Môžu sa deti podobať na vášho ex?

Môžu sa deti podobať
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-07 00:30:10 |

No jasné, ak sa narodia do deviatich mesiacov po rozchode alebo sa s ex stále stretávate, dieťa sa na neho podobať môže. Môže sa to vraj však stať, aj keď viete, že otcom je niekto iný!

Ak sa manželovi nebude zdať podoba vášho spoločného potomka, môžete sa odvolať na austrálsku štúdiu, podľa ktorej chemikálie zo spermií predchádzajúceho partnera môžu mať pretrvávajúci efekt. Vedci totiž veria, že u ľudí môže nastať niečo podobné ako u vínnych mušiek (octomiliek), ktoré skúmali. Výskumníci zistili, že veľkosť potomstva vínnych mušiek je ovplyvnená dĺžkou predchádzajúceho partnera!  

S touto teóriou známou ako „telegony“ prišiel po prvý raz Aristoteles v starovekom Grécku. To bol jeden z dôvodov, prečo si králi v tom čase nemohli brať za ženy rozvedené ženy. Príchodom genetiky však bola táto teória úplne zdiskreditovaná, no v súčasnosti opäť vstáva z popola.

„Tradičná idea je, že mužská spermia oplodní vajíčko a to je všetko. My sme ale boli presvedčení, že sa tam deje niečo zložitejšie,“ zdôvodnil výskum s vínnymi muškami profesor Russell Bonduriansky z University of New South Wales v Austrálii. Keď sa samček a samička spárili v čase, keď bola samička neplodná a o dva týždne ju spárili s iným samčekom, s prekvapením zistili, že veľkosť plodu bola určená veľkosťou prvého samčeka a nie toho, ktorý ju skutočne oplodnil. Skúmaním prišli k záveru, že pretrvávajúce účinky pochádzajú z chemikálií v semennej tekutine prvého samčeka, aj keď nie je otcom.


Chcete otehotnieť? Po sexe nebežte hneď do sprchy


Podľa Bondurianskeho je objav toho, že spermie hrajú kľúčovú rolu pre budúce potomstvo bez ohľadu na skutočnú totožnosť otca, pre ženy veľkou výzvou. „V čase, keď nemajú vajíčka pripravené na oplodnenie, by si mohli vyberať  z tých najlepších samcov. Môžu si tak pripraviť budúce potomstvo, ktoré bude oplodnené neskôr,“ vysvetľuje. Ako poukazuje, napríklad samice gibonov a jastrabov sa vyvinuli tak, že si vyberajú samca, ktorý im poskytuje potravu či pripravuje vhodné územie na život, aj keď nie sú pripravení mať potomkov.  

Teória je to síce zaujímavá, no aj samotný profesor Bonduriansky pripúšťa, že to nemusí byť pravda a je to ešte veľmi málo preskúmaná oblasť. Ako sa však hovorí, topiaci sa aj slamky chytá a tak, ak by sa ratolesť až príliš nápadne podobala na vášho ex, táto teória vám dáva akú-takú šancu zachrániť si manželský život...

Prečítajte si tiež:

Snažíte sa otehotnieť? Máme pre vás zopár tipov

Chcete bábätko? Partner by mal obmedziť alkohol

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia