Nedovoľte hocikomu pobozkať svoje bábätko

Nedovoľte hocikomu pobozkať svoje
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook.com
2017-07-21 00:30:58 |

Mariana Sifrit sa narodila 1. júla ako zdravé dieťatko. Rodičia sa z je prítomnosti však neradovali dlho.

Po tom, ako drobčeka pravdepodobne niekto zo známych pobozkal, ochorelo na meningitídu HSV-1. Mariana svoj boj v utorok 18. júla prehrala. Rodičia zverejnili osud svojej dcérky, aby vystríhali ostatných pred nebezpečným vírusom herpesu, ktorý netreba nikdy podceňovať, zvlášť nie u novorodeniatok. Pre Shane a Nicole Sifrit to mal byť mesiac plný radosti, najskôr narodenie milovanej prvorodenej dcérky, neskôr 7. júla svadba a oslava. Tú však museli predčasne ukončiť, pretože si všimli, že ich dcérka bola bledá, apatická, odmietala jesť, nevedeli ju zobudiť.

Už dve hodiny po tom, ako si rodičia vymenili svoje sľuby, bežali do nemocnice a ich svet sa zrútil. Malú Marianu potom, čo jej diagnostikovali meningitídu HSV-1, ktorá je spôsobená vírusom herpesu, museli pripojiť na prístroje, pretože jej začali zlyhávať životne dôležité orgány. V prvých 48 hodinách dostala 50 krvných transfúzií. I napriek tomu jej obličky prestali fungovať a museli ju pripojiť na dialýzu. Postupne jej zlyhala aj pečeň, pľúca, srdce, mozog nevykazoval žiadnu aktivitu. Dievčatko svoj boj s týmto ochorením prehralo a zomrelo 18. júla.

Tento typ herpesu sa môže prenášať pohlavným stykom alebo prejde z infikovanej matky na dieťa počas pôrodu. Rodičia sa preto nechali otestovať na prítomnosť vírusu v  tele, no výsledok bol negatívny. Lekári im oznámili šokujúcu správu, že dievčatko nakazil niekto, kto ho pravdepodobne pobozkal. Marianini rodičia preto varujú ostatných rodičov, aby nedovolili komukoľvek dotýkať sa a bozkávať ich novorodencov. „Nedovoľte každému, aby sa priblížil a dotýkal sa vášho novorodenca a vôbec sa necíťte zle, ak nebudete prijímať návštevy prvé týždne,“ varuje nešťastná matka. „Uistite sa, že si všetci umývajú ruky, predtým, čo vezmú dieťa na ruky,“ dodala zronene.

TIP: Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

Kým pre väčšinu dospelých herpes neznamená žiadne vážne zdravotné problémy, pre novorodencov môže byť smrteľný, pretože nemajú ešte vyvinutý imunitný systém. Každý človek ktorý má opar alebo len príznaky začínajúceho herpesu by sa mal oblúkom vyhnúť fyzickému kontaktu s novorodencom, nie to ho ešte bozkávať. Novorodenca môže nakaziť aj človek, ktorý nemá viditeľný herpes, no je nositeľom vírusu a momentálne je prechladnutý, alebo má zníženú imunitu.

O aké ochorenie ide?

Meningitída môže byť spôsobená hubami, rôznymi druhmi baktérií, často ju však spôsobuje vírus herpes simplex typu 1 (HSV1). Ide o vírus, ktorý tiež spôsobuje opary. Môže sa šíriť sexuálnym stykom alebo infikovanou matkou prejde na dieťa počas pôrodu. Infekcia HSV1 môže byť tiež pohlavne prenosná do genitálnej oblasti. Tieto vírusy zostávajú v tele počas celého života človeka, bez toho, aby sa nejako prejavili. Najčastejšími príznakmi je horúčka, citlivosť na svetlo, bolesť hlavy a stuhnutý krk. Ak sa pridruží zmätenosť, záchvaty, ospalosť, neurologické poruchy, môže to naznačovať, že vírus napadol aj mozog.

Prečítajte si tiež:

Meningitída: Malé deti patria k najohrozenejším

Pozrite sa, čo dokáže meningoková sepsa

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia