Maminy, skladujte zeleninu správne, dlhšie vám vydrží

Maminy, skladujte zeleninu správne,
Zdroj: wikimedia commons.com
2020-05-09 08:30:00 |

Skladovanie má na kvalitu zeleniny, ovocia a byliniek veľký vplyv. Určite to poznáte – v jeden deň kúpite nádhernú bazalku, no o pár dní je z nej iba pár zvädnutých lístkov.

Uhorku, paradajku, cibuľu a špargľu do chladničky nikdy nedávajte. Ak chcete, aby vám špargľa vydržala čo najdlhšie, pred uskladnením ju spracujte. Odrežte ju na spodku ako kyticu a vložte do nádoby s vodou. Bazalka má zase rada teplo – vložte ju do nádoby s vodou a prikryte igelitovým vreckom. Odvďačí sa vám niekoľkodňovou sviežosťou.

Paradajky potrebujú dýchať, nenechávajte ich na kope, ale poukladajte ich samostatne. Vyhovuje im izbová teplota. Uhorky a cibuľa by mali byť uskladnené samostatne v nádobkách pri izbovej teplote. Ošúpanú cibuľu držte v chladničke. Nikdy ju nedávajte k zemiakom, lebo vám začnú pri cibuli klíčiť. Okrem toho, zemiaky vydržia dlhšie na tmavom mieste. V tmavej pivnici zostanú kvalitné a bez klíčkov aj pol roka. Rovnako je to aj s cesnakom. Ak ho uložíte na tmavom mieste, dlhšie si udrží svoju „silu“.

Pri správnom spracovaní vám dlhšie vydrží aj petržlenová vňať a koriander. Ak ich zrežete zdola, vložíte do nádoby s vodou a prikryté igelitovým vreckom vložíte do chladničky, aj na piaty deň budú vyzerať i chutiť ako úplne čerstvé.  

Mrkvu skladujte bez vňate v zeleninovom boxe v chladničke. Čerstvosť si tak udrží aj sedem dní. Paprika vám vydrží pri izbovej teplote, ale neublíži jej ani uskladnenie v zeleninovom boxe. Hríby nikdy neskladujte dlho – skonzumujte alebo spracujte ich najneskôr na druhý deň. Dovtedy je najlepšie držať ich tiež v chladničke v zeleninovom boxe. Výnimkou sú šampiňóny, ktoré v ňom vydržia aj týždeň.

Vo všeobecnosti platí, že zelenina má rada vlhko, ovocie sucho.

Ak sa rozhodnete zeleninu zamraziť, predvarte ju krátko vo vriacej vode. Keď sa rozhodnete ju ísť variť, nerozmrazujte ju, zovrie rýchlejšie a stratí tak menej vitamínov.

Bylinky, ktoré máte navyše, trochu premyte, vysušte a zviažte do zväzku alebo posekajte a zamrazte vo vreckách určených do mrazničky. Výbornou voľbou je nasekať ich na drobno a vyrobiť si bylinkové kocky pomocou nádoby na ľad. Bylinkami ju naplňte do dvoch tretín a dolejte vodou. Takto pripravené kocky môžete používať do polievok, soté a iných pokrmov. Na to, aby si zachovali svoju arómu a chuť, pridávajte ich do jedla zmrazené chvíľku pred dovarením.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia