Psy: Miláčikovia, ktorí môžu prenášať aj choroby

Psy: Miláčikovia, ktorí môžu
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2016-06-02 13:45:59 |

Psíky sa často stanú plnohodnotnými členmi domácnosti a nielen, že s nimi spávame v jednej posteli, ale im dovolíme aj olizovať nás i deti. Ich tlama však môže byť zdrojom chorôb.

Vedci tvrdia, že ľudia, ktorí žijú v spoločnej domácnosti so psami, sú zdravší. Maznanie so štvornohým miláčikom znižuje tlak a upravuje srdcovú frekvenciu. Preto aj napriek tomu, že pes môže prenášať niektoré choroby, netreba to dramatizovať a ak deti po psíkovi túžia, neodopierajte im ho. Samozrejme, ak sa o neho dokážete spoločnými silami starať. Ak si nechcete spôsobiť zbytočné problémy, je potrebné dodržiavať niekoľko hlavných zásad.

Dôležité je dávať si pozor na psie uslintané „bozky“, lebo ich ňufáky sú riadnou liahňou nebezpečných baktérií. Treba si uvedomiť, že psy olizujú všetko, preto nie je možné baktériám sa vyhnúť, majú ich aj na nose a všade, kam si jazykom dočiahnu. K tým nepríjemným chorobám, ktoré vás môžu po psom bozku alebo maznaní sa prekvapiť, sú najčastejšie salmonelóza a črevná viróza. Salmonelózu môžete chytiť po olizovaní psom, baktéria, ktorá má na svedomí pokazený žalúdok a problémy s črevami, sa nachádza na chvoste psov, ale aj mačiek.


Aký psík sa hodí k vašim deťom?


Nepríjemné sú aj plesne, ktoré môžeme dostať z výtrusov nachádzajúcich sa v psej srsti. Z nich možno chytiť dokonca aj pásový opar. Ak máte doma psíka a na koži sa vám objavia červené šupinaté škvrny kruhového tvaru, je veľmi pravdepodobné, že ste sa nakazili od neho. U psíkov sa huba prejavuje netypickým vypadávaním srsti či šupinatou kožou.

Najlepšou ochranou pred potenciálnymi chorobami, ktoré môžu psíky preniesť, je okrem toho, že im nedovolíme nás olizovať, keď nie sú práve čerstvo okúpaní, dôkladné umývanie rúk vodou a mydlom po každom maznaní sa s nimi. K tomu by ste mali viesť od malička aj deti. Jednoducho, po každom kontakte so zvieratkom si vždy umyjeme ruky. Nie je to žiadna zložitá procedúra, ktorá by zaberala veľa času alebo energie, no efekt stojí za to.

Prečítajte si tiež:

Kto hovorí, že psy sa neradi maznajú?

Aj toto je dôvod, prečo dovoliť deťom psíka

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia