Aký čas je potrebný na otehotnenie?

Aký čas je potrebný
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-09-15 08:30:31 |

Nikto nedokáže presne povedať, ako dlho potrvá, než žena otehotnie. Dá sa iba všeobecne konštatovať ako dlho to trvá zvyčajne a aké sú možnosti urýchliť to.

Väčšina žien podľa štatistík otehotnie do troch mesiacov od doby, kedy sa začne s partnerom o bábätko snažiť. Je to však individuálne a možno práve vaša časová os bude dlhšia. Vplýva na to vek, rôzne zlozvyky (napríklad fajčenie) alebo to, keď trpíte ochorením zhoršujúcim plodnosť.

Zo všetkých párov, ktoré sa snažia o dieťa, asi 30 percent žien otehotnie počas prvého cyklu (cca jeden mesiac). V rámci troch cyklov sa podarí otehotnieť 59 percentám žien a po polročnom snažení splodí dieťa 80 percent párov. Do roka je tehotných asi 85 percent žien, ktoré sa pre bábätko rozhodli. Do troch rokov od začiatku snaženia otehotnie 92 percent žien a do štyroch 93 až 95 percent.

Odborníci sa zhodujú, že ak sa vám nepodarí otehotnieť do roka, lepšie je vyhľadať odborníka, ktorý zhodnotí situáciu. Nie je síce nikde napísané, že máte problémy s plodnosťou, no nemusíte strácať roky a stresovať sa pre tikajúce biologické hodiny. V prípade, že máte viac ako 35 rokov, navštívte odborníka už vtedy, ak neotehotniete prirodzene do pol roka.

Koľko párov potrebujete pomoc s otehotnením?

Prirodzenou cestou počne bábätko zhruba 90 percent párov, u zvyšných desiatich percent zvyčajne lekári skonštatujú diagnózu neplodnosť. Ani v tomto prípade však nie je otehotnenie úplne vylúčené, niekedy stačia jednoduché medicínske opatrenia a žene sa podarí otehotnieť. Páry, ktorým to nevyjde, majú na výber z ďalších možností, s akým patrí napríklad umelé oplodnenie. 

Ako vek ovplyvňuje otehotnenie?

Čím ste staršia, tým dlhšie môže trvať, než sa vám podarí otehotnieť. Štatistiky hovoria, že kým po roku snaženia otehotnie 86 percent mladých žien vo veku okolo 20 rokov, zo žien okolo 40 rokov veku je to približne 36 percent. V priemere je vrchol ženskej plodnosti vo veku 24 rokov a začína klesať po tridsiatke.

Ako možno zvýšiť šance na otehotnenie?

Zistite si, kedy budete ovulovať. Otehotnieť môžete totiž iba vtedy, keď sa vajíčko spontánne uvoľní z vaječníka. Štúdie ukazujú, že páry, ktorý si naplánujú pohlavný styk na toto obdobie, počnú bábätko rýchlejšie. Ideálne je mať intenzívny pohlavný styk dva až tri dni pred ovuláciou a v deň ovulácie.

Väčšina žien nevie celkom presne, kedy ovuluje. Závisí to od dĺžky vášho menštruačného cyklu. Obvykle je to asi 14 dní pred ďalším cyklom, nie presne v strede ako sa často hovorí.  V strede je to iba u žien s pravidelným 28-dňovým cyklom. Ak však menštruujete každých 35 dní, ovulujete okolo 21. dňa medzi  cyklami, a nie okolo 17-teho, ktorý je v strede.

V jednej štúdii experti zverejnili podiely tehotenstva u párov, ktoré načasovali pohlavný styk na obdobie ovulácie a pri porovnaní so všeobecnými štatistikami mohli skonštatovať, že k počatiu prišlo skôr. Po jednom cykle zostalo tehotných 38 percent žien, po troch 68 percent, po pol roku otehotnelo 81 percent žien a po roku ich bolo až 92 percent.

Veľmi dôležitými faktormi ovplyvňujúcimi otehotnenie je tiež celkové a reprodukčné zdravie ženy, preto je vhodné absolvovať preventívnu prehliadku u obvodného lekára aj u gynekológa. Dbajte na vyváženú pestrú stravu, zbavte sa fajčenia, odoprite si alkohol a doprajte si veľa oddychu. Podľa výsledkov viacerých štúdií má negatívny vplyv na otehotnenie aj pitie veľkého množstva kávy, takže ideálne je obmedziť jej príjem na maximálne dve šálky denne. Naopak, zvýšte príjem kyseliny listovej. Ak trpíte nadváhou, snažte sa schudnúť a aj takto zvýšiť šancu na prirodzené otehotnenie. 

Prečítajte si tiež:

Toto je najnebezpečnejší čas na pôrod pre matku a dieťa

15 vecí, ktoré vás môžu prekvapiť na sexe po pôrode


Foto: flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia