Otcovstvo: Obetujte menšie veci a nájdite to dôležité

Otcovstvo: Obetujte menšie veci
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-26 00:30:14 |

Spojiť otcovstvo s kariérou je pre mnohých mužov veľmi náročnou výzvou. Je vôbec možné nájsť medzi nimi rovnováhu?

Skĺbiť kariéru, rodinu, priateľov a osobný život je výzvou nielen pre mamy, ale aj pre otcov. Mnohí muži majú pred otcovstvom veľký rešpekt, lebo úspech v práci je pre nich dôležitý. To, že sa z muža stane otec však neznamená, že sa musí vzdať kariéry. Na druhej strane by to však nemalo znamenať ani to, že všetky povinnosti týkajúce sa detí a domácnosti zostanú na manželke. Nájsť rovnováhu medzi pracovným a súkromným svetom síce nie je podľa psychológov jednoduché, ale dá sa to. Mnohí to vzdajú veľmi skoro a uprednostnia buď kariéru, lebo práca pre rodinu prináša len veľmi málo uznania alebo rodinu, ktorá sa pre nich stala dôležitejšou ako rozbehnuté úspechy v práci.

Môže byť človek úspešný v kariére aj rodine?

„Moje skúsenosti ukazujú, že môžete mať oboje, ale vyžaduje si to značné úsilie a nastavenie myslenia na dlhodobý horizont,“ hovorí expert na otázky otcovstva Wayne Parker.


TIP: 3 najväčšie omyly vo výchove detí, ktoré by ste mali poznať


Obetujte menšie veci

Rodičovstvo je veľký záväzok, ktorý by otcovia nemali brať na ľahkú váhu. Ale rovnako tak je to aj s kariérou. U mnohých mužov profesionálny úspech predchádzal rodičovstvu a rodine, preto môže byť vymanenie sa z mentality zameranej na kariéru a preorientovať sa na rodinu veľmi ťažké. V prvom rade by ste si preto mali identifikovať to, čo je pre vás najdôležitejšie a to dať na prvé miesto.

Predstavte si, že stojíte sám na vrchole 50-poschodovej budovy a oproti cez cestu je druhá rovnako vysoká budova. Ak by vás niekto požiadal, aby ste za 1000 eur prešli po doske, ktorá budovy spája, urobili by ste to? Urobili by ste to, ak by vám niekto dal za to 10 000 eur? Podľa výsledkov tohto testu z praxe by sa na túto nebezpečnú „výpravu“ pre peniaze vybralo len málo mužov. Ak by na druhej budove stála vaša manželka s deťmi a bez vašej pomoci by tam zomreli, prešli by ste po doske? Väčšina oslovených mužov na túto otázku bez váhania odpovedá, že by tak urobilo. Obvykle sú totiž "v hlave nastavení" na otcovstvo.

(Títo otcovia rovnováhu evidentne našli...)


Prečítajte si: Zistite, ku ktorému typu rodičov patríte


Príchod detí na svet nemusí znamenať vzdať sa iných osobných a pracovných snov. Naučte sa veci správne integrovať. Ako? Nepracujte nonstop aj doma. Dnes, keď mnohí z nás majú možnosť pracovať z domu, sa to ľahko povie, no ťažšie realizuje. Odložiť mobil a notebook aspoň počas večere sa však dá vždy. Dajte elektroniku z dohľadu a venujte sa v tomto čase naplno rodine. Buďte otcom na 100 percent. Vždy je lepšie plne sa angažovať pravidelne aspoň pol hodinu než nevšímavosť a odbíjanie detí tým, že nemáte na ne čas, aj keď ste vedľa seba. V práci sa zamerajte na pracovné úlohy a nerozmýšľajte celý čas o rodine. Hľadajte spôsoby, ako by ste dokázali prepojiť svoje pracovné a rodinné potreby tak, aby vás ani jedna z týchto ciest "nevyrušovala" v tej druhej.

Prečítajte si tiež:

Mužom tikajú biologické hodiny okolo štyridsiatky

Päť mýtov o otcovstve: Zbúrajte ich!

Aký typ rodiča ste a čo by ste mali zlepšiť?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia