Dokážete spočítať ovocia? Nie je to také jednoduché

Dokážete spočítať ovocia? Nie
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook.com
2016-02-19 12:30:56 |

Na prvý pohľad sa zdá táto hádanka pre deti ľahká ako facka. No zdanie klame. Väčšina dospelákov ju nedokáže vyriešiť a na internete sa hádajú o výsledky. Vyriešite ju?

Hlavolam zahŕňa základné matematické rovnice s rôznymi druhmi ovocia a cieľom je zistiť číslo, ktoré symbolizujú jednotlivé ovocia. Nie je jasné, odkiaľ hádanka pochádza, no na internete koluje už od uplynulého decembra a teraz sa opäť objavila na Facebooku, pretože sa užívatelia stále ešte nedostali o nič bližšie k výsledku.

 

Kľúčom k vyriešeniu sú prvé tri riadky, v ktorých súčet troch jabĺk sa rovná 30, čo naznačuje, že jedno jablko symbolizuje číslo 10. Druhý riadok určuje, že jedno jablko (10) plus dva trsy banánov sa rovná 18, čo by mohlo znamenať, že každý trs banánov sa rovná 4. Z tretieho riadku sa dá vypočítať, že trs banánov (4) mínus kokosový orech sa rovná 2 a teda kokosový orech by mal symbolizovať číslo 2.

Otázkou však zostáva, koľko je vo výsledku súčet polovice kokosu (1), jablka (10) a trsu banánov (4). Na prvý pohľad je správnou odpoveďou číslo 15, no diskutujúci prichádzajú s rôznymi odpoveďami a neochvejne tvrdia, že správny výsledok je 14 či dokonca 16.


Vylúštite tento hlavolam skôr vy alebo vaše dieťa?


Ak sa pozriete na trs banánov v poslednom riadku lepšie, vyzerá inak. Sú tam len 3 banány a teda symbolizujú číslo 3 namiesto 4, čo by skutočne mohlo podporovať tvrdenie, že správnym výsledkom je číslo 14. Niektorí však tvrdia, že kokos ani trs banánov by sa nemali deliť, ale naopak mali by symbolizovať vždy rovnaké číslo. Pri tejto logike je riešením rovnice číslo 16.

Škriepky o výsledok sa pokúsil vyjasniť britský univerzitný profesor matematiky Dr. Kevin Bowman. Nepotvrdil však ani jednu zo spomínaných odpovedí. „Jasné je iba to, že jablko má hodnotu 10. Ale keďže trsy banánov nie sú rovnaké a dokonca ani dve časti kokosu nie sú rovnako veľké, rovnice sa dajú interpretovať mnohými spôsobmi. Existuje teda nekonečný počet možných odpovedí,“ vyhlásil.

Prečítajte si tiež:

Odpoviete správne na túto hádanku pre deti?

Pomôžte štvrtákovi s domácou úlohou

 


Foto: facebook.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia