Spomíname na detstvo v "socíku"

Spomíname na detstvo v
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-17 12:30:04 |

Za socializmu nemali deti Nerfky ani robovíly, v telke nešli rozprávky od rána do večera, no aj tak má väčšina dnešných dospelákov na detstvo krásne spomienky.

Tí, ktorí sme prežili detstvo pred rokom 1989 a dnes už máme vlastné deti, často s nostalgiou spomíname na tie bezstarostné časy. Kým dospelí sa borili s vtedajším režimom, deti mali úplne iné starosti. Povedať, že detstvo prežité v socializme bolo strašné či nudné, určite nemožno.

Stačí si spomenúť na nedeľné dopoludnia, keď sme prilepení na telke sedeli pri Dancúľovi či Kukovi, učili sa pesničky zo Zlatej brány, obdivovali Slniečko na rukavičke, ku ktorému neodmysliteľne patril Raťafák plachta mím Valentín alebo nedočkavo čakali na dvojicu maňušiek uvádzajúcu animované rozprávky, ktorá sa neustále hašterila - Filmárika a Filmušku.

Na chlpatého zeleného tvarovo neidetifikovateľného Dancúľa si niektorí veľmi nepamätajú. K obrazovkám pozýval deti začiatkom osemdesiatych rokov pesničkou v rovnomennej relácii Poďte deti, poďte s nami. Aj keď patril k najobľúbenejším detským televíznym postavičkám, pre podrezaný jazyk, ktorý mnohým vtedajším dôležitým funkcionárom prekážal, ho museli z obrazovky zo dňa na deň stiahnuť.

Kuko, ktorý nahradil Dancúľa svojim typickým Kukííí kuk! vydržal na obrazovkách neuveriteľných 16 rokov a nenájdeme snáď žiadneho dospeláka v strednom veku, ktorý by si nespomínal na veršovačku Od Kuka do Kuka, tajomstvo aj prekvapenie, občas malé poučenie, smiech aj dobrú zábavu, všetkým dobrú náladu. No a k spomienkam na socialistické detstvo patrí aj Drobček či Matelko s typickou znelkou Čujte čo čo čo, čujte sa sa sa... a kolotočom.

Od Kuka do Kuka

 

Slniečko na rukavičke

 

Drobček (Matelko)

 

Filmárik a Filmuška

Autorkou námetu a scenára relácie z roku 1969 bola legenda tvorby pre deti Hermína Týrlová.

Zlatá brána

Zlatá brána otvorená, zlatým kľúčom podoprená, kto do nej vojde, jabĺčko nájde, či je ona, či je on, nepustím ho z brány von. Spomínate si? V tejto košickej relácii začínalo viacero neskôr známych hercov.

Starší sa tešili na Majku z Gurunu zo seriálu Spadla z oblakov, menší milovali BambuľkuVčielku Máju alebo prefíkaného zajačika z ruskej rozprávky No počkaj,zajac! ktorý vždy utiekol zlému vlkovi. Šestnásť dielov tohto sovietskeho animovaného seriálu vyrábali v moskovskom filmovom štúdiu v rokoch 1969-1986. Ďalšie štyri diely vznikli v rokoch 1993 až 2004. Hlavným motívom je snaha vlka chytiť zajaca, ktorý sa vždy vyslobodí. 

No a na takú klasiku akou je Pat a Mat, resp. seriál A je to! sa nedá zabudnúť už vôbec. Títo hrdinovia bavia už niekoľkú generáciu detí a stále si pri nich oddýchnu aj dospelí.Postavičkám v typických tričkách a rádiovkách vdýchol život Ľubomír Beneš so svojim kolektívom. Zaujímavosťou je, že mená dostali až v revolučnom roku 1989.

Najobľúbenejšou, vlastne asi jedinou známou detskou speváčkou z tohto obdobia bola Darinka Rolincová, ktorej všetky dievčatá závideli Arabelin prsteň.

Spadla z oblakov

 

Bambuľka

 

Včielka Mája

No a ktorá malá parádnica nemala krásne lienky či margarétky na gumičke vo vlasoch? Chalani sa preháňali s plastovými tatrovkami, ktoré udržali nejaký ten náklad a všetci sme poctivo prežúvali Pedro, ktoré nájdeme ako retro edíciu v obchodoch aj dnes. Populárne však boli aj žuvačky Bajo a Sevak, ktorá mala perfektnú zeleno-modrú farbu a kupovali sme ju v drogériách. Kto nemal Rubikovu kocku, ten akoby ani neexistoval. Tento mechanický hlavolam vynašiel v roku 1974 maďarský sochár a architekt Ernő Rubik. Dnes prežívas opäť boom a je to super, keď vidíte pobehovať školákov s touto hračkou nášho detstva. I keď treba povedať, že nám farba na kocke vydržala dlhšie ako dnes! Aspoň u nás doma je to tak. Tridsaťročná kocka drží doteraz a zhruba dvojmesačná bola už asi trikrát rozsypaná... Ale účel plní :))  Povinnou výbavou každého riadneho frajera boli tiež hlinené guličky, ktoré mamy večne pred praním vytriasali zo všetkých vačkov.

 

 

 

 

 

Rubikova kocka

Ak ju máte doma a náhodou ju neviete poskladať....

 

Bolo toho omnoho viac, čo sa nám vynorí v spomienkach na socialistické detstvo. Zostáva nám len dúfať, že aj naše deti budú raz s nostalgiou a úsmevom spomínať na najkrajšie roky života, ktoré si nedajú ničím pokaziť a ukradnúť... 

Prečítajte si tiež: 

Nájdu sa medzi vašimi detskými fotkami takéto skvosty?

Retro Vianoce alebo Z čoho sme sa tešili pod stromčekom?

Super úlet: Nafotili tie isté fotky ako v detstve

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com, Facebook.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia