Koniec hádkam. Starší súrodenci sú múdrejší

Koniec hádkam. Starší súrodenci
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-17 12:43:49 |

Mladším súrodencom sa to zrejme bude čítať ťažko. Najnovšia štúdia nahráva prvorodeným a tvrdí, že majú vyššie IQ!

Najstarší súrodenci sú všeobecne bystrejší a v testoch dosahujú vyššie IQ. Odborníci sa tak domneivajú na základe výskumu, ktorý robila Edinburghská univerzita. Nejde však o DNA a dobré gény, príčinou sú rodičia. Podľa odborníkov totiž rodičia poskytujú viac mentálnych stimulov práve najstarším deťom. Inými slovami, mladším deťom už nevenujeme toľko pozornosti, ako sme venovali prvorodenému dieťaťu v rovnakom veku.

Štúdia analyzovala 5000 detí od narodenia do štrnásteho roku života, pričom brali do úvahy aj rodinné zázemie a ekonomickú situáciu v rodine. Prvorodené deti dosahovali lepšie výsledky, najmä v čítaní a v obrazovej pamäti. To podľa autorov štúdie môže naznačovať aj to, že najstarší súrodenci dosahujú často vyššie vzdelanie a neskôr dostávajú vyššiu mzdu ako ich mladší súrodenci. Keďže však nejde o vrodené vlastnosti, hlavnú úlohu v intelektuálnej stimulácii detí zohrávajú rodičia a teda je na nich, aby mladším súrodencom poskytoval rovnaký priestor na rozvoj intelektu ako najstarším súrodencom.

Má to však aj nevýhody

Byť starším súrodencom však nie je vždy jednoduché. Štúdia z roku 2005 prišla s teóriou, že najstarší súrodenec, obzvlášť chlapci, majú sklon byť pod neustálym tlakom a vyvinúť v sebe strach z neúspechu. Dôsledkom toho môžu v dospelosti trpieť úzkostnou poruchou, depresiami či byť akýmsi vyvrheľom spoločnosti. 

Prečítajte si tiež:

Súrodenci: Prečo tí najmladší aj najmenej poslúchajú?

Najväčšie mýty o jedináčikoch


Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia