Mamičky, tento víkend je iba váš, nedajte si ho pokaziť

Mamičky, tento víkend je
Ilustračné foto
Zdroj: foto: materskecentra.sk
2016-05-06 14:30:25 |

Mamy budú opäť oslavovať. Druhá májová nedeľa totiž patrí tradične im. Už niekoľko rokov je súčasťou Dňa matiek Milá míľa venovaná všetkým mamám.

Zábavné popoludnie pre malých i veľkých sa už tradične koná v sobotu v predvečer Dňa matiek. Podujatie organizuje Únia materských centier ako najväčšiu oslavu Dňa matiek na Slovensku. Formou dobrovoľníckej práce na tento deň pripravujú mamy z materských a rodinných centier veľkú akciu plnú zábavy, hier, súťaží i umeleckých vystúpení.

Milá míľa, to je rodinné popoludnie, kedy sa v jeden deň na rôznych miestach ľudia spájajú bez ohľadu na vek, rasu, vierovyznanie, či počasie jednou myšlienkou, a to prejaviť úctu a vďaku mamám – za ich obetavosť, za ich prebdené noci, za ich snahu dať nám to najlepšie čo môžu dať, za ich pochopenie a bezhraničnú lásku. Tohtoročná Milá míľa sa ponesie v duchu ľudovej kultúry a tradícií. Mamy aj s celými rodinami sa stretnú v rôznych mestách v sobotu súčasne od 15.00 do 18.00.

 

Únia materských centier organizuje Milú míľu už od roku 2004. V prvom roku bola považovaná za Guinessov rekord v tlačení kočíkov. Mamy vtedy vyšli prezentovať myšlienku materstva v rovnaký deň a v rovnakom čase v troch mestách. V roku 2006 Únia zorganizovala na Slovensku medzinárodnú konferenciu, na ktorej sa zúčastnili predstaviteľky materských centier z mnohých krajín sveta. Vďaka tejto spolupráci so zahraničím a vďaka participácii afrických krajín, ktorým je pojem detský kočík veľmi vzdialený, bol Guinessov rekord v tlačení kočíkov premenovaný na Míľu pre mamu.

TIP: Darčeky pre maminy, ktoré zvládne naozaj každý

I keď Milá míľa sa mení a vyvíja, trend v prekonávaní rekordov stále pretrváva. Dosiahli rekordy nielen v narastajúcom počte organizátorov, dobrovoľníkov či stále vyššom počte zaregistrovaných účastníkov, ale napríklad aj v počte navešaných nespárených ponožiek. Kým v roku 2004 bol v troch mestách počet zaregistrovaných účastníkov 108, v roku 2013 to bolo 18 838 účastníkov v 61 mestách a obciach a vlani ich bolo už 27 936.

Jedno sa však nemení – od začiatku až po súčasnosť je hlavným cieľom Míle pre mamu osláviť materstvo a pripomínať širokej verejnosti, že MAMA je čestný titul, ktorý žena získava na celý život. Je to ocenenie za nekonečnú lásku, za obetavosť, akú dokáže dať svojim deťom len mama. Kampaň učí deti, že mama je dôležitým človekom v živote dieťaťa a mať mamu nie je samozrejmosťou u každého, preto je dôležité si ju vážiť. Zároveň pripomína dospelým, že poďakovať sa mame v akomkoľvek veku, je nielen príjemné, ale aj dôležité.

Oslavovať sa bude po celom Slovensku, v Bratislave na Kuchajde

Mamičky neváhajte a užite si sobotu 7. mája na niektorom z množstva podujatí pripravených materskými centrami po celom Slovensku od východu až po západ. Maminy z hlavného mesta si užijú svoju najväčšiu oslavu – Míľu pre mamu na prírodnom kúpalisku Kuchajda v mestskej časti Nové Mesto od 15.00 do 18.00. Na svoje si príde každý člen rodiny. Pripravené je divadielko, folklórne vystúpenie, tanečná veselohra pre deti, ukážky remesiel či rôzne atraktívne stanovištia. Vstup je voľný. O 15.40 odovzdá v amfiteátri herečka Kristína Farkašová výhry v hodnote 1000 eur na vytvorenie inšpiratívneho prostredia pre šťastný a zdravý vývin detí v Bratislave, ktoré získali rodinné centrá Prešporkovo a Dlháčik.

V druhej polovici mája - 24. 5. - sa uskutoční dvadsiaty ročník bežeckých pretekov Milá Míľa v bratislavskom Horskom parku. Osobité sú tým, že ako jediné sa konajú v chránenej prírode. Behať môžu všetci – aj malé deti či úplní začiatočníci v kategórii LAMA. Súčasťou pretekov je aj obľúbený šprint do schodov, ktorých je 242. Prezentovať sa možno od 8.30, štartovať sa začína podľa kategórií od 10.00. Zaregistrovaní by ste mali byť najneskôr 45 minút pred štartom vašej kategórie.  

Prečítajte si tiež:

Buďte štýlovou a trendy maminou

Mysleli ste, že budete inou mamou, než akou ste?

Fotogaléria


Foto: materskecentra.sk
Zdroj: az, materskecentra.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia