Pomoc, máme doma psa a dieťa: 7 pravidiel, ktoré musíte dodržiavať

Pomoc, máme doma psa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-03 14:30:43 |

Nie nadarmo sa hovorí, že každá mama by mala dovoliť svojim deťom vychovávať psa. Ak ste však rozhodli svojim deťom zaobstarať psíka, mali by ste ovládať základné bezpečnostné pravidlá.

Iste, nie vždy je to také jednoduché a s novým štekajúcim prírastkom pribudnú do rodiny aj nové starosti. A hoci deti často sľubujú, že sa o psíka budú starať, väčšina starostlivosti pripadne aj tak na nás, rodičoch. Napriek tomu je však psík v domácnosti zdrojom mnohých krásnych spomienok, z ktorých budú vaše deti i vy čerpať celý život. Okrem toho, deti sa naučia zodpovednosti a získajú pozitívny vzťah k zvieratám. Vedci dokonca tvrdia, že deti, ktoré v malom veku spolunažívajú so psíkom, majú lepší imunitný systém než deti bez psa. Napriek všetkým pozitívam je však nesmierne dôležité dodržiavať základné pravidlá, ktoré zaistia vo vašom domove bezpečie a harmóniu, nielen pre vaše dieťa, ale aj pre psíka.

1. Nikdy nenechávajte malé dieťa so psom osamote. Prvé a základné pravidlo je nikdy nenechávať svoje dieťa so psom samé. Hoci niektorí ľudia oponujú, že pes je skvelá pestúnka dieťaťa, neriskujte. Dieťa je hravé a ľahko môže psíka potiahnuť za uši či nos tak, že sa psík zľakne a hrozí, že dieťa pohryzie.

2. Pes sa pri jedení a spánku nevyrušuje. Ani vám by sa nepáčilo, keby vás niekto otravuje počas jedenia alebo vás budil neustále zo spánku. Upozornite dieťa, že keď psík spí alebo je, máme ho nechať na pokoji. Inak môže pes reagovať podráždene.


Aký psík sa hodí k vašim deťom?


3. Ukážte dieťaťu, ako sa má pes hladkať. Naučte dieťa správne sa psa dotýkať. To znamená nerobiť smerom k psíkovi rýchle pohyby zhora, čoho sa pes môže zľahnúť, ale prikladať ruku odspodu tak, aby ju mohol psík najskôr oňuchať.

4. Pes sa neťahá za chvostík ani nechytá za ňufák. Upozornite dieťa vždy, keď sa bude hrať so psíkom nevhodne – ťahať ho za chvost, uši, labky či ňufák je prísne zakázané, rovnako ako psa nasilu zdvíhať, stláčať a naťahovať.

5. Zasväťte deti do celej starostlivosti o psíka. Hneď od začiatku prízvukujte deťom, že pes nie je hračka, ktorá sa dá odhodiť a nevšímať si ju. Je to živá bytosť, ktorá od nás potrebuje dennodennú starostlivosť. Musíme ho pravidelne kŕmiť, venčiť, zbierať po ňom kôpky, umývať, cvičiť alebo kontrolovať, či má dostatok vody. Nevynechávajte z tejto „nudnej“ časti svoje deti. Zo začiatku ich možno budete musieť do všetkého nútiť, no čoskoro sa to pre ne stane rutina, vďaka ktorej sa naučia hľadieť na potreby iných.


Keď miláčik zomrie


6. Naučte dieťa cvičiť psa. Každý psík by mal byť vycvičený a ovládať niekoľko povelov. Naučte dieťa tieto povely a zároveň im ukážte, ako nimi psíka cvičiť – vysvetlite im správny tón hlasu aj to, že povel musia hovoriť dôsledne. K povelom patrí aj chodenie na vôdzke. Ukážte deťom, ako psa správne vodiť, teda nenechať ho voľne pobehať, kam chce. Psík sa musí držať pri nohe a poslúchať povely. Dovoľte im psíka odmeniť za uposlúchnutý povel. Takto si psík vybuduje k deťom rešpekt.

7. Psa nebite. Nikdy nebite svojho psa, iba ho karhajte. V prvom rade to neprospieva psíkovi, u ktorého si takto nevybudujete rešpekt, ale strach. V druhom rade dávate svojmu dieťaťu zlý príklad. Ak bude vaše dieťa vidieť, že je normálne psa biť či inak týrať, v nepozorovanej chvíli to po vás môže zopakovať, pes môže na agresivitu dieťaťa reagovať podráždene a dieťa sa ocitne v nebezpečnej situácii. V prvom rade však chcete, aby mal pes k dieťaťu pozitívny vzťah, preto naučte dieťa nereagovať voči psovi agresívne.

Prečítajte si tiež:

20 fotiek, ktoré ukazujú, že deti potrebujú zvieratá

Kúpa zvieratka: Čo všetko treba zvážiť

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia