TIP NA VÍKEND: Cigánsky bašavel na hrade Devín

TIP NA VÍKEND: Cigánsky
Ilustračné foto
Zdroj: Rómsky bašavel na hrade Devín
2016-08-18 13:30:09 |

Hľadáte pre rodinu program na víkend? Máme pre vás tip. Skúste tradičný jednodňový festival rómskej kultúry Cigánsky bašavel, ktorým ožije v sobotu hrad Devín.

Počasie nezaručujeme, ale pod holým nebom na hrade Devín bude určite veselo. Na ôsmom ročníku podujatia sa predstavia prevažne slovenské kapely, ale zastúpenie budú mať aj hviezdy zo zahraničia. Hlavný program vytvoria deti z organizácie Divé maky.

Úvod festivalu bude patriť slovenskej súrodeneckej kapele Gipsy Nicol, tanečnej skupine Jagala Jilo a živelnému predstaveniu maďarskej multigeneračnej kapely Parno Graszt. Deti z Divých makov si pripravili špeciálny galaprogram pod vedením umeleckej vedúcej Barbory Botošovej. „Tieto deti na sebe usilovne pracujú po celý rok a je pre ne dôležité, aby ich snaha bola ocenená. Potlesk, rešpekt a uznanie, najmä od majoritnej spoločnosti, ktorého sa im v bežnom živote nedostáva, je pre ne neuveriteľnou motiváciou," povedala Botošová.

„Divé maky sú deti, ktoré podporujeme v rozvoji ich hudobného, tanečného, divadelného či iného talentu. Ony sú dôvod, prečo každoročne organizujeme tento festival. Chceme im dať priestor na javisku, ktorý si zaslúžia," zdôraznila správkyňa organizácie Barbora Kohútiková. Výťažok zo vstupného bude venovaný na podporu mladých rómskych talentov. Na festivale sa budú prezentovať aj nadané deti, ktoré ešte nenašli darcov. „Darcovia môžu deti osobne stretnúť a porozprávať sa s nimi. Celý výnos ide buď na deti, ktoré darcov nenájdu, alebo na aktivity ako letná akadémia, tréningy, workshopy či chýbajúci hudobný nástroj," vysvetlila.      

Na festivale nebudú chýbať remeselné trhy a stánky s rómskymi špecialitami a pochúťkami. Prestávky medzi vystúpeniami budú vypĺňať workshopy rómskych tancov, kurz rómskeho jazyka či divadelné predstavenia detí z Divých makov. „Novinkou bude druhé pódium, na ktorom budú deti prezentovať vlastnú tvorbu, a ktoré bude v ich réžii," povedala dramaturgička podujatia Naďa Uherová.

Pre detských návštevníkov festivalu je pripravený kútik s animátormi, výtvarný workshop, maľovanie na tvár aj cirkusantské dielne. Záver festivalu bude patriť letnému kinu a after párty v Cigánskej krčme.

Mohlo by vás tiež zaujať:

10 zručností, ktoré by malo vedieť dieťa do 10-tych narodenín

Urobte si prázdninový výlet do nádherného Schloss Hofu

10 zábavných aktivít pre vaše deti na toto leto

Fotogaléria


Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia