Dieťa v nosiči NIKDY nenoste bez upevnených popruhov!

Dieťa v nosiči NIKDY
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-06 13:30:06 |

Opatrnosti nie je nikdy dosť. Presvedčil sa o tom aj otec ročnej Natálky, ktorá mu v sobotu počas túry v Slovenskom raji vypadla z nosiča a zrútila sa do 5-metrovej rokliny.

Bezpečnosť na prvom mieste! Na toto myslite pri akejkoľvek činnosti s dieťaťom. Stačí naozaj malá nepozornosť a príjemné chvíle môžu skončiť nešťastím. Tak dopadla sobotňajšia túra rodinky z Trnavského kraja s 15-mesačnou dcérkou v oblasti Misových vodopádov v Suchej Belej. Dievčatko, ktoré pri zdolávaní jedného z rebríkov vypadlo otcovi z nosiča a skončilo v hlbokej rokline, je vo vážnom stave s ťažkým úrazom hlavy a už štvrtý deň bojuje o život v nemocnici.

Aj tento prípad by mal byť zdvihnutým prstom pre všetkých rodičov. Vždy, keď posadíte drobčeka do nosiča, autosedačky, hojdačky či kočíka, riadne ho upevnite! Nespoliehajte sa na to,  že dieťa je už dosť veľké a dokáže sa udržať.

Na čo by ste nikdy nemali zabúdať pri používaní nosičov, ak chcete v bezpečí vy aj váš malý dobrodruh preskúmať svet?

1. Vždy sa oboznámte s typom nosiča, ktorý kúpite alebo si ho požičiate. Mali by ste vedieť, na akú hmotnosť dieťaťa je konštruovaný a či je určený na nosenie dopredu alebo nie. Väčšina nosičov je bezpečných pre deti zhruba do dvoch rokov, najviac do 20 kilogramov. Ak sa vám zdá dieťa do nosiča veľké, zvoľte jednoduchšiu túru a nechajte ho cupitať po vlastných. Prejdite radšej menej, ale bezpečne.

2. VŽDY, ale naozaj vždy zapnite popruhy! Uistite sa, že operadlo nosiča siaha až po hornú časť chrbta a pracka na páse po zapnutí bezpečne zaklapne. Ak má dieťa v nosiči príliš veľa miesta, naťahuje nohy a podobne, nie je dobre nastavený alebo je určený na inú veľkosť. Pozor, môže sa vyšmyknúť!

3. I keď dodržíte všetky pokyny, každú chvíľu zbežným pohľadom dieťa v nosiči skontrolujte. Pozornosť venujte aj tkanine, či náhodou nepraská a všimnite si popruhy.

4. Nosič nie je bezpečnostné zariadenie, nikdy ho nemožno použiť namiesto autosedačky alebo sedačky na bicykel!

5. S dieťaťom v nosiči NIKDY nerobte činnosti, pri ktorých je potrebné používať nejaké ochranné prostriedky alebo sa môže stať úraz. Znamená to, že s nosičom sa nelozí po rebríkoch, nejazdí sa na koni, nebehá sa, nekorčuľuje sa, nelyžuje sa, nekosí sa trávnik, nepoužívajú sa chemikálie a predponu NIE si doplňte k ďalším desiatkam činností. I keď by mohli byť zaujímavé i s ratolesťou na chrbte, dôležitejšie je jej zdravie a život.

6. Vyhýbajte sa nebezpečenstvu. Deti sú malí špekulanti a nikdy neviete, čo vyvedú. Majte to na pamäti a udržujte bezpečnú vzdialenosť od všetkého, čo by sa mohlo stať pre drobca nebezpečným. Takže, preč od všetkého horúceho, ostrého či inak nebezpečného.
 

7. Vždy, keď sa potrebujete zohnúť, čupnúť alebo sa nejako nakloniť, prichyťte dieťa rukami. Po vrátení sa do pôvodnej polohy skontrolujte nosič, či je na ňom všetko tak, ako má byť.  

8. Nezabúdajte na ochranu pred počasím. Počas slnečných dní je nutné vhodné oblečenie na horúce počasie a mať na pamäti, že vnútro nosiča sa prehrieva, v zime je zase dieťa v nosiči bez pohybu a preto je mu chladnejšie ako vám.  

Prečítajte si tiež:

V kočíku pripútajte aj novorodencov!

Hádajte, ktoré miesto v aute je pre dieťa najbezpečnejšie

 
      

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia