Mamy, môžete sa tešiť! Materská má byť vyššia

Mamy, môžete sa tešiť!
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-19 13:27:38 |

Materská by mala od budúceho roka vzrásť o 5 percent. Ak bude návrh rezortu práce odklepnutý, budú mamy na materskej dostávať 75 % z hrubej mzdy.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje novelu zákona, vďaka ktorej sa zvýšia viaceré dávky pre rodičov.  „Pretože ekonomika a rozpočet to dovoľuje, materskú ideme zvýšiť o 5 % na 75 % základu, čo vlastne bude predstavovať skoro 100 % čistého príjmu v predchádzajúcom zamestnaní matky. Rodičovský ideme zvýšiť viac, ako zvyšujeme minimálnu valorizáciu u dôchodcov," informoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

U mamičiek, ktoré sú zamestnané, sa berie pri výpočte materskej do úvahy hrubá mzda, u živnostníčiek príjem z podnikania. Lepšie na tom budú po zvýšení tie ženy, ktoré majú vyšší príjem. Ich materská môže byť dokonca o pár eur vyššia oproti platu. Po odrátaní daní a odvodov bol totiž ich čistý príjem o niečo nižší ako 75 % z hrubej mzdy.

V tomto roku je maximálna materská vo výške 918,20 eura (v mesiacoch s 31 dňami) alebo 888,60 eura (v mesiacoch s 30 dňami). Túto sumu dostávajú tie mamy, ktorých hrubý príjem v zamestnaní bol cca. 1300 eur.  Vyššiu materskú nemôže dostávať ani žena, ktorá zarábala omnoho viac. Maximálny možný denný vymeriavací základ, z ktorého sa materská počíta, je tento rok 42,3124 eura. Ak sa materská v budúcom roku zvýši, pocítia to aj mamy, ktoré už dávku poberajú.

Dôležité je tiež vedieť, že pri výpočte materskej sa prihliada na váš denný vymeriavací základ v predchádzajúcom kalendárnom roku. Ak vám teda zamestnávateľ dvihne plat v januári a rodíte napríklad v máji, do úvahy sa bude brať výška platu z predchádzajúceho roka.

Materské je dávka nemocenského poistenia, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa. Nedostane ju automaticky každá žena. Dôležité je, či je poistená, platí poistné na nemocenské poistenie, v akej výške a ako dlho. Výška dávky je individuálna, závisí od príjmu mamičky. Každý rok je však dané maximum, nad ktoré sa nedostanete, nech už máte akokoľvek vysoký plat.

Nárok na materskú trvá 34 týždňov. Osamelé mamy poberajú materskú 37 týždňov a mamy dvojičiek a viacerčiat 43 týždňov.  Existuje aj možnosť, aby materskú poberali otcovia. Tí majú na ňu nárok počas 28 týždňov.

Po skončení materskej vzniká nárok na rodičovský príspevok, ten je v súčasnosti 203,20 eura. Nemenil sa od roku 2014. Minister Richter sľubuje, že od budúceho roka sa zvýši o 2 percentá.

Prečítajte si tiež:

10 emočných výziev každej mamy

Toto vám o materstve nikto nepovie

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia