Dvanásť dôvodov, prečo s deťmi cestovať

Dvanásť dôvodov, prečo s
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2016-05-30 00:30:32 |

V dnešnej dobe internetu nemusíme z domu ani nos vystrčiť a môžeme pohodlne spoznávať svet cez obrazovku počítača. Vlastnú skúsenosť však nič neprekoná.

Zoznam dvanástich dôvodov, prečo je dobré zbaliť sa a dopriať deťom cestovanie, spísal J.D.Lewis, zakladateľ americkej neziskovej organizácie The Twelve In Twelve Foundation. Spolu so svojimi dvomi synmi vytvorili svetový rekord a vďaka humanitárnej práci precestovali všetky kontinenty sveta počas jedného roka. Ktoré dôvody podľa neho hovoria za cestovanie?

1. Globálna výchova – Neklamte sami seba, že vzdelávanie detí v škole je to najlepšie. Neexistuje lepší spôsob ako deti učiť, než dopriať im osobnú skúsenosť. Moji synovia sa za rok cestovania po svete naučili oveľa viac, než by sa za ten čas dozvedeli v škole. No nechápte ma zle – po dvanástich mesiacoch vzdelávania na cestách mám veľký rešpekt pred učiteľmi a vychovávateľmi.

2. Súdržnosť a zblíženie – Moje deti nebudú môcť nikdy povedať, že som s nimi netrávil dostatok času. Za rok spoločného zdieľania internátnych izieb, chát, ubytovní a iných miest na prespanie nadobudol náš vzťah úplne nový rozmer. Byť s deťmi deň čo deň v rôznych situáciách je úžasnou skúsenosťou, po ktorej sme si bližšie ako kedykoľvek inokedy.

3. Dobrodružstvo - Mladí ľudia potrebujú spoznať dobrodružstvo. Dnes pomaly ani nevedia jazdiť na bicykli, nieto aby zažívali bláznivé a divoké dobrodružstvá. Ak chcete, aby boli v živote úspešné, jednoducho si musia dobrodružstvo zamilovať. V každom chlapcovi aj dievčati drieme vo vnútri prieskumník. Našou úlohou ako rodičov je rozdúchavať tento malý plamienok, aby sa rozhorel.

4. Odvaha ísť si za svojim – Buďte prvým rodičom v okolí, ktorý pôjde deťom príkladom a ukáže im, že je možné riskovať. Zanechajte kariéru pre možnosť slobodne žiť. Stali sme sa súčasťou kultúry strachu, honobenia majetku a čakania na dôchodok. Mnohí rodičia mi často hovoria: „Nemôžem urobiť to čo ty,“ ale ja im odpovedám, že iba jednoducho nechcú podstúpiť riziko a vydať sa cestou slobody.

5. Výučba súcitu – Na výlete po svete sa stretnete s mnohými šťastnými a bohatými ľuďmi, no určite narazíte aj na tých menej šťastných alebo úplne nešťastných. Najlepšie lekcie nám dali tí, ktorí patria k najchudobnejším na svete. Možno to vyznie paradoxne, ale dokážu sa tešiť zo života a vážiť si ho omnoho viac ako ľudia, ktorí nestrádajú. Zvážte dobrovoľnícku prácu, vďaka ktorej sa dostanete do tých najzapadnutejších kútov sveta. Sú to stretnutia so skutočnými ľuďmi zo skutočných kultúr. Je to jeden zo spôsobov, ako môžete mať zo seba a zo svojho života dobrý pocit.

6. Kultúrne rozdiely - Učte svoje deti, že ľudia na celom svete majú rozdielne pohľady na svet. Inak vnímajú život, vzájomne sú inak prepojení, inak sa bavia, uctievajú iné veci a odlišne tancujú. Rozširuje to obzory, dieťa dokáže omnoho lepšie zvážiť svoje možnosti a prijať svet, v ktorom žije.

7. Potraviny – Môžem povedať, že som navštívil mnoho thajských reštaurácií, ale kým som nejedol priamo v Thajsku, nemal som potuchy ako ich jedlo v skutočnosti chutí. Vyskúšať kari v Indii, hovädzie mäso v Argentíne, tajomstvo mäsa z Číny či ochutnať morča v Peru – niet nič lepšieho!

8. Hudba – Hudba je duchom vo vzduchu, nech ste kdekoľvek. Je chuťou našich skúseností a pozdvihne našu dušu. Keď som ležiac v posteli počúval o piatej ráno islamské volanie k modlitbe z ulice na juhu Thajska, dojalo ma to k slzám. Ďalšou z mojich obľúbených spomienok je prechádzať sa vnútrozemím Austrálie a počúvať hudbu miestnych kapiel. Jednoducho, božský pocit.

9. Život zvierat - Boli sme pozvaní na safari v Masai Mara, žili sme sa záchranármi slonov v Chiang Mai, hrali sme sa s tučniakmi v Antarktíde, ako aj s najhlasnejšou opicou na svete -vrešťanom, v horách severnej Argentíny. Dá sa to prežiť doma?

10. Nové priateľstvá - Je dobré mať priateľov po celom svete, na vzdialených miestach, vo vysokých funkciách aj úplne jednoduchých ľudí. Som hrdý na to, že ja aj chlapci máme priateľov po celom svete. So všetkými sme sa stretli osobne, preto majú tieto priateľstvá omnoho väčšiu cenu ako kamarátstva nadviazané prostredníctvom sociálnych sietí.

11. História - Nemôžete porovnávať osobné skúsenosti z miest akými sú Machu Picchu, Tádž Mahal, Červené námestie v Moskve alebo čínske Zakázané mesto, s učebnicami. Nedá sa to. Keď som v rwandskom Kigali stál v múzeu pripomínajúcom rwandskú genocídu z roku 1994 a videl staršieho syna vzlykať pri počúvaní príbehov ľudí alebo keď sme všetci stáli pod pyramídami v Gíze, cítil som, že tu história skutočne žije. Viem, že na tieto zážitky nikdy nezabudnú, rovnako ako ani ja.

12. O sto rokov budeme všetci mŕtvi. Toto myslím nemusím vysvetľovať. Cestujte a spoznávajte svet.

A pre odporcov - nie som mužom veľkých finančných prostriedkov. V skutočnosti bývam celkom jednoducho, ale mám jednu vášeň – chcem, aby moje deti spoznali svet a rozhodli sa kde a ako chcú žiť. Aj cez všetky moje obavy, pochybnosti a obmedzenú vieru v seba samého sa mi to podarilo. Ak človek chce, všetko sa dá!

Prečítajte si tiež:

Ako môžete zabaviť dieťa v lietadle bez elektroniky?

Pozrite sa do očí pravde o cestovaní s deťmi

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, J.D.Lewis
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia