Na týchto deväť skrytých rizík si pri deťoch dávajte pozor

Na týchto deväť skrytých
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-10 00:30:49 |

Zranenia a nehody v domácnosti patria k najčastejším dôvodom, pre ktoré musia byť deti ošetrené. Povieme vám, ktoré z bezpečnostných rizík by ste naozaj nemali podceňovať.

To, koľko nebezpečných vecí alebo miest sa v domácnosti nachádza, si často ani neuvedomujeme.

Pády a zranenia

Viete, čo najčastejšie privádza rodičov s deťmi na pohotovosť? Pády! Či už sú to pády z postele, z vysokej detskej stoličky alebo z nábytku, na ktorý sa deti neraz snažia dostať. Pády tvoria až 59 percent všetkých zranení. Urobte všetko pre to, aby ste toto riziko eliminovali – posteľ obložte mäkkými dekami, na nábytky prirobte chrániče, aby ste aspoň čiastočne zabránili zraneniam a dbajte na to, aby vysoká detská stolička bola naozaj kvalitná. Keď do nej dáte dieťa, nikam neodchádzajte a majte ho stále pod kontrolou.


Sprievodca pádmi bábätiek pre rodičov


Zaujímavé je, že k najčastejším zraneniam u najmenších detí patria zranenia v ústach, vrátane tržných rán. Spôsobia si ich najčastejšie tak, že držia fľašu, SIPP pohárik alebo majú v ústach cumeľ a spadnú. Ako tomu zabrániť? Dbajte na to, aby dieťa nemalo tieto veci v ústach, keď chodí.

Otravy

Malé deti sú veľmi zvedavé a všetko rady ochutnávajú. Najnebezpečnejšími sú rôzne jedovaté rastliny, ktoré sú na pohľad krásne a lákavé, lieky, ako aj toxické čistiace prostriedky. V domácnostiach  s deťmi by sme jedovaté kvetiny držať nemali a rôzne chemikálie musia byť uložené tak, aby sa k nim nemohli dostať. To, že lieky nesmú byť v dosahu detí, je jasné asi každému. Opatrní buďte najmä počas návštev starých rodičov, ktorí obvykle užívajú rôzne lieky na úpravu vysokého tlaku či na srdce.


Ktoré "izbovky" by ste pri deťoch držať nemali?


Baterky

Maličké baterky do hodiniek (gombíkové) či klasické lítiové baterky rôznych veľkostí sa nájdu určite v každej domácnosti. Okrem iného ich vkladáme aj do mnohých hračiek. Pre deti sú nebezpečné najmä „gombíkové“ baterky, ktoré si zo zvedavosti môžu vložiť do úst a prehltnúť. Následky môžu byť naozaj veľmi vážne, dokonca to môže skončiť aj smrťou.


Z obyčajnej baterky sa môže stať vrah vášho dieťaťa


Ak chcete, aby vaše dieťa bolo v bezpečí, dajte si záležať na prekontrolovaní bezpečnostných krytov všetkých hračiek a vecí s baterkami a zbavte sa tých, kde hrozí, že by sa mohli uvoľniť a vypadnúť.  Baterky VŽDY držte na mieste, kam sa deti nedostanú!

Elektrické káble

Elektrické káble sú ďalšou rizikovou položkou v domácnosti s deťmi. Nikdy ich nenechávajte len tak navoľno, deti sa môžu do nich zapliesť a ublížiť si. Obzvlášť opatrní buďte pri umiestňovaní monitora dychu do postieľky či tzv. detskej pestúnky. Napríklad vo Veľkej Británii za posledných pár rokov zomrelo sedem detí, ktoré sa v noci do kábla od takýchto zariadení upevnených na postieľke „zamotali“. Rovnako dôležité je dať ochranný kryt na každú zásuvku v domácnosti.


Bezpečnosť je dôležitá aj pri hračkách


Spánok na bruchu

NIKDY nedávajte bábätko spať na bruško alebo nabok, ale zásadne na chrbátik. Výrazne sa tým znižuje riziko úmrtia na SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčaťa). Kedysi rozšírený názor, že spánok na brušku je bezpečnejší, odborníci už dávno vyvrátili. Práve v tejto polohe hrozí drobčekovi, ktorý ešte nedokáže sám zmeniť polohu, aj  udusenie.


K jednému z ôsmich úmrtí na SIDS dochádza na gauči


Mäkké vankúše, paplóniky a plyšáky v postieľke

 

Preč s nimi. Dieťa do roka by nemalo mať v postieľke žiadne mäkké veci. Ak sa mu hlavička zaborí do vankúša alebo rozkošného plyšáka, stačí veľmi krátky čas na to, aby sa to skončilo tragédiou. Nebojte sa, plyšáci na neho počkajú a vankúšik dojča naozaj nepotrebuje. Ak má problémy s refluxom, ideálne je podložiť celú postieľku na strane, kde má hlavičku. Stačí, ak pod nohy postieľky naskladáte pár kníh.


Vankúš v postieľke - od akého veku


Dieťa bez dozoru vo vani

V kúpeľni môže tiež číhať nebezpečenstvo. Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že keď dieťatko necháte pár minút bez dozoru čľapkať sa vo vani v špeciálnom sedadle, nemôže sa nič stať. Bohužiaľ, prvý dojem klame. Podľa štatistík britskej Komisie pre bezpečnosť výrobkov sa v posledných rokoch utopilo pri kúpaní vo vani 105 detí, lebo zostali bez dozoru vo vani v sedadle, ktoré sa prevrátilo.  Záver je jednoznačný – malé dieťa by nemalo NIKDY zostať vo vani samotné.


Vývoj dieťaťa - 17. mesiac


Voda vo vedre

Aj malé množstvo vody vo vedre môže predstavovať nebezpečenstvo utopenia sa. Treba si uvedomiť, že vedro má ideálnu veľkosť pre zvedavého drobca, ktorý robí svoje prvé kroky. Môže sa oň zachytiť a v túžbe nazrieť dnu padnúť hlávkou presne do vody. Okrem toho, hrozí aj zaseknutie, ktoré mu môže spôsobiť nepríjemné poranenie.


To by ste neverili, kde všade sa dokážu deti zaseknúť



Horúca voda v hrnci

Ďalší Damoklov meč. Obarenia malých detí nie sú bohužiaľ tiež ničím výnimočným. Ak máte v hrnci horúcu vodu, nikdy ho nenechávajte na tej strane sporáka, du ktorej sa vie dieťatko dostať. Rovnako je to aj s panvicami či inými riadmi, ktoré majú držiak alebo uško. Vždy by mali byť umiesntené na zadnej časti sporáka, ku ktorej sa deti nedostanú.


Najrizikovejším miestom pre deti je kuchyňa


Ak potrebujete hrniec alebo inú nádobu s horúcou vodou preniesť, vždy sa uistite, že sa pri vás „nemotá“ drobček. Nikdy neviete, kedy sa vám môže vyšmyknúť z rúk a horúca tekutina alebo jedlo skončí na dieťatku. Stačí aj pár kvapiek a môž mu veľmi ublížiť. Pokožka dieťaťa je omnoho citlivejšia ako pokožka dospelého.

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia