Snažíte sa a bábätko nikde? Treba vyšetriť aj spermie

Snažíte sa a bábätko
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-29 00:30:19 |

Mužská neplodnosť, resp. znížená schopnosť počať dieťa sa týka stále viac mužov. Lekári zatiaľ nevedia jednoznačne odpovedať na otázku, čím to je. Netreba však zúfať!

Ak nevie žena otehotnieť, je zbytočným naťahovaním času, keď podstupuje vyšetrenia iba ona. Pri súčasnom trende stúpajúcej mužskej neplodnosti je omnoho prezieravejšie, ak absolvujú vyšetrenia obaja partneri. „Vždy je potrebné vyšetriť ženu aj muža. A to aj v prípadoch, keď sa páru otehotnieť podarí, ale tehotenstvo sa skončí spontánnym potratom,“ upozorňuje genetička RNDr. Iveta Černáková, PhD. z genetického laboratória ReproGen. Každý problém sa podľa nej lepšie rieši, keď je presne pomenovaný a zadefinovaný.

(RNDr. Iveta Černáková, PhD.)

Má váš partner z vyšetrení hrôzu a odkladá ich? Možno mu stačí vysvetliť, že ho nič nebude bolieť a dokonca na rozdiel od ženy ho nečakajú žiadne nepríjemné vyšetrenia a procedúry.

Páni, na minútku!

Takže páni, chcete zdravé dieťa? Hor sa na testy! Sú bez bolesti a bez podmienky vyzliekať sa pred cudzími ľuďmi. Muž všetko vyrieši sám v malej miestnosti, niektoré laboratóriá umožňujú urobiť „ručnú prácu“ doma a jej výsledok potom v sterilnej nádobke, akú dostať v každej lekárni, do hodiny doručiť do laboratória.

Čo sa deje ďalej? Spermie sa zafarbia, aby sa pod mikroskopom dali čo najlepšie odlíšiť normálne vyzerajúce spermie od ich patologických foriem. Skúma sa pritom mnoho vecí od počtu spermií, ich pohyblivosti, vzhľadu hlavičiek, krčkov a bičíkov, cez objem, viskozitu až po kyslosť alebo zásaditosť.

„Povedala by som, že spermiogram je úplne základné vyšetrenie, ktoré môže veľa vecí odhaliť, no zároveň nepovie všetko. Až dvadsať percent neplodných mužov má spermiogram v poriadku, napriek tomu sa páru nedarí počať,“ hovorí doktorka Černáková. „Preto robíme aj ďalšie testy a podrobnejšie vyšetrenia, ktoré pomôžu odhaliť príčinu neúspechu, a potom sa dá aj liečba nastaviť tak, aby bolo počatie úspešné a narodilo sa zdravé dieťa“, dodáva.

Prečítajte si: Mladí muži sú dnes na tom horšie ako štyridsiatnici

Vitalita, imunita a spol.

Prvým znakom, ktorý si žiada ďalšie podrobnejšie testy, je nízky počet pohyblivých spermií v ejakuláte. „Pri klasickom vyšetrení spermiogramu nemáme možnosť rozlíšiť, či sú nepohyblivé spermie živé alebo mŕtve, treba urobiť test na ich vitalitu. Vysoký výskyt neživých spermií – nekrozoospermia – je príčinou ťažkej formy mužskej neplodnosti,“ vysvetľuje genetička. V ejakuláte je však skrytých odpovedí oveľa viac. Imunologický test môže napríklad odhaliť, že na pohľad zdravé spermie sú pokryté protilátkami, ktoré im bránia v oplodnení ženského vajíčka.

Príčina, prečo sa nedarí otehotnieť, môže tkvieť aj vo fragmentácii DNA, teda akomsi poškodení DNA v spermiách. „Celistvosť DNA spermií ovplyvňuje množstvo faktorov, ako sú fajčenie, vek muža, tepelný stres, infekcie urogenitálneho traktu, liečba antibiotikami aj niektorými ďalšími liekmi, chemoterapia a rádioterapia, ale aj nutrične nevyvážená strava či iné faktory životného prostredia a životného štýlu,“ hovorí I. Černáková. „Spermia s poškodenou DNA je síce schopná pohybovať sa a oplodniť vajíčko, ale táto porucha sa prejaví zastavením vývoja embrya, spontánnym potratom alebo narodením dieťaťa s genetickou poruchou na molekulárnej úrovni.“ Odborníci vyšetrujú aj množstvo leukocytov v ejakuláte. „Keď ich je priveľa, umožňujú, aby sa vo zvýšenej miere tvorili voľné kyslíkové radikály, ktoré spôsobujú už spomínanú fragmentáciu DNA. Jednoducho, všetko so všetkým súvisí,“ dodáva Černáková.

 

Pokoj a nohy v teple

Pre vyššiu pravdepodobnosť narodenia zdravého dieťatka sa u mužov vyšetrujú aj chromozómy v spermiách a leukocyty v ejakuláte. „Zdravá spermia v sebe nesenie genetickú informáciu uloženú na 23 chromozómoch. Ak je ich počet iný, embryo sa nebude vyvíjať normálne, jeho vývoj sa môže zastaviť, čo sa prejaví buď ako neplodnosť alebo spontánny potrat. Vylúčené, samozrejme, nie je ani donosenie dieťaťa, ktoré sa však môže narodiť postihnuté,“ ozrejmuje genetička z ReproGenu.

Ak ste sa dočítali až sem, môžete mať dojem, že počať a porodiť zdravé dieťa je takmer nadľudská námaha. Nedajte sa zmiasť ani odradiť, určite nie je. No je dobre, že zároveň so znižovaním schopnosti ľudstva privádzať na svet deti prichádzajú aj medicínske riešenia problémov. Chce to pokoj, nohy v teple (pri sebe byť celkom nemusia) a hlavne to chce nezatvárať si oči pred realitou. Ak je problém, treba zistiť jeho príčinu, a potom riešiť tak, ako sa dá. A ak problém nie je, netreba si ho zbytočne vyrábať.

Mohlo by vás zaujať:

Ktorým rodičom to najlepšie klape v posteli?

Mladý ocko je sexi, no hrozí mu viac zdravotných problémov

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, ReproGen
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia