Týchto 18 mien patrí do zoznamu nevhodných naprieč svetom

Týchto 18 mien patrí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-25 13:45:36 |

Ak chcete dať bábätku originálne meno, môže nastať problém. Niekedy však vznikne aj pri bežnom mene. Medzi tými, ktoré sú niekde úplne zakázané, je možno aj to vaše!

V USA majú rodičia pri výbere mien takmer voľnú ruku a ak sa rozhodnú pomenovať svojho novonarodeného chlapčeka Adolf Hitler, nikto im problémy robiť nebude. Obvykle tam zakazujú len mená zahŕňajúce oplzlosti, číslice a niektoré symboly. Naopak, v takom Švédsku sú zákony týkajúce sa mien veľmi prísne. Ak napríklad nemáte šľachtický pôvod, nemôžete dať dieťaťu meno znejúce, akoby ste z takéhoto rodu pochádzali. Ako je to v ďalších krajinách? Tu je niekoľko príkladov mien, ktoré sa úradníkom nezdali vhodné a rodičom nedovolili nimi deti pomenovať.

 

1. NUTELLA

Začiatkom tohto roka sa jeden francúzsky pár rozhodol pokrstiť svoju dcérku menom Nutella, ktorú obaja milujú. Verili, že dievčatko bude v živote rovnako sladké ako táto čokoládová nátierka. Sudca, ktorý o vhodnosti mena rozhodoval, však tento názor nemal. Podľa neho by viedlo iba k výsmechu a hlúpym poznámkam“. Rodičia sa svojho nápadu i tak nevzdali a dievča pomenovali skrátene Ella, čo im Nutellu pripomína, no je konvenčnejšie.

 

2. AKUMA (Diabol)

Prípad dieťa pomenovaného Akuma, čo v japončine znamená diabol, spôsobil také šialenstvo, že upútal aj pozornosť tamojšieho vládneho kabinetu. Ministerstvo spravodlivosti rozhodlo, že toto meno bude v Japonsku zakázané a odvtedy ho nemôžu rodičia použiť.

 

3. ANAL (Anál)

Na Novom Zélande ich už omrzelo riešiť bizarné mená, ktoré rodičia pre svojich potomkov vymýšľali. Vyriešili to jednoducho – rodičia dostanú zoznam všetkých potenciálnych mien schválených vládou, z ktorých si môžu vybrať. Stále však majú možnosť rozhodnúť sa aj pre iné. Ak ho úradníci zhodnotia ako vhodné, pridajú ho do zoznamu povolených mien, ak nevhodné, dostane sa do stále rastúceho zoznamu zakázaných mien. Napríklad v roku 2013 spôsobilo veľký rozruch meno Anal, ktoré označili za „zvlášť desivé“. V zozname zakázaných mien sa nachádza napríklad aj symbol bodky (.), ktorý sa vyslovuje ako Full Stop.

 

4. TALULA DOES THE HULLA FROM HAWAII

Novozélandskému kabinetu sa niet čo čudovať. Dcérka jedného páru sa volala v preklade Talula robí hula z Hawaja. Tým úradníkov tak nahnevali, že prevzali nad dievčaťom "patronát", aby zabezpečili preň vhodnejšie meno.

 

5. SEX FRUIT (Sexi ovocie)

Talula netalula, aby toho nebolo málo, iný pár na Novom Zélande sa rozhodol svoju nádhernú dcérku pokrstiť v preklade ako Sexi ovocie. Úbohé dieťa by si s týmto skutočne originálnym menom určite užilo v budúcnosti svoje. Vláda meno nepovolila, aj keď rodičia boli presvedčení, že je originálne a inšpiratívne.


6. GESHER (Most)

Nórsko je ďalšou krajinou, ktorá dosť prísne reguluje, ako môžu rodičia pomenovať svoje dieťa. Jedna nórska matka sa dokonca dostala do väzenia po tom, ako nedokázala zaplatiť pokutu za použitie neschváleného mena. Bránila sa tým, že nikde nenašla informáciu o nevhodnosti mena, ktoré pre dieťa vymyslela. Syna pomenovala Gesher, čo je hebrejský výraz pre most.

 

7. USÁMA BIN LADIN

Krátko po teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku v septembri 2011 sa jeden turecký pár žijúci v Kolíne nad Rýnom v Nemecku cítil inšpirovaný menom vodcu al-Káidy a pomenovali syna Usáma bin Ládin. Úradníci ho hneď zamietli so zdôraznením, že žiadne meno nemôže viesť k ponižovaniu. Navyše, nemecký zákon zakazuje cudzie názvy, ktoré nie sú v domovskej krajine rodičov dovolené.

 

8. ROBOCOP


Úradníci z mexického Sonora zostavili nedávno zoznam zakázaných mien pre bábätká, ktoré zozbierali priamo z novorodeneckých registrov. Ešte pred tým, že zákaz vyšiel, podarilo sa jednému páru pokrstiť svoje dieťa ako Robocopa. No chúďa...

 

9. CIRCUMCISION (Obriezka)

Ešte horšie je na tom dieťa, ktorého meno v preklade do slovenčiny znie Obriezka... Mexické úrady aj toto hneď po zistení zakázali, no jeho jedinému nositeľovi v Mexiku už zostalo.

 

10. BRFXXCCXXMNPCCCCLLLMMNPRXVCLMNCKSSQLBB11116

Švédsko má notoricky prísne zákony týkajúce sa krstných mien. V roku 1982 vydali právnu normu, aby zabránili nešľachtickým rodom dávať svojim deťom tzv. šľachtické mená. V súčasnosti zákon vágne hovorí, že „krstné mená sa nepovolia, ak môžu spôsobiť trestný čin alebo možno predpokladať, že spôsobia nepohodlie pre nositeľov, prípadne z nejakého dôvodu nie sú ako krstné meno vhodné“. Ako protest proti obmedzovaniu sa jeden pár rozhodol pomenovať svoje dieťa kódom, vygenerovaným testom, ktorý na internete rozlišuje aktivitu ľudí a aktivitu robotov (captcha). Hádajte, povolili im ho?

 

11. @

Čínski rodičia cítili, že „zavináč“ by bol ideálnym menom pre ich syna. V ich jazyku sa totiž tento symbol vyslovuje „ai-ta“, čo znie podobne ako „milujeme ho“. Mali však smolu, lebo v Číne neumožňujú zahŕňať do detských mien symboly ani čísla.


12. HARRIET

Ak chcú islandskí rodičia dať svojim deťom mená, ktoré nie sú uvedené v ich národnom registri osôb, môžu po zaplatení poplatku požiadať o schválenie mena. Nemôžu byť zdrojom ponižovania a napríklad musia obsahovať iba písmená islandskej abecedy, ako aj zodpovedať tamojšej gramatike. Jedna rodina tak nebola schopná obnoviť pas dcére Harriet, lebo toto meno nie je možné „poislandštiť“. Rovnako jej brat Duncan má meno nachádzajúce sa medzi nepovolenými, lebo islandská abeceda nepozná písmeno C. Deti tak majú v pasoch namiesto mien napísané „dievča“ a „chlapec“.
 

13. METALLICA

S týmto menom reálne pokrstili rodičia svoju dcérku vo Švédsku, no úradníci si rýchlo uvedomili, že nie je práve najvhodnejšie. Rodičia nemali inú šancu, len dievčatko prekrstiť na nové meno.

 

14. LINDA

V Saudskej Arábii vydali pred necelými dvomi rokmi (2014) svoj vlastný zoznam zakázaných mien dieťaťa. Niektoré z nich, ako napríklad u nás či v iných krajinách celkom bežné meno Linda patrí k zakázaným. Dôvod? No predsa má vzťah so západnou kultúrou...

 

15. MONKEY (Opica)

Dánsko je ďalšou krajinou, ktorá vyžaduje, aby si rodičia vybrali meno pre dieťa z vopred schváleného zoznamu. Tam ich nájdu vyše 7000. Ročne v krajine odmietnu približne 250 mien, ktoré by rodičia radi dali svojim deťom mimo schváleného zoznamu. Je medzi nimi aj Opica, Pluto či Anus (Análny otvor).

 

16. VENERDI (Piatok)

Taliansko má právomoc odmietnuť meno dieťaťa, keď „pravdepodobne obmedzí sociálnu interakciu a vytvorí neistotu“. Podľa sudcu by meno Piatok, ktorým chcel jeden pár pokrstiť syna, mohlo znamenať v budúcnosti pre chlapčeka problém, lebo by sa veľmi pravdepodobne stal terčom výsmechu. Rodičia boli nútení zmeniť mu meno, no sú rozhodnutí dať ďalšiemu dieťaťu meno MERCOLEDI, teda Streda.

 

17. NIRVANA

Portugalsko má neuveriteľných 80 stránok venovaných zoznamu mien, ktoré sú legálne a ktoré nie. Medzi viac ako 2000 menami obsiahnutými v zakázanej časti je napríklad aj Nirvana.

 

18. SARAH

V Maroku si rodičia tiež vyberajú zo zoznamu prijateľných mien. Dôležité je, aby boli zladené s marockou kultúrou. Tak napríklad rodičia nemôžu pokrstiť dcéru ako Sarah, teda na konci s písmenom h, lebo takto je považované na hebrejské. Ak jej však dajú meno Sara bez h, všetko je v najlepšom poriadku.  

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Prečítajte si, čo o vašej rodine prezrádza priezvisko

Svetové celebrity: Najlepšie a najhoršie mená detí

 

Fotogaléria


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia