Potvrdené: Vieme, po kom dedíme inteligenciu

Potvrdené: Vieme, po kom
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-01 10:00:55 |

Po kom len to dieťa je? Túto otázku si pri pohľade na svoju ratolesť kladieme každý deň. Vedci však majú konečne odpoveď a vedia, po kom naše deti zdedili intelekt.

Veď to poznáte. Odkedy sa dieťa narodí, celá rodina sa háda, po kom dieťa čo zdedilo. Ak sa váš manžel vystatuje, že je dieťa nadané práve po ňom, je najvyšší čas vyviesť ho z omylu. Najnovšie štúdie totiž potvrdili, že inteligenciu dedíme výlučne po matke!

Múdry po mamičke

Hlavnú úlohu v dedení intelektuálnej úrovne zohráva chromozóm X, v ktorom sa nachádza gén inteligencie. Ženy majú dva chromozómy X, a preto odovzdávajú gén inteligencie deťom práve ony. Ak by tento gén zdedilo dieťa po otcovi, gén od matky ho deaktivuje. Podobným, deaktivačným, spôsobom fungujú aj iné gény.

Vedci však zároveň upozorňujú, že gén inteligencie je len akási predispozícia a o tom, do akej miery bude dieťa intelektuálne rozvité, rozhoduje v jeho živote aj mnoho iných faktorov, predovšetkým sociálne prostredie. Úloha matky je však vo veci inteligencie jej dieťaťa nesporná. Niektoré štúdie upozorňujú aj na to, že vzťah, aký má dieťa so svojou matkou v dospelosti, výrazne ovplyvňuje vývoj jeho inteligencie.

5 znakov, že môže mať vyše batoľa vysoké IQ

Psychológovia tvrdia, že to, či má naše dieťa vyššie IQ než priemer, môžeme badať už v prvých mesiacoch jeho života. Možno máte doma ďalšieho Einsteina, ak:

1. Je neobvykle živé, neúnavné a nepotrebuje veľa spánku.

2. Kladie množstvo otázok, ktoré často prekvapia aj vás samých.

3. Začína rozprávať skôr ako jeho rovesníci, používa rozvité vety a zložitejšie slová.

4. Má skvelú pamäť. Pesničku či básničku si zapamätá už po jedinom počutí.

5. Zaujíma sa o knihy a hračky rozvíjajúce intelekt – počítač, šachy, atlasy a pod.

Prečítajte si tiež:

Psychológ: Prílišná angažovanosť rodičov deti brzdí

Autisti a géniovia: Majú vraj k sebe bližšie, ako by sa zdalo

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia