Trend menom BABYSHOWER. Všetko, čo musíte vedieť

Trend menom BABYSHOWER. Všetko,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-20 11:56:36 |

Čoraz populárnejší večierok na oslavu príchodu bábätka na svet je známy už aj u nás. Odkiaľ k nám prišiel a čo vlastne znamená?

História

Oslava na počesť bábätka, či už pred jeho narodením, alebo krátko po narodení, je zaužívaná v mnohých kultúrach už po stáročia. Pojem babyshower a jeho dnešná podoba však pochádza z Ameriky, hoci aj tam sa formovala postupne. V 19. Storočí bol detský uvítací večierok len formálnym posedením pri čaji, kde staršie matky predávali skúsenosti mladým ženám. Dnešnú podobu dostal večierok až v 50.tych rokoch 20. storočia a z USA sa postupne rozšíril do celého sveta.

Anglický výraz „babyshower“ v doslovnom preklade znamená „detská sprcha“ a symbolizuje fakt, že budúca mamička je na večierku obsypaná „spŕškou“ darčekov. Do darov dostáva výhradne výbavičku pre dieťa, hračky, plienky a všetko, čo bude po narodení dieťaťa potrebovať.

Etiketa

Babyshower sa tradične organizuje dva mesiace pred pôrodom. Má to logický dôvod – budúca mamička dostane od hostí mnoho potrebných vecí, ktoré bude jej bábätko potrebovať.

Oslavu zvyčajne organizuje mamičkina najlepšia priateľka a často to pre samotnú mamičku býva prekvapenie.

Večierku sa zúčastňujú iba ženy – rodinné príbuzné aj priateľky. Páni majú vstup prísne zakázaný. Tradične sa všetkým hosťom posielajú pozvánky, ktoré, tak ako všetko na bábätkovskom večierku, sú zladené do detskej témy. Na večierku nesmú chýbať dekorácie – prevláda ružová či modrá. Večierok sa nezaobíde ani bez tematickej torty.

Večierok pre bábätká má zaužívaný program. Po privítaní hostí hrajú hostia sa zábavné tematické hry, mamička rozbaľuje darčeky a napokon sa krája torta.

Hry

Uvítací večierok pre bábätko sa nezaobíde bez tradičných hier, pri ktorých sa všetci zabavia. Nechajte sa inšpirovať tými najpopulárnejšími:

1. Kreslenie dieťatka po slepiačky. Všetky prítomné ženy si na vrch hlavy položia papier a ich úlohou je v stanovenom čase nakresliť prvý portrét dieťaťa. Víťaza vyberá mamičku.

2. Mama z plastelíny. Každý dostane v malých pohárikoch rôzne farby malého kúska plastelíny. Ich úlohou je za 3 minúty vymodelovať oslavujúcu budúcu mamu.

3. Zakázané slovo. Keď prídu hostia na večierok, rozdajte im po jednom štipci na bielizeň a povedzte im, že až do otvárania darčekov je zakázané hovoriť slová: dieťa a bábätko. Keď bude niekto počuť iného hosťa povedať zakázané slovo, vezme si jeho štipec. Vyhráva ten, kto má na sebe pripnutých najviac štipcov.

4. Nakŕm bábätko. Hostia sa rozdelia do dvojíc. Každá dvojica dostane pohár ovocnej kašičky a lyžičku. Ten, kto drží lyžičku, má zaviazané oči a snaží sa nakŕmiť svojho partnera z dvojice. Pripravte sa na poriadny neporiadok!

5. Fľaša. Každý dostane do ruky detskú fľašu naplnenú vodou či džúsom (na detských večierkoch sa zvyčajne nepodáva alkohol!). Kto prvý vypije celý obsah fľaše, vyhráva.

Víťazi hier dostanú od mamičky na pamiatku cenu – napríklad sono bábätka.

Prečítajte si tiež:

DEŇ NARODENIA: Čo hovorí o osobnosti dieťaťa?

7 prekvapivých chýb, ktoré robíme pri deťoch

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia