Strach z čerta môže mať za následok aj koktanie

Strach z čerta môže
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-05 17:30:29 |

Je strašenie detí čertom v poriadku? Odborníci upozorňujú, aby ste boli opatrní. Stačí jedno stretnutie a dieťa môže začať aj koktať alebo sa pocikávať. Všetko s mierou!

Mnohí rodičia využijú sviatok sv. Mikuláša, často spojený s návštevou Mikuláša, čerta a anjela, na malú prevýchovu neposlušného potomka. Postrašia ho čertom a ten potom poslúcha najlepšie ako vie. Je to však v skutočnosti tak alebo len u dieťaťa vyrábame takýmto strašením traumu?

V prvom rade by mali rodičia vždy ustrážiť, akého Mikuláša s pomocníkmi do domu pustia. Neraz sa stáva, že sú to aj úplne cudzí ľudia, prezlečení za Mikuláša a spol., ktorí zazvonia a prídu napríklad „pod parou“. To naozaj nie je vhodné, rovnako ani to, aby ste vpúšťali domov cudzích ľudí. Najmä na dedinách chodí niekoľko partií Mikulášov, čertov a anjelov a keď k vám zavíta už tretia či štvrtá skupinka, deti majú v tom naozaj chaos.

Ideálne je dohodnúť sa s ľuďmi, ktorých poznáte a viete predpokladať ich správanie. S mierou deti postrašiť nie je podľa psychológov na škodu, nemalo by sa to však preháňať a hovoriť im, že ich čert odnesie do pekla a podobne. Úplne stačí, keď zaštrkoce reťazou, poskočí alebo povie svoje:„Bu, bu, bu.“  Keď vidno na dieťati strach, mal by zasiahnuť Mikuláš alebo dobrý anjel, ktorý čerta „spacifikuje“. Nechajte dieťa sľúbiť, že sa polepší, no nikdy by sa nemalo cítiť ohrozené. Keď hľadá oporu u vás, neodmietajte ho.

Stres zo strašidelného čerta môže mať totiž za následok dokonca to, že začne koktať alebo sa pocikávať!  To asi nechce docieliť žiadny rodič... Ak si všimnete, že dieťa, ktoré sa nepocikávalo, má s tým zrazu problém a do týždňa či dvoch sa to nezmení, vyhľadajte odbornú pomoc. Rovnako je to aj s koktaním. Ak sa ratolesť predtým v reči nezadrhávala a zrazu si všimnete, že má problémy, je dosť možné, že sa pod to podpísal silný stresový zážitok, ktorým neraz návšteva čerta môže byť. Keď problém neodznie do pár dní spontánne, obráťte sa na odborníka. Neriešením sa totiž môže problém ešte zväčšiť.

Neznamená to však, že keď má dieťa pred návštevou „nadprirodzených“ bytostí rešpekt, radšej ich nevpustíte, aby ste mu nespôsobili traumu. To nie je riešenie. Psychológovia odporúčajú, aby sa s deťmi o tejto vzácnej návšteve rozprávali a vysvetlili im, že čerti v skutočnosti nikdy nikoho do pekla neodniesli. Určitý rešpekt pred čertom je však na mieste. Vysvetlite deťom tiež, kto je Mikuláš a prečo nosí dobroty. Návšteva Mikuláša, čerta a anjela je krásnou tradíciou, ktorú je škoda zrušiť. Omnoho lepšie je primerane veku ju vysvetliť.

Ak si myslíte, že vaša ratolesť je ešte príliš malá na to, aby zvládla návštevu tejto trojice u vás doma, zistite, kedy má Mikuláš navštíviť najbližšie detské centrum, zavíta do miestneho domu kultúry alebo sa prejde ulicami a zoberte ju za ním. Reálne však návštevu Mikuláša, čerta a anjela zvládne aj dvojročné dieťa. Samozrejme, „nadprirodzení“ návštevníci musia byť pokojní a čert by mal úplne zabudnúť na akékoľvek strašenie.

Prečítajte si tiež:

Čo na Mikuláša? Ovocie, oriešky a domáce sladkosti

"Barborky" prezradia šťastné dni rodiny

 

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia