Pútate dieťa do sedačky správne? Vyhnite sa týmto chybám

Pútate dieťa do sedačky
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-21 00:41:46 |

O bezpečnú prepravu detí v aute by sa mali postarať autosedačky. No ani tá najdrahšia vám nezabezpečí ochranu dieťaťa, ak ju nepoužívate správne.

Deti v aute patria k najviac ohrozeným účastníkom premávky. Rodičia často robia chyby v nesprávnom používaní autosedačiek. Mnohí vystavujú deti riziku bez toho, aby si to uvedomili. Niektoré mamičky držia na zadnom sedadle plačúce dieťa v náručí, iní dovolia, aby dieťa počas jazdy stálo medzi sedačkami. Môžete byť ten najlepší šofér na svete, mať najazdených tisíce kilometrov, stačí sekunda počas jednej jazdy a vy si do smrti budete vyčítať, prečo ste dieťa nepripútali. Pri jazde autom platí jedno jasné a definitívne pravidlo: Deti musia byť pripútané, nech sa deje čokoľvek.

Aby bolo dieťa v bezpečí, dávajte si pozor na toto:

Pevné uchytenie

Pred inštalovaním autosedačky sa uistite, že ju dávate na správne miesto a v správnom smere. Autosedačka musí byť pevne uchytená bezpečnostným pásom a nemala by sa takmer vôbec pohnúť. Nezabudnite použiť poistku, ktorá zabráni pohybu pásu. Vhodnou voľbou sú autosedačky s isofixom, ktorým ju uchytíte priamo ku konštrukcii auta.

Nesprávne používanie pásov

Dieťa by malo byť v sedačke pripútané dostatočne pevne. Štatistiky ukazujú, že až 60 percent detí sedí v sedačkách nesprávne pripútaných. Popruhy by nemali byť príliš voľné ale ani tesné, tak aby vedelo dieťa dýchať. Pásy by mali viesť tak, že si z nich deti nevytiahnu ruky. Nebezpečné môže byť aj to, keď sa dieťa samo dokáže zo sedačky odopnúť. Pravidelne v spätnom zrkadielku kontrolujte, či sa vaše dieťa nehrá s pásom.


Dieťa v nosiči NIKDY nenoste bez upevnených popruhov


Dieťa v sedačke v smere jazdy príliš skoro

Dieťa by nemalo sedieť v autosedačke v smere jazdy, kým nedosiahne 9 kíl. Niektorí experti však tvrdia, že pre bezpečnosť dieťaťa je vhodnejšie voziť ich v protismere jazdy až do veku dvoch rokov, pri náraze je tak dieťa lepšie chránené.

Príliš veľa oblečenia

Ak posadíte dieťa do sedačky príliš nababušené, budete musieť automaticky povoliť pásy, čo znamená, že nebude dostatočne chránené. Hrubé oblečenie, najmä v zimných mesiacoch, znižuje ochrannú funkciu autosedačky. Radšej v aute pred cestou prikúrte, dieťa pred pripútaním povyzliekajte, pevne zafixujte a prikryte dekou.

Výmena autosedačky za podsedák príliš skoro

Hoci niektorí výrobcovia podsedákov propagujú, že sú vhodné už od troch rokov, experti na bezpečnosť sú presvedčení, že dieťa, ktoré chcete voziť na podsedáku, by malo dovŕšiť 5 rokov a jeho váha by mala byť minimálne 18 kíl. Samozrejme jeho výška by mala byť dostatočná, aby pás viedol cez plece, hrudník a panvu. Popruh v žiadnom prípade nesmie smerovať cez krk dieťaťa. Čím dlhšie však bude v sedačke s integrovaným päťbodovým bezpečnostným pásom, tým lepšie. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Nebezpečná chyba pri kočíkovaní, ktorú robíte možno aj vy

Táto fotka je varovaním pre rodičov

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia