Vankúše deťom vymieňajte každé tri roky

Vankúše deťom vymieňajte každé
Ilustračné foto
2016-05-29 00:30:17 |

Spánok ovplyvňuje koncentráciu počas dňa, výkon či regeneruje svalstvo. Kvalitný matrac a periny sú preto dôležité. Pri ich výbere dbajte na vhodný materiál.

Pri výbere vankúša a periny je potrebné dbať na kvalitu výplne. Vhodnejšie sú prírodné materiály ako umelé vlákna. „Comebackom na trhu je ovčia vlna, ktorá má vďaka modernému spracovaniu schopnosť samoregulácie teploty," hovorí odborníčka na bytový textil Zuzana Spodniaková. Ak takéto periny nemáte, s prichádzajúcim letom je potrebné vymeniť zimné prikrývky za letné, ktoré menej hrejú. Novodobým trendom sú i prikrývky z peria. Majú termoregulačné vlastnosti a sú nenáročné na starostlivosť a údržbu. Prikrývky i vankúše stačí poriadne vyvetrať a vysušiť.

Prečítajte si: Ráno postele neustielajte, radia vedci

Vankúše po čase prestanú plniť svoju úlohu

„Vankúše treba zo zdravotného hľadiska vymieňať za nové," vysvetľuje Spodniaková. Opotrebovaním totiž strácajú svoj tvar a neposkytujú chrbtici dostatočnú oporu. Odborníci ich preto odporúčajú vymieňať každé tri roky. Dôležité je to tak u detí, ako aj u dospelých.

Dôležitou súčasťou kvality spánku sú i obliečky. „Na letnú sezónu sú vhodné tie z bavlny. Sú jemné, mäkké a majú vysokú odolnosť pri údržbe," radí Spodniaková. V prípade alergikov treba dbať na ich špeciálne potreby. Obliečky určené pre alergikov účinne znižujú množstvo alergénov vdychovaných z lôžka a zabraňujú hromadeniu roztočových alergénov v byte. „Ideálnou voľbou sú prikrývky, ktoré možno prať na 60 stupňov, teda pri teplote, pri ktorej sa ničia roztoče," zdôrazňuje.

Na matraci by nikdy nemal chýbať chránič, ktorý slúži ako bariéra proti roztočom. „Dá sa pravidelne prať, zabezpečuje vysokú hygienu a predlžuje životnosť matraca," pripomína. Samotný matrac nie je možné často obmieňať, roztoče v ňom preto majú ideálne podmienky na množenie.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Ako dieťa odnaučiť od spoločného spania

Vyrátajte ideálny čas na spánok pre vaše dieťa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia