Bábätko sa narodilo bez očí, mama je z toho zničená

Bábätko sa narodilo bez
Ilustračné foto
Zdroj: Guandong Public Channel
2016-09-28 14:00:17 |

Malý chlapček bez očí je z Číny. Pred pôrodom nikto netušil, že drobček príde na svet bez očí. Mama sa s touto vzácnou diagnózou syna nevie zmieriť.

Keď sa narodí choré dieťatko, vždy je to nepríjemný šok a istý čas trvá, než sa rodičia s tým vyrovnajú. Čínsku mama úplne zdrvilo, keď zistila, že jej drobček nemá oči.

Chlapča sa narodilo 20. septembra v Guangzhou v Číne. Dieťatku diagnostikovali anoftalmus a záver je jednoznačný – nikdy nebude vidieť. Ojedinelé ochorenie postihuje jedno zo 100-tisíc detí. Odborníci, ktorí chlapčeka hneď po narodení vyšetrovali, nemali pre rodičov dobré správy. Šanca, že by raz mohol vidieť, je nulová.

(Liu Peihua)


Liu Peihua, ako sa bábätko volá, je už niekoľko dní priam atrakciou v tradičných čínskych médiách, ktoré o ňom informujú ako o "dieťati bez očí“.  Mama sa so synovou diagnózou nedokáže zmieriť a verí v  zázrak. Ako hovorí, absolvovala všetky predpôrodné kontroly, stravovala sa zdravo a ani raz jej lekár nenaznačil, že by s malým nebolo niečo v poriadku. Bohužiaľ, anoftalmus nie je možné odhaliť ultrazvukom ani konvenčnými tehotenskými testami. V súčasnosti chlapčeka testujú v lepšie vybavenej nemocnici, či sa neobjavia u neho aj ďalšie zdravotné problémy. Tie sú totiž obvykle s týmto ochorením spojené.

Okrem toho, že Liu Peihua nemá očká, je ako ostatné bábätká. Keď je hladný, hlasno plače a máva rúčkami.  Mama je aj napriek smútku z toho, že chlapča bude celý život slepé, rozhodnutá „previesť ho cez všetky prekážky, ktoré ho v budúcnosti čakajú.“

(Rodina študuje papiere z nemocnice.)

I keď v súčasnosti anoftalmus liečiť nemožno, nikto nevie, čo prinesie medicína o niekoľko rokov... Deti trpiace touto vzácnou chorobou majú obvykle v očných jamkách vložené umelé oči, ktorými síce nevidia, no kosti okolo nich im rastú prirodzene a nedeformujú sa.

 


ČO JE ANOFTALMUS?

Anoftalmus znamená neprítomnosť oka.

Dieťa sa môže narodiť bez jedného alebo bez obidvoch očí a očné jamky sú prázdne.

Vzácna porucha sa vyvíja počas tehotenstva a môže byť spojená s inými vrodenými poruchami.

Tento stav je spôsobený pravdepodobne genetickými mutáciami a abonormálnymi chromozómami.

Určitú úlohu zohrávajú podľa odborníkov aj environmentálne faktory, ako je vystavenie röntgenovým lúčom, ďalej sú to rôzne chemikálie, lieky, pesticídy, toxíny, radiácia alebo vírusy.

Liečba ochorenia nikde na svete neexistuje.

Fotogaléria

reprofoto z Guandong Public Channel
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia