Nočné pomočovanie po piatom roku nie je normálne!

Nočné pomočovanie po piatom
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-24 00:30:26 |

Neriešenie nočného pomočovania u detí môže mať u nich negatívny vplyv. Čakať, že dieťa z toho vyrastie nie je tou správnou cestou.

Nočné pomočovanie je nekontrolovateľný únik moču počas spánku. „Nie je to normálny jav, hlavne ak trvá aj po piatom roku života. Ide o mýtus, ktorý deťom ubližuje. Nie je hanbou navštíviť pediatra či špecialistu, ktorý nastaví liečbu a problém s 80 až 90-percentnou úspešnosťou vyrieši,“ hovorí detská nefrologička a primárka 1. detskej kliniky LF UK a DFNsP v Bratislave Andrea Černianska. S nočným pomočovaním sa častejšie stretávame u chlapcov ako u dievčat.

Za nočné pomočovanie môže viacero príčin. Po ich určení lekár zvolí individuálny prístup k ich riešeniu. Najobvyklejšími dôvodmi nočného pomočovania sú vývinové príčiny spôsobené nezrelosťou centrálneho nervového systému a močového mechúra. Niektoré deti nedostanú v spánku signál, ktorý ich nabáda k vyprázdneniu. Ako mozog dieťaťa dozrieva, často sa to vyrieši samo. Niekedy sú za pomočovaním zdravotné problémy. Môže to byť aj genetika – ak mal s nočným pomočovaním problém jeden z rodičov, je 40% pravdepodobnosť, že ho bude mať aj dieťa. Nemožno vynechať ani psychiku, ktorá tiež zohráva svoju úlohu – pomočovanie sa objavuje pri zvýšenom strese dieťaťa či životných zmenách. Pomočovanie u detí nad päť rokov nepodceňujte, lebo to môže súvisieť s infekciou alebo inými organickými príčinami – napríklad vyššou dráždivosťou močového mechúra, ale aj nádorom alebo cukrovkou.


Ak sa dieťa pomočuje, večer by už vôbec nemalo piť


Na Slovensku trpí nočným pomočovaním približne 40-tisíc päťročných a starších detí. Bez návštevy lekára sa ročne dokáže vyliečiť len jedno až dve z desiatich. „Deti sa automaticky vylučujú zo spoločnosti, boja sa prespávať u kamarátov, chodiť na prázdniny k rodine či na školské výlety. Úspešná diagnóza a liečba zmierňuje dennú záťaž dieťaťa, zlepšuje jeho denný výkon a školský prospech,“ poukazuje Černianska. Odborníci zdôrazňujú, že za mokrú plachtu by ste nikdy nemali dieťa trestať alebo mu nadávať. Keď sa nepociká, vtedy naopak, treba chváliť.


Mýty o nočnom pomočovaní detí


Dnešný deň, 24. máj, patrí Svetovému dňu nočného pomočovania, ktorého symbolom je žltá stužka. Cieľom iniciatívy Medzinárodnej spoločnosti pre detskú kontinenciu a Európskej spoločnosti pre pediatrickú urológiu je upozorniť na negatívne dôsledky neriešenia tohto problému. Nočná enuréza sa dá liečiť, na to by rodičia nemali zabúdať!

Na webovej stránke stránke www.suchapostielka.sk/svetovy-den-nocneho-pomocovania/ je možné vyjadriť téme podporu pripnutím žltej stužky medvedíkovi. Ten je zároveň hlavným hrdinom animovanej rozprávky Jakubko a medvedík, ktorá deťom a ich rodičom objasňuje, ako situáciu riešiť. Na webovej stránke je okrem toho k dispozícii anonymná on-line poradňa špecialistu na nočné pocikávanie či kontakty na odborníkov.

Prečítajte si tiež:

Čomu sa vyhýbať pri trénovaní na nočník či toaletu?

Trápi drobca zápcha? Pomôžte mu stravou a pohybom

 


Zdroj: SITA, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia