Doháňa vás stres? Toto by vás mohlo zachrániť

Doháňa vás stres? Toto
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-06-21 00:45:25 |

Ste v strese? V práci robíte na 150 percent, doma nastupujete druhú šichtu a neviete, kde vám hlava stojí? Pozor, nervozitu prenášate na všetkých. Spomaľte!

Čas dovolenky sa blíži, vy sa však nedokážete tešiť, lebo je toho na vás veľa v práci aj doma? Ponáhľate sa, chcete všetko stihnúť, no deň má málo hodín. Nič nejde podľa plánu, ešte aj deti štrajkujú. Tie sú však nervózne, lebo cítia váš stres. Spomaľte, škodíte svojmu zdraviu!

Nadýchnite sa a vyskúšajte jednu z týchto spoločných aktivít, ktoré vám vrátia rovnováhu a pokoj. Najlepšie urobíte, keď ich rovno vyskúšate všetky.

1. Vydajte sa na cestu počúvania

Vyberte sa na spoločnú prechádzku do lesa, počúvajte zvuky, ktoré zvyčajne prehliadate, šum listov, spev vtákov, šišku padajúcu zo stromu, vaše vlastné kroky a dych. Doprajte deťom trochu zábavy a vyrobte im zosilňovače zvuku z dvoch papierových pohárov, do ktorých vyrežete otvor a prevlečiete šnúrku. Deti si ho zavesia na uši. Možno nebudú lepšie počuť, no užijú si kopec zábavy. Aj keď je príroda mimoriadne uvoľňujúca, spoločnú prechádzku s pozorovaním zvukov môžete absolvovať aj v hlučnom nákupnom centre alebo reštaurácii.

2. Ochutnajte, čo jete

Pohrajte sa s jedlom. Áno, hoci tisíckrát opakujete deťom, aby sa s jedlom nehrali, tento raz to spoločne vyskúšajte. Vychutnajte si jeho chuť, zloženie, teplotou. Poproste všetkých, aby strávili prvé minúty konzumácie v tichosti a hrali sa s jedlom v ústach. Požiadajte ich, aby si všimli rozmanité pocity, ktoré u nich vyvoláva napríklad lyžička horúcej ovsenej kaše plnej ovocia, orechov a škorice alebo zahryznutie do teplého šťavnatého hamburgera s kečupom. Jedlo si treba vychutnávať. Rozprávajte sa o tom, aké pocity v  nich vzbudzuje. Vaša myseľ sa uvoľní, zabudnete na stres, že sa deti nestihnú načas osprchovať alebo že ste zabudli vybaviť termín u zubára.

3. Cvičenie s telom

Uvoľnite sa. Sadnite si alebo si ľahnite so svojimi deťmi. Spoločne dýchajte a pomaličky si začnite uvedomovať vlastné telo od špičiek na nohách až po vrchol hlavy. Toto cvičenie vás uvoľní a zaženie stres. Jednou z možností, ako sa uvoľniť je, že sa budete s deťmi striedať v pomenovaní jednotlivých častí tela a stručne opíšete, ako sa tá konkrétna časť cíti. Môžete začať tým, že sa sústredíte na váš žalúdok a poviete, že vám v ňom buble alebo sa zameriate na prsty na ľavej ruke a poznamenáte, že sa chvejú. Venujte sa tomuto cvičeniu jedenkrát za deň a pokračujte tak dlho, kým budú mať deti záujem.

4. Vychutnajte si ticho

Nehovorte. Možno to vyznie čudne, ale pokúste sa nerozprávať. Začnite s piatimi alebo desiatimi minútami denne a neskôr sa pokúste mlčať aj hodinu. Nepoužívajte iné typy komunikácie, ako je písanie či znaková reč. Môžete rozdať všetkým malý poznámkový blok, ale len na poznačenie myšlienok, o ktorých však budete hovoriť neskôr. Keď sa ponoríte do ticha, budete šokovaní hlukom okolia, ale aj vo vlastnej hlave. Po chvíli sa mentálny šum zníži, no nikdy úplne nezastaví. Všimnete si, že svet je živší ako predtým, pretože keď  spomalíte a vypnete, začnete vnímať okolie inými zmyslami.

5. Vyskúšajte meditačné sedenia

Sedieť bez pohybu a zamerať sa na jednu vec môže byť ťažké pre dieťa, ale aj pre dospelého. Vypnite svetlá a telefóny a sadnite si s deťmi na pár minút na podlahu. Zamerajte sa na dýchanie. Povedzte deťom, nech si predstavia, že pomaly fúkajú do šálky horúceho čaju, aby vychladla a s nádychom ho popíjajú. Ukončite toto sedenie spoločným objatím alebo sa chyťte za ruky.

Prečítajte si tiež:

Toto urobí s vašim bábätkom pol hodinka vonku

6 znakov, že vaša rodina je v strese


Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia