Miriam Kalisová: Choďte na hygienu u detí hravo

Miriam Kalisová: Choďte na
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Martina Dorkinová
2016-10-23 00:30:29 |

Presvedčiť deti, že ruky si treba umývať niekoľkokrát denne mydlom a po použité toalety sa nesmie zabudnúť na splachovanie, je niekedy ťažké...

Čo sa nenaučíš v detstve, v dospelosti to už iba ťažko doženieš. Pri hygienických návykoch to platí dvojnásobne. Ak ich raz dieťaťu nevštepíte v útlom veku, len veľmi ťažko ich budú dodržiavať v dospievaní a v dospelosti.

Deti často ignorujú základné hygienické činnosti, čím zvyšujú riziko prenášania baktérií a nečistôt na ostatných kamarátov v kolektíve. Aby ste sa tomu vyhli, skúste ísť na svoje deti prefíkanejšou metódou ako len diktovaním striktných príkazov a premeňte čistotu na zábavu. Ako? Nechajte sa inšpirovať hravými radami moderátorky, no najmä mamičky – Miriam Šmahel Kalisovej, patrónky projektu Domestos pre školy, ktorý sa iniciuje v zlepšení stavu sociálnych zariadení na slovenských materských a základných školách.


Umývajte deťom vlasy bez plaču a hysterických scén


Krok za krokom, aby hygiena nenudila:

1. Vezmite svoje deti na nákup hygienických potrieb a nechajte ich vybrať farebný alebo vzorovaný toaletný papier, či zásobník na tekuté mydlo, trebárs s obrázkami obľúbeného Nema.

2. Ulieta váš drobec na Mickey Mousovi, Mimoňoch či rozprávke Ľadové kráľovstvo? Tak to trošku „zneužite“ a pripravte im k umývadlu uterák s ich obľúbeným rozprávkovým hrdinom. Uvidíte, ako ich utieranie rúk bude razom viac baviť.

3. Ak by pravidelné čistenie rúk predsa len flákali, odložte im ich obľúbené hračky na najvyššiu poličku v byte. Bábiky či autíčka predsa nechcú byť choré kvôli bacilom, ktoré na nich špinavými rukami prenesieme.

4. Stáva sa vám, že vaši najmenší zabúdajú po sebe na toalete spláchnuť? Ak „šetria vodou“, tak vy šetrite napríklad sladkosťami. To ich bude určite motivovať.Zvádzate každý deň boj kvôli umývaniu zubov? Neustupujte a nevzdávajte to. Skúste z tohto rituálu urobiť zábavu, zaobstarajte deťom farebné zubné kefky či ústnu vodu, ktorá neumyté časti odhalí a púšťajte si k čisteniu veselé pesničky, pri ktorých si môžete aj trošku zatancovať a čas vám tak ujde rýchlejšie.

5. Urobte zo svojich detí „lovcov bacilov“. Po použití toalety sa s nimi vyberte na expedíciu a skontrolujte, či splnili všetky hygienické úkony a či tak vytvorili pre baktérie to najneprijateľnejšie prostredie. Ak vaši drobci obstáli na jednotku, zaslúžia si odznak lovca, ktorý pre nich vyrobíte z papiera za pár minút.

6. Roky, kedy ste pre svoje deti najväčším vzorom znamenajú pre rodiča nielen poctu, ale i zodpovednosť. Deti vás sledujú, aj keď si to neuvedomujete, a preto by ste im mali ísť v každej situácii príkladom a predvádzať im svoje cenné rady v praxi.

7. A nakoniec, aby ste deťom, ktoré sa často pýtajú prečo, dokázali, že hygiena je dôležitá, ukážte im, ako sa bacily šíria. Postavte sa celá rodina do kruhu a natrite jednému dieťaťu ruky farbou, múkou alebo trblietkami. No a teraz si už len pustite veselú pesničku a tancujte alebo si zahrajte „zlatú bránu“. Po chvíli ste všetci od múky, farby či trblietok? Tak takto isto sa šíria bacily a to bude vašou rukolapnou odpoveďou na ich Prečo?

Prečítajte si tiež:

Deti za neumyté ruky netrestajte, za umyté pochváľte

Vankúše deťom vymieňajte každé tri roky

 


Foto: Martina Dorkinová
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia