Toto by nemalo vo vašej dovolenkovej lekáričke chýbať

Toto by nemalo vo
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-07-06 00:18:15 |

Vybrať sa na dovolenku s deťmi bez lekárničky, to je ako ísť na hory bez topánok. Najmä pri ceste do cudziny by ste jej vybavenie nemali podceňovať.

Pri chystaní sa na dovolenku s deťmi by ste mali obsahu lekárničky venovať rovnakú pozornosť ako výberu plaviek, topánok do vody či krémom na opaľovanie. Vždy by mala byť prispôsobená prostrediu, dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti na mieste, kam cestujete. V prvom rade pobaľte lieky, ktoré užívate vy alebo deti pravidelne dlhodobo - napríklad na alergiu. pribaľte lieky proti horúčke, proti bolestiam hlavy a zubov, proti hnačke, nevoľnosti či zápche. Žalúdočné a črevné problémy dokážu na dovolenke riadne potrápiť!

Lekárnička by mala vždy obsahovať tiež antihistaminiká, antialergický krém potrebný pri poštípaní hmyzom, repelent, sprej alebo kvapky do nosa, pohotovostné obväzy, pinzetu, nožničky a náplasti. Vhodné sú tiež lieky proti plesňovej infekcii nôh a ak sa chystáte dovolenkovať na miesto, kde sa vyskytuje malária, tak aj lieky na ochranu proti tejto chorobe. Dovolenkovú lekárničku držte na suchom, chladnom a tmavom mieste, inak sa vám napríklad čípky roztečú, teplo nerobí dobrem ani sirupom. 

Na dovolenke s deťmi buďte veľmi obozretní pri miestnej strave. Surové mäso, ryby, morské plody, majonézy, vajíčka a rôzne studené misy by mali byť úplne tabu nielen pre deti, ale ak nie ste veľmi scestovaní a nemáte skúsenosti, aj pre vás. Rovnako si nedoprajte neumyté ovocie a zeleninu. Konzumujte len dôkladne uvarené a upečené jedlo. 

Na prípravu čaju pre deti či kávy pre vás používajte prevarenú pitnú vodu alebo si kúpte niekoľko fliaš balenej. Nápoje pite iba z originálneho balenia. Dajte si pozor aj na kocky ľadu v nápojoch. Môžete byť síce obozretní a piť len balené nápoje, keď vám však do nich vložia niekľoko kociek ľadu z miestnej vody, veľa vám to nepomôže. Ak ste v oblasti, kde nie je pitná voda - a to aj v neďalekom a u Slovákov veľmi obľúbenom Chorvátsku, napríklad na ostrove Vir, aj zuby si umývajte radšej balenou vodou. Najmä pri deťoch buďte obozretní, lebo vodu ľahko prehltnú. Prevarenú pitnú alebo balenú vodu používajte aj na umývanie ovocia a zeleniny.

Na zdravie treba dbať i na pláži. Istejšie je mať plážovú obuv ako chodiť naboso a dobrým nápadom nie je ani ležanie na holom piesku. Do neznámych vôd netreba ísť, ani sa kúpať v mori v blízkosti vyústenia kanalizácii hotelov.

S opaľovaním začnite pomaly a vyhýbajte sa pobytu na slnku v čase medzi 11.00 až 15.00. Deti do jedného roka nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Nájdite si príjemné tienisté miesto, ani tam však nezabúdajte na ochranný krém. Úpalu sa treba vyhýbať nosením klobúkov a čiapok, slnečné okuliare s UV filtrom ochránia zase oči.

Prečítajte si tiež:

Lekár radí: Nepokazte si dovolenku s deťmi potravinovou neofóbiou

Psychologička radí: Takto urobíte z cestovania s deťmi zábavu

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia