Horúci trend v zariaďovaní izbičiek – áno alebo nie?

Horúci trend v zariaďovaní
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-17 00:23:00 |

Pri zariaďovaní izbičiek pre bábätká dlho viedli štyri farby – biela, ružová, modrá a žltá. Najnovší trend však hovorí o trochu nečakanej farbe. Čo naň poviete?

Vytvoriť pre bábätko útulný priestor, v ktorom sa bude ono aj my cítiť dobre, to je jedna z mnohých vecí, ktoré musia rodičia pred pôrodom vyriešiť. Pri zariaďovaní by sme sa mali riadiť troma základnými pravidlami.

1. Svetlo. Presvetlená miestnosť by pre dieťa mala byť samozrejmosťou, ideálne sú izby orientované na juh a juhovýchod.

2. Nadčasovosť. Z izbičky pre bábätko sa plynule stane izba pre rastúce dieťa, preto by sme pri zariaďovaní mali vopred myslieť na to, že po chvíli budeme izbu opäť renovovať. Aby sme nemíňali zbytočne veľa peňazí, vyberajme hneď nábytok, ktorý bude môcť ostať aj v izbe pre staršie dieťa: namiesto kúpy skrine pre bábätká, ktoré sú často vyčačkané, no majú menej úložného priestoru, investujme do poriadnej skrine. Navyše, aj malé bábätko bude mať hromadu vecí, ktoré bude treba niekde skladovať. Tapety a kresby na stenách vyberajme také, ktoré sú vhodné aj pre staršie dieťa. Stávkou na istotu sú zvieratká či geometrické tvary.

3. Správne farby. Farba izby určuje celkový dojem z izby a tá správna farba pôsobí blahodarné aj na psychiku dieťaťa. Platí pravidlo, že pre dieťa sú namiesto ostrých, sýtych farieb vhodnejšie pastelové farby. Zároveň by sme sa mali vyhnúť zariaďovaniu v jednej farbe a farby skôr decentne zladiť. Medzi neutrálne farby patrí biela, ktorú skvelo doladia doplnky a nábytok hocijakej inej farby.

50 odtieňov sivej

Interiéroví dizajnéri už nejaký ten piatok nedajú dopustiť na sivú farbu a tvrdia, že je to momentálne najtrendovejšia farba do detskej izbičky. Hoci sa nám na prvý pohľad môže zdať pre dieťa príliš tmavá, opak je pravdou. Sivá farba patrí medzi neutrálne farby.

Rovnako ako bielu, aj sivú môžete doladiť s akýmikoľvek farbami a na rozdiel od bielej bude pôsobiť menej sterilnejšie. Hodí sa pre chlapca aj pre dievča. Môžete ňou natrieť všetky steny, jednu stenu, alebo použiť tapetu so sivým vzorom. Sivé steny môžete doladiť prírodným drevom či bielym nábytkom – aj malými detailmi zmeníte celkový vzhľad izby, vďaka čomu vás bude baviť naozaj dlho.

Ak sa bojíte sivých stien, skvelo poslúži aj jeden väčší sivý detail, napríklad kreslo, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej izbičke pre bábätko. Pozor, aj tu sa vyplatí striedmosť: ak sa rozhodnete pre sivé steny, zvyšok izby zariaďte v iných, jasných farbách.

Odvážnejšou ako sivá je čierna farba. Čierna bola doteraz v detskej izbe tabu, no dizajnéri svorne tvrdia: jemné čierne doplnky v detskej izbe budú pôsobiť útulne, moderne a nadčasovo.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Čo hovorí o dieťati jeho obľúbená farba?

Vyberte do detskej izby tú správnu farbu 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, Instagram
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia