Kým pre niekoho je mydlo samozrejmosť, pre iného je to luxus

Kým pre niekoho je
Ilustračné foto
2017-01-19 14:30:53 |

Verte či nie, nehovoríme o treťom svete, ale o Slovensku. Veru, aj u nás žije stále mnoho rodín, pre ktoré je teplá voda či mydlo znakom blahobytu.

Ľudskosť sa z nás stále nevytratila. Svedčí o tom aj 15-tisíc eur, ktoré sa podarilo vyzbierať v kampani S malou pomocou k veľkej radosti. Vďaka tejto štedrej čiastke Slovenský červený kríž (SČK) pomôže deťom v hmotnej núdzi po celom Slovensku. O tom, že je komu pomáhať, svedčia aj štatistiky – na Slovensku podľa nich žije na hranici chudoby približne 64 000 ľudí, z ktorých veľkú časť tvoria deti. Predstavte si, že si nemôžu len tak hocikedy vyčistiť zuby, lebo nemajú čím, umyť sa teplou vodou alebo obliecť na sebe čisté voňavé oblečenie. Pre niekoho nepredstaviteľné, pre iného každodenná realita. Deti z takýchto rodín nepoznajú pocit domáceho pohodlia, lebo to je podmienené aj hygienickými a materiálnymi podmienkami.

Dobrovoľníci Červeného kríža sa pri svojej práci s rodinami žijúcimi v ťažkých podmienkach stretávajú každý deň. Na Slovensku je, žiaľ, stále veľa rodín s deťmi, v ktorých mnohokrát chýba dostatok základných toaletných a hygienických potrieb, netečie im teplá voda, nemajú dostatok oblečenia, diek či prikrývok. A to sú len niektoré z problémov, ktorým čelia,“ poukazuje generálna sekretárka SČK  Zuzana Rosiarová.

„Mnohí z nás, ktorí automaticky ráno vstaneme a nútime deti umývať si zúbky či sprchovať sa, netušíme, koľko rodín nemá z čoho kúpiť ani len mydlo a nemá ako pustiť teplú vodu. Som rada, že aj svojou maličkosťou som mohla na tento problém upozorniť a pomôcť,“ hovorí mama 6-ročnej Amii, Barbora Rakovská, ktorá sa za projekt postavila ako ambasádorka.

S malou pomocou k veľkej radosti je spoločnou kampaňou SČK, spoločnosti Procter & Gamble a Coop Jednota. Dobrovoľníci Červeného kríža pred sviatkami navštívili materskú školu v Nových Zámkoch. Projekty spojené s osvetou zdravia však organizuje pravidelne v škôlkach po celom Slovensku. Na poslednom stretnutí sa deťúrence učili nielen ako ošetriť popáleniny, ale tiež kreslili, čo pre ne znamená domov a čo im doma nesmie chýbať, aby sa tam cítili príjemne. Samozrejme, pre deti by domov nebol domovom bez ich rodičov, ktorí sú najdôležitejšou súčasťou ich života. Rovnako si však nevedia predstaviť, že by doma nemali obľúbenú hračku, pohodlnú postieľku či farebné zubné pasty. „Pocity istoty, bezpečia a lásky patria k  základným psychickým potrebám človeka, ktoré si osvojujeme už od útleho veku. Pre ich uspokojenie potrebuje mať dieťa už od svojho najranejšieho obdobia nielen dostatok zdravej výživy, ale aj hygienických podmienok, v ktorých vyrastá,“ potvrdzuje detská psychologička PhDr. Dagmar Kopčanová z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Prečítajte si tiež:

10 maličkostí, ktoré ovplyvnia budúcnosť dieťaťa

Deti za neumyté ruky netrestajte, za umyté pochváľte

 


Foto: tlačová správa
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia