7 tipov, ako sa zbaviť tehotenských kíl

7 tipov, ako sa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-24 00:56:11 |

Dostať sa po pôrode opäť do formy je dôležité nie len pre naše fyzické, ale aj psychické zdravie. Zabudnite však na extrémne metódy sľubujúce rýchle účinky. Krôčik po krôčiku sa zbavíte každého kila.

Prečo vyzerám stále ako tehotná?

Mnohé ženy môžu byť prekvapené, ako ich telo vyzerá krátko po pôrode. Tehotenské bruško ešte úplne nezmizlo, strie sa rozšírili snáď po celom tele, pociťujete neustálu únavu a máte pocit, že sa tých kíl, ktoré ste nabrali počas tehotenstva, už nikdy nezbavíte. Hlavu hore. Tehotenstvo a pôrod je náročný fyziologický proces a chce to čas a trpezlivosť, kým sa dostanete do starej formy.

1. Dojčite. Okrem toho, že dojčenie je tá najzdravšia a najprirodzenejšia strava, ktorú môžete svojmu dieťaťu ponúknuť, má to aj vedľajší efekt. Mnoho mamičiek už počas dojčenia prirodzene schudne takmer na svoju prirodzenú váhu. Dojčením údajne môžete spáliť až 600 kalórií denne!


DOJČENIE: Pre toto vám nestojí za to držať diétu


2. Žiadna diéta. Počas dojčenia zabudnite na extrémne, jednostranné diéty. Telu môžete privodiť šok, čo spôsobí stratu mlieka. Zároveň je dojčenie náročné obdobie, keď prežívate samé nové situácie so svojím bábätkom, preto neprinášajte do svojho života stres v podobe úplnej zmeny jedálnička. Nemeňte ani veľkosti porcií a v žiadnom prípade nehladujte. Sústreďte sa kvalitné potraviny, doma varenú stravu, bohaté raňajky, pravidelný obed aj večeru a výsledky sa čoskoro dostavia.

3. Zbavte sa všetkých sladkostí. V momente, ako si priveziete domov bábätko, začne sa pre rodinu kolotoč prebdených nocí s minimom energie nazvyš. Keď sa cítime úplne vyšťavení, ľahko siahneme po rýchlych riešeniach – sladkostiach. Eliminujte vo svojej strave cukor a zbavte sa všetkých kupovaných čokolád, cukroviniek aj slaných chuťoviek. Majú nulovú výživovú hodnotu a vášmu organizmu nijako neprospievajú. Vopred sa pripravte na návaly hladu – zásobujte sa nesolenými orechmi, čerstvým ovocím či horkou čokoládou. Namixujte si vlastné smoothie alebo si kúpte smoothie balené vo fľaši, ktoré odložíte na „horšie časy“.

4. Pridajte viac čerstvej zeleniny a ovocia. Nemusíte jesť od rána do večera iba šaláty, ale pokúste sa pri každom svojom chode na tanier prepašovať porciu ovocia či zeleniny. Ideálny čas na ovocie je ráno. Skvelo ním naštartujete svoj náročný deň.

5. Športovať môžete aj počas dojčenia. Jedným z mýtov o dojčení je, že ak žena počas dojčenia športuje, stratí mlieko. Pravdou je, že extrémna záťaž naozaj môže zaťažiť organizmus tak veľmi, že stratíte mlieko. To však neznamená, že sa musíte prestať úplne hýbať. Platí, že prvé štyri až šesť týždňov by sa žena mala zotavovať po pôrode a čo najviac oddychovať. Zo začiatku choďte na to zľahka. Úplne postačia dlhšie prechádzky s kočíkom či rýchla chôdza, neskôr môžete pridať beh. Na internete nájdete aj kopu inšpirácií, ako cvičiť doma bábätkom tak, aby ste si to užili vy aj dieťa. Stále však platí, že počas dojčenia neprepínajte svoje sily a robte len to, pri čom sa cítite dobre.

 

 

6. Nestresujte sa. Nebuďte na seba prísna a doprajte si dostatok času. Nestanovte si tvrdé ciele ani presnú vysnívanú váhu, ktorú chcete dosiahnuť. Robte malé zmeny krok po kroku a hneď ako budete mať pocit, že je toho na vás priveľa, spomaľte.

7. Nevyhovárajte sa. To, že máte doma malé bábätko, neznamená, že sa prestanete o seba starať. Iste, nikdy nebudete mať na seba toľko času, ako tomu bolo, keď ste nemali dieťa, no nezanedbávajte sa. Nemáte čas najesť sa, trochu si zacvičiť či vyberať si v obchode správne suroviny? Možno klamete samú seba. Možno ste len starostlivosť o seba odložili na vedľajšiu koľaj a nie ste pre samu seba prioritou. Starať sa o svoje telo zvnútra aj zvonka by však malo byť súčasťou života každej ženy, v akejkoľvek fáze jej života. Prinesiete tým viac šťastia nielen sebe, ale aj svojmu dieťaťu, ktoré pri sebe potrebuje predovšetkým zdravú a spokojnú mamu.

Prečítajte si tiež:

Tieto zmeny na tele môžete čakať po pôrode

Sedem holých právd o sexe po pôrode

 

 

 

 

 

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia