Máte doma alergika? Tieto 4 zvieratká mu môžete dovoliť

Máte doma alergika? Tieto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-08-09 00:30:00 |

Voľba správneho domáceho maznáčika môže byť problém, keď má niekto z rodiny alergiu. Zistite, ktoré zvieratká patria k tým, ktoré môžu mať doma aj alergici.

Nádcha! Kýchanie! Svrbenie očí! Toto sú typické znaky alergie na zvieratá. Neznamená to však, že človek je alergický na všetky. Vždy sa dá nájsť zvieratko, ktoré si môže nažívať aj v domácnosti s alergikmi.

Bojovnica alebo závojnatka

Tieto akváriové rybky sú pre alergikov ako stvorené.

Prívetivosť: Obidve rybky dokážu rozoznať svojho majiteľa.

Životnosť: 4-10 rokov

Starostlivosť: Akvárium by malo mať takú veľkosť, aby na každú rybku bolo aspoň 20 litrov vody. Potrebujete dobrý filter a prevzdušňovacie systém. Použite horný kryt, aby rybka nevyskočila. Potravu nájdete v každom chovprodukte.

To, že akváriové rybky sú vhodné pre alergikov, nie je žiadnym prekvapením. Žijú vo svojom akváriu vo vode. Nepatria k zvieratkám, ktoré skočia do postele a dajú sa hladkať. Deti ich však môžu dlhé minúty sledovať, ako plávajú tam a späť. Dôležité je udržiavať akvárium aj kryt v čistote. Plesne, ktoré pri nepravidelnom čistení vznikajú, môžu vyvolávať alergické reakcie.

Upozornenie: Bojovnice a závojnatky by nemali byť spolu v jednom akváriu, lebo potrebujú iné podmienky vo vode.

 

Agama bradatá

Chov tohto jaštera nemá u nás dlhú tradíciu, no chovatelia ho začínajú postupne objavovať a kúpite ho v každom väčšom chovprodukte.

Prívetivosť: Teší sa záujmu ľudí a pozitívne reaguje na interakciu.

Životnosť: 7-10 rokov

Starostlivosť: Vyžaduje veľkú nádrž s vyhrievanými časťami.  Denne je potrebné čistiť výkaly a raz mesačne celú klietku. Živí sa hmyzom, ovocím a zeleninou.

Príčinou kýchania, nádchy či svrbenia očí je najčastejšie srsť (odumreté kožné bunky) cicavcov, čo pri plazoch nehrozí. Keďže nemajú srsť, alergie nespôsobujú. Agama dokáže byť po vycvičení veľmi prívetivá.  Treba však mať na vedomí, že plazy môžu byť zdrojom salmonelózy, preto nie sú vhodné pre deti do 5 rokov, tehotné ženy alebo starších ľudí s oslabeným imunitným systémom. Po manipulácii s akýmkoľvek plazom si treba vždy dôkladne umyť ruky.


8 dôvodov, prečo každé dieťa potrebuje domáce zvieratko


    Andulky, kanáriky, pinky a ďalšie menšie vtáky



Prívetivosť: Najlepšie sa im darí v pároch alebo v malých skupinkách, spolu sa hrajú a spievajú.

Životnosť: 10-15 rokov

Starostlivosť: Potrebujú veľkú klietku a denné vymieňanie podložky. Celú klietku vyčistite raz za týždeň. Občas dovoľte vtákom polietať si po príbytku, najmä papagáje to potrebujú

Malé vtáky sú chytré, pri ich sledovaní si užije dieťa veľa zábavy a nepatria k spúšťačom alergie. Aj tí, ktorí sú veľmi citliví na psy a mačky, majú len výnimočne problém s vtákmi – najmä s takými, ktorým sa na krídlach netvorí „prášok“ vyvolávajúci kýchnutie, čo je typické pre niektoré väčšie druhy.

 

Potkany, myši, pieskomilovia, škrečkovia

Prívetivosť: Malé hlodavce sú vysoko inteligentné, veľmi spoločenské a ľahko sa dá s nimi natrénovať pozitívna interakcia.

Životnosť: 1-3 roky

Starostlivosť: Aspoň raz týždenne je potrebné vyčistiť klietku a vymeniť hobliny. Živia sa semienkami, ovocím a zeleninou.     

Pieskomilovia, škrečkovia, potkany a myši sú skvelé tipy na chlpatých domácich miláčikov. Je pravdou, že sú to cicavce a nesú podobný alergický potenciál ako napríklad mačiatka a šteniatka, no tým, že sú výrazne menšie, produkujú alergénov výrazne menej. Čím väčší hlodavec, tým horšie pre alergika. Najlepšou voľbou je potkan, ktorý miluje maznanie.

 

Mýtus – hypoalergénne psy a mačky

Psy a mačky vo všeobecnosti nie sú pre alergikov vhodnou voľbou. Všetky môžu spôsobiť príznaky alergie, dokonca aj tzv. hypoalergénne. Ľudia totiž reagujú nielen na alergény v srsti, ale aj na proteíny v psích a mačacích slinách, v pote či slinách. Ak je niekto alergický práve na to, môže trpieť rovnako pri hypoalergénnom psovi či mačke ako pri akomkoľvek inom cicavcovi.

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia