Mamy sa môžu tešiť: Materská dávka niektorým nahradí celý plat

Mamy sa môžu tešiť:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-23 13:09:41 |

Suma materskej sa od mája zvýši zo 70 na 75 % z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu SZČO.

Novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá prináša zvýšenie, schválil parlament. Pri hrubom zárobku do 1 766 eur bude tak materská dávka od mája dosahovať takmer 100 % čistej mzdy, ktorý mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku.

Priemerná mesačná suma materskej dávky bude po novom podľa rezortu práce a sociálnych vecí predstavovať 518,8 eura, čo je nárast o 34,60 eura. Maximálna výška materskej dávky pri 31-dňovom mesiaci od mája dosiahne 1 350 eur namiesto súčasných 1 260 eur. Zvýšenie sa dotkne aj tých rodičov, ktorí začali poberať materskú pred 1. májom a poberajú ju aj po 30. apríli 2017.

Dôležité je vedieť, že pri výpočte materskej sa prihliada na váš denný vymeriavací základ v predchádzajúcom kalendárnom roku. Ak vám teda zamestnávateľ dvihol plat v januári a porodíte napríklad v júni, do úvahy sa bude brať výška platu z predchádzajúceho roka.

U mamičiek, ktoré sú zamestnané, sa berie pri výpočte materskej do úvahy hrubá mzda, u živnostníčiek príjem z podnikania. Lepšie na tom budú po zvýšení tie ženy, ktoré majú vyšší príjem. Ich materská môže byť dokonca o pár eur vyššia oproti platu. Po odrátaní daní a odvodov bol totiž ich čistý príjem o niečo nižší ako 75 % z hrubej mzdy.

Materské je dávka nemocenského poistenia, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa. Nedostane ju automaticky každá žena. Nárok vzniká vtedy, ak bola osoba nemocensky poistená najmenej 270 dní za posledné dva roky – buď ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba alebo si poistenie platila ako dobrovoľne nezamestnaná osoba. Výška dávky je individuálna, závisí od príjmu. Každý rok je však dané maximum, nad ktoré sa nedostanete, nech už máte akokoľvek vysoký plat.

Nárok na materskú trvá 34 týždňov. Osamelé mamy poberajú materskú 37 týždňov a mamy dvojičiek a viacerčiat 43 týždňov.  Existuje aj možnosť, aby materskú poberali otcovia. Tí majú na ňu nárok počas 28 týždňov.

Vyšší bude aj rodičovský príspevok

Od 1. mája vzrastie aj rodičovský príspevok. Zvýši sa zo súčasných 203,20 eura na 213,20 eura. Tento príspevok  sa na Slovensku totiž nezvyšoval v rokoch 2014, 2015 ani 2016, pretože sa neupravovali sumy životného minima. Nárok naň majú rodičia do troch rokov veku dieťaťa, alebo do šiestich rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.
 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Toto potrebuje každé bábätko, aby sa mu darilo

10 vecí, ktoré som nevedela, kým som nemala dieťa

 


Foto: thinkstock.com,
Zdroj: SITA, TASR, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia