Vieme, čo je za nezáujmom o sex u čerstvých otcov

Vieme, čo je za
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-09 08:55:24 |

Nie je novinkou, že maminy po pôrode zrovna veľkú chuť na sex nemajú. Podobne sú však na tom aj novopečení otcovia. Dôvod je jednoduchý. Poznáme vinníka!

Kým za nižším libidom u žien po pôrode sú najmä hormóny a fyzické zmeny, u mužov je to predovšetkým únava a stres z novej roly rodiča. Podľa expertov sa nedá hovoriť o strate túžby po partnerovi, ale skôr o podmienkach na intimitu, ktoré sa s príchodom bábätka zmenia. Prieskum expertov ukázal, že faktory súvisiace so starostlivosťou o dieťa ovplyvňujú chuť na sex výraznejšie ako akékoľvek fyzické či hormonálne zmeny u žien. „Vedci sa obvykle zameriavajú na matky a ich negatívny vplyv na sexuálnu túžbu partnera pre popôrodné fyzické problémy, dojčenie či  nedostatočný záujem o intímnosti, no na rozdiel od týchto predpokladov náš empirický výskum preukázal, že súčasní rodičia, tak ženy aj muži, majú nižší záujem o sex pre únavu, stres a nedostatok voľného času,“ zhrnula výsledky skúmania  vedúca autorka štúdie Sari van Anders.

Ako najväčší zabijak sexuálnej túžby po pôrode sa ukázala osobná únava, stres je na druhom  mieste a tretím dôvodom je nedostatok voľného času. Naopak, sexuálnu túžbu u novopečených rodičov podnecujú sexuálne pocity, viditeľný záujem o sex zo strany partnera a intímne chvíle.


Sex a manželstvo: Ak to má klapať, tieto štyri kroky majte na mysli


Všetko potrebuje svoj čas

„Čas po narodení bábätka je obdobím, kedy si rodičia musia uvedomiť , že aspekty ich vzťahu sa zmenili,“ hovorí rodinný a manželský terapeut Brian Swope z Filadelfie. „Je možné, že potrvá dlhší čas, než sa niektoré veci vrátia tam, kde boli predtým,“ dodáva narážajúc pri tom aj na sexuálny vzťah partnerov.

Štúdia amerických vedcov tiež zistila, že popôrodná sexuálna aktivita zvyčajne zahŕňa masturbáciu alebo orálny sex. Ako sa ukázalo pri pároch, ktoré experti oslovili, 74 percent partnerov počas prvých šiestich týždňov po narodení bábätka masturbovalo, 58 percent uprednostnilo orálny sex a iba 34 percent párov malo v tomto období klasický sex.  

Prečítajte si tiež:

Fázy vzťahu: Zistite, či ste na správnej ceste

Magické číslo: Tento počet sexuálnych partnerov je ideálny

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia