Sťažuje sa dieťa na bolesti hlavy? Tento dôvod vás prekvapí

Sťažuje sa dieťa na
Ilustračné foto
Zdroj: stabilo
2017-06-22 14:30:22 |

Správny úchop a držanie tela pri písaní a kreslení sú dôležité nielen pre krasopis, ale aj zo zdravotných dôvodov. Verte či nie, písanie je celá veda, do ktorej sú zapojené stovky svalov.

Ak dieťa pri písaní nesedí správne, nedokáže sa sústrediť, rýchlejšie sa vyčerpá a na splnenie akejkoľvek úlohy vydá omnoho viac energie, než je potrebné. Čo s tým?

Špeciálna pedagogička Světlana Drábová upozorňuje, že treba už od útleho detstva dbať na správny úchop, resp. sledovať, či sa u dieťaťa nefixuje nesprávny, tzv. trojprstý úchop. Toho sa zbavuje len veľmi ťažko. Ako odborníčka pripomenula, na písaní sa podieľa 500 svalov ruky, nie iba prsty, ale celé zápästie, lakeť aj rameno a keď majú deti spastický (kŕčovitý) úchop, majú skrátený šijový sval, čo má na svedomí bolesti hlavy aj chrbta.

Kým v prvej triede, keď sa deti učia písmenká písať, sa problematickosť nesprávneho úchopu neukáže ešte v plnej sile, v druhej až tretej triede deti začínajú mať problémy. Písanie ich viac unavuje a nedokážu sa sústrediť na gramatiku, oproti spolužiakom je aj rýchlosť písma omnoho pomalšia a úprava je to posledné, na čo dbajú. I keď to školákovi myslí, ak nedrží správne pero, chybovosť sa zvyšuje. Prvým signálom, že má problém, je to, že chýbajú v texte čiarky, háčiky a bodky.

Ak sa dieťa nenaučí správne držať pero do 6 rokov, je len veľmi ťažké zmeniť to. Prečo? Drábová poukazuje na teóriu psychológa Mareka Hermana o tzv. oknách poznania, ktoré deťom treba otvárať.  Pripomína, že deti si utvárajú z 90 percent svoj budúci pohľad na svet do 6 rokov veku. Vtedy sú najvnímavejšie a najviac prijímajú. Ak im v tomto období neposkytneme tie okná, zostanú pre ne navždy zatvorené.

Aj preto je podľa Drábovej veľmi dôležité, aby sa deti hýbali a aby sme ich učili správne držať ceruzku – vhodné je začať okolo dvoch rokov veku a správny úchop začať riešiť okolo tretieho roku života. Bolo by ideálne, ak by túto úlohu plnili škôlky, realita je však iná a len v máloktorej sú pani učiteľky vyškolené tak, aby dokázali u detí správny úchop fixovať. Problémom je aj množstvo detí, ktorým sa venujú, preto je najmä na rodičoch, aby tejto stránke rozvoja osobnosti dieťaťa venovali dostatočnú pozornosť.

Naučiť dieťa správne držať ceruzku je dnes možné aj vďaka školským pomôckam, ktoré majú ergonomický tvar. Ten sám nabáda deti na správny úchop. V útlom veku dieťaťa skúste siahnuť napríklad po farbičkách STABILO EASYcolors, ktoré sú trojhranné.


Tejto chyby sa vyvarujte: Z ľaváka nikdy nerobte praváka


Na čo je potrebné dbať pri písaní?

V prvom rade dbajte na to, aby dieťa pri písaní sedelo správne. Chodidlá by mali byť zafixované – ak má príliš vysokú stoličku, dajte mu pod nohy nejaký schodík alebo podložku. Pod kolenami by mal byť viac ako 90 stupňový uhol a obidve ruky opreté o stolík. Osa pohľadu je v takomto prípade rovná a dieťa sa dokáže sústrediť.

Ak si dieťa omotáva nohy okolom stoličky, opiera sa o jednu ruku alebo sedí v poloľahu, písanie ho vyčerpáva a rozptyľuje sa. Nie je možné, aby dodržiavalo správny tvar písmen. Keďže sed nie je zafixovaný, ruka sa nedá uvoľniť.

Pozor by ste mali dávať aj na smerovosť písma. Sledujte, či dieťa nepíše napríklad jednotku či trojku odspodu. Ak si to zafixuje zle, nie je možné spájať písmená a znižuje sa tým rýchlosť písania. Dieťa sa dostáva do stresu a opäť je skôr vyčerpané, menej pozorné, vydáva viac energie a robí viac chýb.

Najmä u prváčikov môže správne návyky pri písaní ovplyvniť voľba vhodného pera alebo ceruzky. Pero by preto malo zodpovedať schopnostiam dieťaťa a podporovať správny úchop. Medzi ovplyvňujúce faktory patrí hmotnosť a dĺžka pera, jeho obvod, úchopová zóna, povrch a dizajn. Veľmi dôležitý je aj tvar pera vo verzii pre pravákov alebo ľavákov. Pokiaľ pero ľahko kĺže po papieri, dieťa si pri písaní ľahšie uvoľní ruku a línia ťahu bude plynulá.

Takto by malo vyzerať písanie...

  • Celá ruka by mala byť uvoľnená, vrátane prstov.
  • Ceruzka alebo pero by malo ležať na poslednom článku prostredníka a zhora si ho pridržiavame bruškami palca a ukazováka.
  • Ceruzka alebo pero smeruje k papieru šikmo, nie kolmo, pretože leží v priehlbine medzi palcom a ukazovákom.
  • Prsty by mali byť asi 2 – 3 cm od hrotu písacieho náčinia.
  • Obidva lakte sú položené na doske stola.
  • Zošit spravidla natáčame súbežne s predlaktím (praváci s pravým, ľaváci s ľavým).

​Prečítajte si tiež:

Prváci rýchlo zabúdajú naučené, treba sa im venovať aj cez prázdniny

Čo prezrádza písmo dieťaťa o jeho charaktere

 

Fotogaléria


Foto: Stabilo
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia