Hľadáte meno pre bábätko? Tu sú obľúbené u nás a vo svete

Hľadáte meno pre bábätko?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-30 00:20:32 |

K najobľúbenejším menám u nás v posledných rokoch patria Sofia, Nina, Ema, Natália, Adam, Jakub či Samuel. Vo svete vládne dievčenským menám Charlotte a chlapčenským Ezra.

Výrazné zmeny na prvých miestach v rebríčkoch obľúbených mien sú skôr výnimkou ako pravidlom. Tak u nás, ako aj vo svete je niekoľko mien opakujúcich sa pár rokov po sebe a k nim vždy pribudne zopár nových, ktoré sa postupne nenápadne prederú na prvé priečky. Na Slovensku tak už niekoľko rokov vedú medzi dievčatami Sofinky, Emky (Emmky), Natálky či Ninky a medzi chlapcami Kubkovia, Adamkovia, Samkovia a Miškovia. Spomedzi dievčenských sú čím ďalej obľúbenejšie mená Anna a Hana, pre ktoré sa rozhoduje stále viac rodičov. Pred pár rokmi by sme Aničku hľadali takmer márne, dnes ide opäť o trendové meno.

Vybrať meno bábätku je pre budúcich rodičov vždy jednou z prvých vážnych výziev. Ak u nás obľúbené mená nie sú nič pre vás a nechcete po svojom dieťati pokrikovať Rolex, Boglárka, Anouk či Bálint, ktoré sa v slovenských matrikách tiež objavili, môžete sa inšpirovať menami obľúbenými najmä v anglicky hovoriacich krajinách. Tu kraľuje dievčatám meno britskej princezničky Charlotte, ktorú prekvapujúco začala vytláčať Olivia, ktorá sa v čele zoznamu TOP 10 objavila po prvýkrát a hneď obsadila druhú priečku. V úspešnom ťažení predchádzajúcich rokov pokračujú Amelia, Ava a Isla. Do prvej desiatky sa prebojovali aj Isabella, Arabella, Aurora, Mia, a Adeline.

Medzi chlapčenskými menami si prím drží meno Ezra. Na Slovensku by znelo dosť exoticky, rovnako ako Asher, Declan, Atticus či Sílas. O niečo prijateľnejšie sú mená Oliver a Milo, ktoré sa tiež nachádzajú v prvej desiatke obľúbených mien v Anglicku aj v Amerike. Rodičia sa stále častejšie rozhodujú aj pre mená Levi, Wyatt a Jack, čo je v preklade do slovenčiny Janko. K moderným menám, pre ktoré sa v tomto roku rodičia tiež dosť často rozhodli, patria Abel, Alistair, Bennett, Cassius, Harvey, Hugo, Killian, Knox, Landon a Lucian. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Najčastejšie mená detí vo svete

5 znakov, že ste helikoptérový rodič

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia