Najdrahšie autosedačky v aktuálnom teste veľmi neuspeli

Najdrahšie autosedačky v aktuálnom
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.cz
2016-10-28 00:06:48 |

Ak hľadáte bezpečnú autosedačku pre dieťa, vždy je dobré pozrieť si referencie. Pri rozhodovaní vám môžu pomôcť aj výsledky aktuálneho testu.

Najnovším testom ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) a Stiftung Warentest prešlo 366 detských autosedačiek, podrobnejšie otestovali 16 z nich.  

Deväť skončilo s rozsudkom DOBRÉ, dve s hodnotením USPOKOJIVÉ, ďalšie dve ako ADEKTVÁTNE a tri označili odborníci ako NEVYHOVUJÚCE.

Najlepšie uspeli autosedačky Cybex Aton Q určené pre bábätká do jedného roku veku s Isofixom aj bez neho a výborne obstála tiež autosedačka Kiddy Phoenixfix 3 určená pre deti od 1 do 4 rokov.

Na opačnom konci rebríčka s nelichotivým hodnotením NEVYHOVUJÚCE sa ocitli až tri autosedačky, čo je relatívne vysoký podiel zo 16. Pri dvoch z nich vyhodnotili experti v teste zvýšené riziko poranenia. Zlyhanie pri čelnom náraze nedokážu vykompenzovať ani dobré výsledky pri hodnotení ďalších kritérií, akými sú manipulácia, ergonómia, výskyt škodlivých látok, možnosti čistenia poťahov a ich prevedenie.

Pri modeli Rebl od výrobcu Nuna sa pri čelnom náraze zlomil kovový rám kostry sedačky. Ak by v nej bolo pripútané dieťa, pri náraze by skončilo na prednom sedadle.

Rovnako zle dopadla v teste aj autosedačka Recaro Optia, ktorá sa pri náraze vymrštila. Výrobca, ktorého autosedačky sú medzi rodičmi veľmi obľúbené,  pohotovo zareagoval a vyhlásil, že išlo o chybnú šaržu základne Isofix. Tú stiahol z trhu a robí nové testy s inou šaržou základne.

Ako nespoľahlivá sa v testoch ukázala autosedačka Dion Radian 5, ktorá zlyhala v kategórii Obsluha. Problémom je to, že v závislosti od hmotnosti dieťaťa a typu inštalácie táto sedačka vyžaduje rôzne modifikácie s voľnými časťami, pri čom vzniká vysoké riziko nesprávnej obsluhy. Problémom sú tiež ramenné vypchávky, ktoré nie je možné pri väčších deťoch správne napnúť Ani pri najväčšom úsilí. Aby toho nebolo málo, táto sedačka tiež naráža na predné sedadlo.


Odborníci radia: Nie každá sedačka sa hodí rovnako do každého typu auta. Osobné preferencie rodičov a detí sa líšia. Ak si chcete byť výberom istí, vždy je dobré autosedačku vyskúšať v konkrétnom aute, v ktorom ju budete najčastejšie používať. Rozhodujúcim pre bezpečnosť dieťaťa v aute je zádržný systém!

Experti ako pozitívum hodnotia to, že v každej vekovej, resp. hmotnostnej kategórii existuje niekoľko dobrých autosedačiek, z ktorých sa dá vybrať. Ako testy ukázali, vysoká cena neznamená automaticky kvalitu, preto by nemala byť pri výbere rozhodujúcim kritériom.

Napríklad do jedného roka môžete používať Cybex Aton Q i-Size alebo Cybex Aton Q i-Size + Base Q. Neskôr ju možno vymeniť za Cybex Sirona M2 i-Size či Recaro Zero.1 alebov Kiddy Phoenixfix 3 , v ktorých vydržia cca. do 4 rokov. Pre staršie deti až do 12 rokov je podľa výsledkov testov bezpečnou Jane Quartz. Uspokojivé výsledky dosiahli aj Joie i-Anchor Advance (do 4 rokov) a Maxi-Cosi Rubi XP (1 – 4 roky).

Tipy na kvalitné autosedačky nájdete aj na ipark.sk.

Za povzbudivé odborníci označili aj to, že sa všeobecne znížila úroveň škodlivých  látok v autosedačkách. Deväť z testovaných sedačiek získalo hodnotenie "veľmi dobré".

 

Značka + veková kategória

Orientačná cena Hodnotenie ADAC*
od 1 roka    
CYBEX Aton Q i-Size 200 € 1.7

CYBEX Aton Q i-Size + Base Q i-Size (Isofix)

350 € 1.7
od 4 rokov    
CYBEX Sirona M2 i-Size
(Isofix)
410 € 2.2
RECARO Zero.1
(Isofix)
500 € 2.4

JOIE i-Anchor Advance
(Isofix)

300 € 2.6
NUNA Rebl
(Isofix)
550 € 5.5
od 7 rokov    
DIONO Radian 5 395 € 5.5
od 1 do 4 rokov    

KIDDY Phoenixfix 3
(Isofix)

259 € 1.7
MAXI-COSI Rubi XP 140 € 2.9
RECARO Optia
(Isofix)
370 € 5.5
od 1 do 12 rokov    

HEMA Doorgroei

85 € 3.8
NANIA Beline SP Luxe 69 € 3.8
od 4 do 12 rokov    
HEMA Junior 65 € 2.3
JANÉ Quartz
(Isofix)
185 € 2.3
NANIA Befix SP 49 € 2.3
VERTBAUDET Juniorsit 80 € 2.3

* čím nižšia známka, tým lepší výsledok

Odporúčame tiež:

Sedem prekvapivých chýb, ktoré robíme pri deťoch

Hádajte, ktoré miesto v aute je pre dieťa najbezpečnejšie

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia