Učte ratolesť hrať na hudobnom nástroji, bude mať vyššie IQ

Učte ratolesť hrať na
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-02-20 00:30:10 |

Ak dokáže dieťa zahrať Beethovenovu skladbu „Pre Elišku,“ každý rodič je naň hrdý. Výhody učenia sa hudbe však idú ďaleko nad rámec rodičovskej pýchy.

Mnohé štúdie ukazujú, že deti, ktoré sa naučili hrať na nejakom hudobnom nástroji, dosahujú lepšie výsledky v testoch gramotnosti, verbálnej pamäti, matematiky a IQ ako tie, ktoré hudobné lekcie neabsolvujú. „Keď sa vaše dieťa učí hudbu, aktivujú sa u neho oblasti mozgu týkajúce sa čítania, matematiky, riešenia problémov a priestorového uvažovania,“ hovorí docent z univerzity na Long Islande Joseph Piro.

Štúdia publikovaná v časopise Psychology of Music, ktorá porovnávala skupiny detí z tried dostávajúcich klavírne lekcie tri po sebe nasledujúce roky a tie, ktoré hudobné lekcie nedostávali, prišla k zaujímavému záveru. Na konci tretieho roka mali „začínajúci Beethoveni“ výrazne bohatšiu slovnú zásobu a boli lepší v jazykových testoch.


Toto je skladba, ktorá robí bábätká šťastnými a spokojnými


Hra na hudobný nástroj rozvíja mozog

„Cieľom učenia hudby nemusí byť túžba mať z potomka hudobného génia, ale určite mu to pomôže byť lepším žiakom,“ hovorí profesorka psychológie, neurovedy a správania na McMaster University a riaditeľka McMaster ústavu pre hudbu v kanadskom Ontáriu Laurel Trainor. Tvrdí, že učiť sa hrať má skutočne vplyv na rozvoj mozgu. Ako vysvetľuje, naučiť sa hrať na hudobný nástroj môže byť pre malé dieťa veľmi zložité.

„Ak sa učíte hrať napríklad na husliach, musíte prísť na to, ako správne držať dve rôzne veci, sledovať učiteľa a pokúsiť sa reprodukovať zvuky, ktoré vám predvádza. Mozog má neustály tréning, ktorý vám pomáha byť silnejším a pripravenejším učiť sa nové veci,“ konštatuje. Prínos hudby pre dieťa podľa nej ďaleko presahuje výsledky testov. Poukazuje aj na sociálne a emocionálne výhody. „Hudba spája ľudí a jednoducho sa cítite dobre,“ dodáva.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Klasická hudba pozitívne ovplyvňuje detský mozog

Deti sa potrebujú aj nudiť

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia