Malinovky sa do pitného režimu nerátajú!

Malinovky sa do pitného
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-23 00:30:36 |

Deti s hmotnosťou asi 10 kilogramov, by mali počas horúčav vypiť denne minimálne liter tekutín, predškoláci liter a pol a školáci dva a pol litra. Malinovky im ale nepomôžu!

Na Slovensko prišlo opäť niekoľko naozaj letných dní a tak by sme si mali dávať väčší pozor na pravidelný a dostatočný pitný režim. Lekári upozorňujú, že vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd. A to v menších dávkach!

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej 3 litre vody. Deti s hmotnosťou asi desať kilogramov by mali prijať minimálne 1 liter tekutín, tie v predškolskom veku jeden a pol litra a školáci 2 až dva a pol litra denne. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Ak ratolesť bez sladeného nápoja nevydrží, urobte aspoň to, že jej ho budete riediť čistou vodou.

Vysoké teploty vzduchu robia problémy najmä kardiakom a ľuďom s vysokým krvným tlakom, so závažnými ochoreniami, ľuďom vo vyššom veku, deťom, novorodencom či tehotným ženám. Deti s ochoreniami srdca by mali pobyt vonku počas horúčav úplne minimalizovať. Zdravé deti by sa mali priamemu pobytu na slnku vyhnúť v obedňajších hodinách a na hlave by im nemala chýbať šiltovka alebo iná pokrývka. Vychádzky s nimi sú vhodné do 11.00 h alebo po 16.00 h.

„Pobyt pri vode je v poriadku, ak sú v tieni alebo vo vode s dostatočnou prikrývkou hlavy a ramien," povedala hovorkyňa detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch Dana Kamenická s tým, že vo vode by mali tráviť obmedzený čas. Deti do jedného roka by vôbec nemali byť vystavované slnečnému žiareniu. U tých starších sú vhodné opaľovacie krémy s faktormi 30 až 50. Pre dospelých je ideálny krém s ochranným faktorom číslo 25.

Dospelí i deti by mali v období horúčav jesť najmä čerstvú a nie zaváranú zeleninu a ovocie. Tiež ryby a rôzne druhy cestovín. „Jedlá treba pripravovať skôr dusením a varením, nie smažením, vyprážaním či pečením," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Eliášová. Letné porcie môžu byť menšie.

Uprednostňovať treba počas vysokých teplôt svetlé oblečenie, ktoré lepšie odráža slnečné lúče. Pri pobyte v klimatizovaných priestoroch by nemali byť veľké rozdiely oproti vonkajšej teplote, maximálne päť až šesť stupňov.

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Vtedy človek náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. Viac sú ohrozené ženy. „Vtedy ho treba dať do tieňa, dať mu trochu vody, ovlažiť ho, nechať ležať, lebo môže znova odpadnúť a zavolať na tiesňovú linku 155, kde mu operátor poskytne ďalšie rady a pošle pomoc," radí hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Boris Chmel.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia