Najhoršie rady o rodičovstve, aké sme dostali

Najhoršie rady o rodičovstve,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-16 08:55:23 |

Pozná to každý rodič. V momente, keď nám výchova dieťaťa dáva práve poriadne zabrať, vždy je po ruke niekto, kto nám svojou „radou nad zlato“ ochotne pomôže (a trochu zdvihne tlak).

S príchodom dieťaťa na svet sa my rodičia stávame terčom tichej kritiky a pod drobnohľadom skúsenejších stojíme, až kým naša ratolesť nezmaturuje: „Nemyslíte, že by sa jej zišiel súrodenec?“ „Nie je trochu starý na cumlík?“ „Naozaj ho chcete dať do školy o rok neskôr?“... Od chvíle, keď sme sa stali rodičmi, všetci sme si vypočuli už mnoho rád. Kým niektoré boli naozaj na nezaplatenie, iné by, naopak, mohli súťažiť v hviezdnej rote. Toto sú podľa niektorých mám najhoršie rady o výchove detí, ktoré boli kedy vyslovené!

„Všeobecne, akákoľvek rada, ktorú dostanem od cudzieho človeka v obchode/u lekára/ v MHD,  ma vie poriadne vytočiť. Iste, všetci majú kopu skúseností a vedia, ako naložiť s dieťaťom, ktoré sa hádže v autobuse o zem. Vtedy mám chuť odovzdať dotyčnej, múdrej osobe adopčné papiere, aby si toho môjho čertíka mohla naozaj vyskúšať na vlastnej koži!“ (Mirka, 32)

„Spite vtedy, keď spí vaše dieťa. Viem, že to myslia dobre, ale táto rada je taká neuskutočniteľná, že ma vždy len vystresuje a mám pocit, že som neschopná. Ak by som spala vždy, keď moje dieťa, moja domácnosť by bola hore nohami a až do konca materskej by sme jedli len rožky s maslom.“ (Monika, 26)          

„V jednej knihe o rodičovstve som sa dočítala, že sa deťom, ani tým úplne malým, nesmie hovoriť NIE. Vraj im to podkopáva autoritu a malé deti sa musia učiť predovšetkým na vlastných chybách. Počúvať od svojich rodičov samé zápory, ako nie-nono-nesmieš môže údajne zle ovplyvniť ich vzťah k matke a otcovi. Kniha odporúča správať sa už malička k deťom ako k dospelým ľuďom a prispôsobiť tomu aj našu reč. Teoreticky tomu rozumiem, ale prakticky? Neviem si predstaviť, ako by to dopadlo, keby moje ročné dieťa strkalo prsty do zástrčky a ja by som mu namiesto rýchlej akcie začala dospelo vysvetľovať: ´Vieš, ak budeš strkať prsty do zástrčky, zasiahne ťa elektrický prúd, ktorý ti môže spôsobiť vážne ťažkosti až smrť.“  (Valika, 28)

Keď sme boli na sviatky u svokrovcov, náš malý ako naschvál celé noci neprespal pre rastúce zúbky. V jeden večer som v poslednej chvíli zastavila svokra, ktorý namáčal dudlík do domácej pálenky. 50 percentnej!“ (Iva, 36)

„Zo všetkých rád, ktoré si prečítam na rôznych fórach mám poriadny ´mišung´. Niekedy si totiž poriadne odporujú: Nezdvíhajte dieťa na ruky – nenechajte dieťa dlho plakať. Dieťa sa nesmie hrešiť, lebo mu podkopávam sebavedomie – dieťa sa nesmie rozmaznávať. Kto sa v tom má vyznať? Často si pripadám ako človek s rozdvojenou osobnosťou – najskôr dcéru poriadne vyhreším a potom si spomeniem, že z nej psychická vyrastie troska, tak to všetko rýchlo vrátim späť a podplatím ju čokoládou.“ (Zdena, 35)                                                     

„Kupuj deťom o dve čísla väčšie topánky, aj tak z nich vyrastú. Isteže, a s trochou šťastia neskončia s vybitými zubami či vyčaptanými nohami.“ (Kika, 23)

„Najhoršia rada? ´Namáčaj všetko ovocie deťom do cukru, aby im lepšie chutilo.´“ (Lenka, 29)

„Jedna pani raz pristúpila k mojej dcére, ktorá práve pri kinder vajíčkach prežívala krízu hádzania sa o zem. Milá pani sa tvárila tým klasickým výrazom – ja vás zachránim, odchovala som kopu detí, viem, ako na to.. a povedala: ´Ak neprestaneš plakať, ukradnú ťa cigáni!´ A veľavýznamne na moju dcéru zagánila. Vážne? Toto je rada skúsenej matky?“ (Timea, 30)

„Nenávidím, keď sme na oslave, a niekto sa snaží, napriek mojim protestom, kŕmiť moju 9-mesačnú dcéru všetkým, čo je na stole – čipsy, koláče, arašidy, najlepšie všetko do radu, lebo ´To sa im nesmie zakazovať´. Z toľkého prejedania sa raz dokonca dcérka povracala. Všetkým svojim príbuzným odkazujem: To dieťa nie je prasa a nebude vás mať radšej len preto, že ho kŕmite! Oveľa šťastnejšie bude, keď sa s ním budete hrať! (Maja, 29)

                                                                                                                     

Mohlo by vás tiež zaujať:

Toto sú obľúbenémanželské lži... Používate ich aj vy?

Chcete otehotnieť či túžite po dievčatku? Čarujte ako naše babičky

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia