Chôdza naboso: Toto robí s detskými nohami!

Chôdza naboso: Toto robí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-10 00:30:00 |

Chôdza naboso je prospešná. Pomáha pri správnom držaní tela a pri posilňovaní svalov. A to nielen deťom, ale aj dospelým. Leto je ideálnym časom nohy posilniť.

Tím juhoafrických vedcov porovnával nohy súčasnej populácie s 2000 rokov starými kostrovými pozostatkami a zistil, že pred tým, než si ľudia začali obúvať topánky, boli ich nohy zdravšie. „Nie sú ešte dôkazy o tom, aké má chôdza na boso výhody, aj keď niektoré štúdie naznačujú, že taká stimulácia nôh môže pomáhať, ak ide o rovnováhu a posilňovanie svalov,“ hovorí ortopéd Roberto Rossi z Turínskej univerzity. Takže, ak dovolíte dieťatku od malička pobehať si častejšie aj naboso, bude pevnejšie a lepšie sa mu bude vyvíjať kostra!

Chôdza na boso má veľký význame najmä u detí v prvých rokoch. „Detské nohy sú doslova kybernetickým orgánom a je na nich veľa receptorov, ktoré malým  slúžia k spoznávaniu okolitého sveta,“ vysvetľuje ortopéd Osvaldo Palmacci z pediatrickej nemocnice Bambino Gesú v Ríme. Odporúča nechať deti chodiť bosé na mäkkých a pružných podkladoch, akými sú napríklad tráva či pláž. Tvrdé dlažba, naopak, dobrá na chodenie naboso nie je. Ako spresnil, vhodné je prostredie bohaté na stimuly umožňujúce nervovým zakončeniam vyvíjať sa a učiť sa utvárať svoj signál na základe získaných informácií.

 

Kým predtým sa odporúčali deťom pevné topánky často doplňovaného vložkami, dnešný trend je obúvať drobčekom pružnú a ľahkú obuv, ktorá nijako nemení prirodzený tvar nohy. Správny svalový vývoj môže podľa expertov dobre pôsobiť aj na formovanie kostí.

"Mamičkám, ktoré sa sťažujú, že deti deformujú topánky, odpovedám, že tak je to správne: noha má formovať topánku, nie naopak,“  vysvetľuje Palmacci. Tvrdí, že by sme si nemali robiť starosti ani s plochými nohami, lebo klenba sa vyvíja počas rokov, až do dospelosti.

Ortopéd Roberto Rossi pripomína, že i keď chodenie naboso je prospešné, nemali by sme to s ním predsa len preháňať. Najmä dospeláci. Noha sa totiž prispôsobuje obuvi a ak zrazu chodíme celý deň bosí, môžeme si „zarobiť“ na problémy. „Koncom leta pozorujeme zvýšený počet zápalov Achillovej šľachy,“ konštatuje. Odporúča preto začať s chodením na boso pozvoľna, aby si chodidlo zvyklo, zosilnela koža a prispôsobili sa šľachy. Lepší je pružný než pevný podklad.  Upozornil, že ľudia s plochou nohou by mali byť ešte opatrnejší, lebo pri dlhom chodení na boso sa môže zhoršiť valgozita kolien.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: La Repubblica

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia