazuľku či šošovicu do polievky, uvarte si bôby alebo si doprajte sójovú nátierku. Strukovín je množstvo, určite niektoré zachutia aj vám.

Zmrzlina

Áno, čítate správne. Nehovoríme však o nejakých nízkotučných mrazených krémoch, ale o poctivej porcii smotanovej zmrzliny. Jedna až dve šálky plnotučného mlieka denne alebo smotanových výrobkov, medzi ktoré patrí aj zmrzlina, znižujú neplodnosť. Pozor však! Nízkotučné mlieka a výrobky spôsobujú pravý opak. Ako vysvetľuje odborný asistent výživy a epidemiológie na harvardskej škole verejného zdravia  Jorge E. Chavaroo,  konzumácia mlieka s minimálnym množstvom tuku mení rovnováhu pohlavných hormónov, čo sťažuje ovuláciu. Takže, keď sa snažíte o bábätko, doprajte si plnotučné výrobky, nezabudnite však tieto vyššie kalórie kompenzovať inde vo vašej strave.

Listová zelenina

Špenát, rímsky šalát, rukola, kel a iná tmavá listová zelenina obsahujú množstvo kyseliny listovej aj vitamínu B, ktorý má podľa viacerých štúdií preukázateľný vplyv na ovuláciu. Ponúknite listovú zeleninu aj partnerovi, lebo tí muži, ktorí prijímajú vyššie množstvo kyseliny listovej, majú zdravšie spermie. Kyselina listová potenciálne znižuje tiež pravdepodobnosť potratu a genetických porúch u dieťaťa. Dokonca aj fajčiari, ktorí si doprajú stravu bohatú na kyselinu listovú, majú o 20 percent menej abnormálnych spermií oproti fajčiarom, ktorí na svoju stravu nedbajú.

Tekvicové semienka

Železo v potravinách má dve formy – hem a non-hem. Železo označované ako hem nájdeme v živočíšnej potrave a non-hem predovšetkým v rastlinnej. Jedna zo štúdií zistila, že ženy, ktoré si pravidelne dopriali práve túto formu železa, mali o 40 percent menšiu pravdepodobnosť  problémov s otehotnením. A práve tekvicové semienka patria k tým pochúťkam, ktoré by ste si mali v čase, keď chcete otehotnieť, dopriať vo väčšom množstve.

Celozrnné výrobky

Komplexné sacharidy pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Ako to súvisí s otehotnením? Zvýšená hladina inzulínu môže narušiť reprodukčné hormóny. Holandská štúdia, ktorej autori sa pozreli na 165 párov snažiacich sa o bábätko zistila, že u žien s vysokou hladinou cukru v krvi bola len polovičná pravdepodobnosť otehotnenia počas šesť mesiacov trvajúceho výskumu. Keď sa snažíte otehotnieť, zvoľte tmavý celozrnný chlieb namiesto bieleho, hnedú ryžu namiesto bielej, ako aj celozrnné cestoviny.

Olivový olej

Olivový olej obsahujúci mononenasýtenú mastnú kyselinu, pomáha zvyšovať citlivosť organizmu na inzulín a znižuje zápal v celom tele. To je dôležité preto, lebo akýkoľvek zápal zasahuje do ovulácie, počatia aj ranného vývoja embrya. Používajte olivový olej do šalátov, ale aj na varenie. Pozor však, na tepelné spracovanie si vyberte ten, ktorý je na takéto použitie vhodný.

Losos

Táto ryba je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť regulovať reprodukčné hormóny a zvyšujú prietok krvi do pohlavných orgánov. Výhodou lososa je tiež to, že obsahuje menej ortute ako iné tučné ryby. Aj keď ryby patria do zdravej kuchyne, vyhýbajte sa mäsu zo žraloka,  mečúňa aj kráľovskej makrely.  

Čomu sa ešte okrem niektorých druhov rýb vyhýbať?

O tom, že alkohol, cigarety a drogy sú pre ženy snažiace sa o bábätko úplné tabu, netreba polemizovať. Dobre však urobíte, ak sa v tomto období úplne vyhnete aj trans-tukom, o ktorých sa hovorí ako o zabijakoch zdravia. Nachádzajú sa v bielom pečive, polotovaroch či vyprážaných jedlách. Tieto tuky znižujú schopnosť organizmu reagovať na inzulín, ktorý môže mať na svedomí nepravidelnú ovuláciu. 

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia